0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Kiskertben a kapa a legjobb gyógyír

„A kiskert legfontosabb eszköze a kapa: a vegyszerek helyett azt tartom a legjobb gyógyírnak a zöldségek számára” – vallja Pintér Antal, aki Zalalövőn igazi kertészetet alakított ki a házához tartozó udvaron. Megtermel mindent, ami a napi főzéshez szükséges, sőt, a tágabb családot is ellátja zöldséggel, gyümölccsel. S ez nem is annyira munka, hanem inkább kedvtelés a számára.

Sokan a covid-járvány miatt kezdtek kertet művelni vagy egyenesen termelni, de Pintér Antal esetében nem ez a helyzet. Ő már gyerekkorában besegített a munkálatokba a háztájiban, sőt, még a szőlőhegyen is. Azt mondja, rengeteg ismeretet elsajátított a szüleitől, aztán saját maga is gyarapította őket.

– Édesapám gazdálkodott, én pedig mindenben segítettem neki gyerekként. Kilencvenöt évet élt, így sok-sok mozdulatát elleshettem, amit szinte mind kiválóan használni tudtam

– idézte fel a kezdeteket. – A kiskert átvétele után a szőlőtermesztés következett, amikor azt mondta: Csináld, fiam! Megmutatta a metszés fortélyait is. Láttam, hogy a szüleim mindent megtermelnek vagy előállítanak, ami a konyhára kellhet.

A háztáji gazdálkodással kapcsolatos tudás nagyon hasznos volt számomra, az alapoknál több ismeretet szereztem a munkálatok közben. De utána is volt még mit tanulni! Amikor úgy döntöttem, hogy én is termelni fogok, elhatároztam, hogy a tapasztalataimat felhasználva fogok dolgozni, de még jobban odafigyelek a vegyszerhasználatra.

Nyolc esztendeje kezdtem. Kezdetben inkább kikapcsolódásként tevékenykedtem a kertben, aztán nyugdíjasként már mindennapi munkává vált a kertészkedés. Talán mondanom sem kell, hogy számomra ez egyáltalán nem munka, hanem egyfajta szórakozás.

Soha nem tartottam kényszernek kicsit sem, hogy a kertben bíbelődjek.

Amellett, hogy jó dolgozni, csodálatos élmény látni, ahogy a zöldségek és gyümölcsök növekednek, fejlődnek, megérnek. Ez a látvány mindent megér, annak tudatában, hogy az én munkám is benne rejlik a termésben.

Pintér Antal nem tagadja, hogy a szép zöldségeskerthez, a jó terméshez kiváló alapanyagok és „taktika” is szükségeltetik. Alaposan meg kell nézni többek között, hogy a vetőmagot honnan szerzi be, és folyamatos tervezést és folyamatos újratervezést igényel a vetésforgó.

– Meglehetősen sok a teendő annak érdekében, hogy minden szépen megteremjen a kiskertben. Én rendszeresen trágyázom a földet, szerves trágyát használok, abban bízom a legjobban. Lényeges, hogy a vetőmagot honnan szerezzük be. Ezt már kitapasztaltam az évek során, de amellett, hogy vásárolok magokat, sajátot is használok, de így van ez a palánták esetében is.

A növényvédelem terén is kialakultak a szokások. Vegyszert csak minimális mértékben, mondhatom, hogy végszükség esetén használok.

A természetesség híve vagyok, a csalánlé mellett az ágyásokba többek között rozmaringot és büdöskét ültetek. Kapálógépezni a kiskertben nem szoktam, csak a hegyen, ahol jóval nagyobb területet művelek. Különben is azt vallom, hogy a kapa a legjobb gyomirtó szer, és hogy a kiskertben a kézi munka eredményezi a lehető legjobb termést. Pontosítok, a napi gyomlálást tartom a legcélravezetőbbnek. A kertre, a növényekre folyamatosan figyelni kell, gondozni kell őket. Bárki láthatja, mennyire meghálálják a gondoskodást. Amire nagyon oda kell figyelni, az az öntözés, azt soha nem szabad kihagyni. Nálam ez megoldott, egy ásott kútból nyerem a vizet, tehát a víz még természetes is.

