0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Még nagyobb védelem a beporzóknak

Brüsszelben egy új megállapodást terjesztettek elő a beporzók védelmére a green deal (zöld megállapodás) fenntarthatósági stratégiáinak részeként.

A kezdeményezés a 2018-ban elfogadott csomag felülvizsgálatát jelenti, és 2030-ra tűzte ki azokat a célokat, illetve fogalmazta meg azokat az intézkedéseket, amellyel mindenekelőtt a beporzók egyedszámának csökkenését szeretnék megállítani. Ennek érdekében további változtatások várhatók a növényvédelemben. Az Európai Bizottság új jogszabályi előírásokat tervez az integrált növényvédelem alkalmazására, valamint további vizsgálati módszerek bevezetését javasolja a növényvédő szerek beporzókra kifejtett toxicitásának értékelésére, egyebek mellett megnevezésre kerülnek a krónikus és szubletális hatások is.

Mivel a növényvédő szerek túlzott használata a beporzók visszaszorulásának egyik fő oka, kulcsfontosságú lesz azok kockázatának és használatának mérséklése – áll a közleményben.

Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztos úgy fogalmazott, fontolóra veszik, hogy a kockázatértékelésbe a méheken kívül más rovarcsoportokat is bevonjanak. A litván szakember szerint a Bizottság a szükséghelyzeti engedélyeket is jobban figyelemmel kívánja kísérni, és a növényvédő szerek káros adalékanyagait is azonosítani szeretné. Frans Timmermans, a Bizottság ügyvezető alelnöke rámutatott, hogy az unión belül a beporzástól függő növénykultúráknak a fele már most komoly termésveszteségeket szenved el, ezért feltétlenül szükséges a szintetikus növényvédő szerek használatának visszafogása. A méh- és lepkepopulációk állapotának javulnia kell, hogy a gazdálkodók egészséges környezetben tudjanak termelni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fruchthandel.de