0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Stabil a búza vetésterülete Indiában

Az indiai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az országban stabil a búza vetésterülete, annak ellenére, hogy egyrészt rekordszinten van az inputanyagok ára, másrészt az ország egy kulcsfontosságú termőterületén áttértek a repcére a gazdák, hogy kihasználják az olajos magvak még magasabb árát.

A világ második legnagyobb búzatermelőjének vártnál kisebb vetésterülete korlátozhatja a termelés növekedését. Tavaly egy hőhullám következtében esett vissza India búzatermése, Ukrajna orosz inváziója pedig korlátozta a fekete-tengeri régióból származó szállításokat, ezért India megtiltotta a búza exportját.

A kormány és az iparág képviselői a búzatermesztés jelentős növekedésére számítottak, mert ilyen feltételek mellett jobb megtérülést kínál, mint a versenytárs növények. A minisztérium által közzétett adatok szerint a búzaterület 84,8 millió hektárra nőtt a 2022-23-as termesztési szezonra , ami 0,4 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

Indiában évente egyszer vetnek búzát, rendszerint október-novemberben, és márciusban takarítják be. A búza ára januárban új csúcsot állított be, tonnánkénti világpiaci ára elérte a 32 500 rúpiát, azaz a 137 676 forintot, ami jóval meghaladja a kormány által meghatározott 21 250 rúpiás felvásárlási árat.

A legnagyobb búzatermelő állam, Madhya Pradesh középső részén a gazdálkodók azzal lepték meg a minisztériumot, hogy a búzáról áttértek olajnövényekre. Az eddigi adatok szerint az őszi vetésű olajnövények között meghatározó repce vetésterülete 7,4 százalékkal megugrott az egy évvel ezelőttihez képest, elérte a 9,8 millió hektárt. Ez a növekedés elősegítheti, hogy a világ legnagyobb étolajimportőrének számító India csökkentse a pálmaolaj, a szójaolaj és a napraforgóolaj tengerentúli importját.

Forrás: Reuters