A zalalövői kert gazdája arra törekszik, hogy kivétel nélkül minden megteremjen, amire a háztartásban szükség van.

– Paprika, paradicsom, uborka, hagyma, gyöngyhagyma, szeder, ribizli, áfonya terem többek között. A szibériai mézbogyó és a kivi jelenleg kísérleti stádiumban van. Az édesburgonya úgyszintén bekerült a repertoárba. Tavaly ültettem először, nagy örömömre jó lett a termés. Ami nem igazán jött be a kertben, az a káposzta, és annak különböző „változatai”. Valószínűleg nem kedvező számára a talaj, vagy túlzottan trágyás a föld. A problémát azonban kiküszöböltem, a káposztát a hegyen termelem meg. Ott szép a termés.

Pintér Antal kertje a teljes családot ellátja, sőt, „piacra”, pontosabban ismerős vásárlóknak is jut a termésből.

– Ez volt a cél, amikor nekifogtunk a kertművelésnek. Ma már elmondhatom, hogy zöldségeket és gyümölcsöket nem kell vásárolnunk, az, amit megtermelünk, egész évben elegendő. Nem csak nekünk, hanem a két gyermekünk családjának is. A teljes mennyiségből jut eladásra is.

Nem piacozunk, hanem sok ismerősünk vásárol tőlünk, mert tudja, hogy milyen a minőség.

S eljutottunk egy kulcsszóig. A legfontosabb számunkra, hogy tudjuk, az adott zöldség és gyümölcs honnan származik, hogyan gondozták, mivel kezelték. Mert lehet, hogy bemegy valaki a boltba, vagy kimegy a piacra, s látja, hogy csodálatosan szép például a paradicsom vagy a paprika. Azt azonban nem tudja, hogy előző este milyen kezelést kapott annak érdekében, hogy jól nézzen ki. Én azt gondolom, hogy a házi termények felé megy a világ, sokan megnézik, mit vesznek meg. Egyre többen döntenek a háznál termelt zöldség-gyümölcs mellett. Számomra nyilvánvaló, hogy ezt jól teszik, amikor átgondolják, hogy mi kerüljön az asztalra.

– A saját terményeinkre visszatérve, a megmaradt mennyiség – már tudjuk, hogy mennyire van szükségünk – a fagyasztóba kerül, vagy adott esetben savanyúságot és befőttet készítünk belőlük. Rajtunk kívül az unokáim is imádják őket, úgyhogy elég nagy készletet szoktunk bespájzolni. Milyen jó is, amikor egy-egy hideg téli napon előkerülnek!

Az éghajlat változásával a kiskerti teendők is átalakultak. Fontos, hogy az időjárási tényezőket maximálisan figyelembe vegyük – mondja Pintér Antal.

– Elmondhatom, hogy telente alig vártam, hogy kimehessek a kertbe és indíthassam a munkát, dolgozhassak. Ez mára átalakult. Annyira enyhévé vált a tél, hogy akkor is folyamatosan tudok tevékenykedni a kertben. Persze, benti tennivaló is akad, mert ugye minden évben jó előre meg kell tervezni a vetésforgót, és hogy mi hová kerüljön. Meg azon is forog az ember agya, hogy minek a termelésével kellene még megpróbálkozni. A lehetőségek végtelenek. Aminek pedig már tényleg nem jut hely a kiskertben, annak ott van a szőlőhegy. Munka tehát akad bőven, de jó ezt csinálni.

– A tél, tehát, már nem jelent szünetet a kertművelés tekintetében. Ennek van hátránya, de előnye is. Mert ugye, azt mégsem mindenki mondhatja el magáról, hogy karácsonyra a fűtetlen fóliából vihet be, például, friss paprikát az ünnepi asztalra. Biztos vagyok benne, hogy ha bárki is nekiáll kertet művelni otthon, még ha csak kicsiben is, az minden tekintetben jól jár!

Forrás: Magyar Mezőgazdaság