0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A dísznövény a második helyen

Tavaly Hollandia 122,3 milliárd euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket, ami 17%-kal meghaladta az előző évit. A növekedés a magasabb kiviteli áraknak köszönhető, derül ki a Wageningeni Egyetem és a holland statisztikai hivatal (CBS) közös kimutatásából.

A legtöbb mezőgazdasági árunak azért volt magasabb az export­ára, mert a gazdálkodók, a kertészek és élelmiszergyártók lehetőség szerint próbálták áthárítani a megnövekedett költségeiket. A gazdák a takarmány és a műtrágya, a kertészek az energia és az inputanyagok, az élelmiszergyártók pedig az alapanyagok, az energia, a csomagolás és a szállítás egekbe emelkedő költségeit igyekeztek ezzel ellensúlyozni.

A mezőgazdasági termékek kiviteléből Hollandia 2022-ben összesen 49,6 milliárd eurót keresett.

Ebből 44,9 milliárd eurót tett ki a holland gyártású termékek exportja és 4,7 milliárd eurót a külföldön készített/termelt mezőgazdasági termékek reexportja.

A dísznövény évek óta az első helyen állt a legtöbbet exportált mezőgazdasági termékek rangsorában. A virágkereslet megtorpanása miatt azonban tavaly lecsúszott a dobogó tetejéről, átadta a helyét az eddig harmadikként számon tartott tejtermék és tojás termékcsoportnak.

A tíz legnagyobb mennyiségben exportált mezőgazdasági termék közül csak a dísznövény és gyümölcs exportértéke csökkent 2021-hez képest, a többié növekedett.

Hollandia legfőbb célországai közül 24%-os részaránnyal továbbra is Németország állt az élen 2022-ben. Sorrendben utána Belgium, Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Kína, Lengyelország, az Egyesült Államok következett, a tizedik helyen pedig Svédország végzett, megelőzve Dániát.

A legjövedelmezőbb

A holland dísznövények kivitele 2022-ben körülbelül 4%-kal, 11,5 milliárd euróra csökkent. Az egy euróra jutó exportértéket tekintve azonban még mindig a dísznövény a legjövedelmezőbb mezőgazdasági exporttermék

A dísznövénykivitel 26%-a Németországba, 12%-a az Egyesült Királyságba és 9%-a Franciaországba irányult, a termékek 85%-a holland eredetű. 2021-hez képest a német export értéke 6, az angol 19, a francia pedig 14%-kal csökkent.

Ismert, hogy 2021-ben a járvány miatt kialakult helyzet hatására sokan otthon maradtak és megnőtt a fogyasztói igény a vágott virágok, szobanövények, kültéri cserepesek, valamint a díszfák iránt.

Energia-megtakarítás tulipánhajtatásban

A téli hónapokban 17 °C-on hajtatják a tulipánokat az üvegházakban, és a ter­mesztés során nem csupán a megfelelő hőmérséklet, hanem a minél szárazabb levegő is nagyon fontos. A tulipánhajtató kertészek viszonylag sok energiát használnak fel a fűtéshez, ugyanakkor szellőztetni is kell, mert a túl magas páratartalom gyengébb szárakhoz vezet. A szellőztetések során pedig sok hő távozik a termesztőberendezésekből.

Többen próbálkoznak hőszivattyúval, ami a levegőből kivonja a nedvességet, illetve a hőt is, és ez a hő bevihető az üvegházba és tárolható is ott. A hőszivattyú üzemeltetéséhez is energia szükséges, nevezetesen elektromos energia.

A Wageningen University and Research (WUR) kutatássorozatba kezd a gázüzemű berendezések kiváltására. Ennek keretében a következő évben számos termelőnél, akik már beruháztak hőszivattyúba, monitorozni fogják ezeknek a berendezéseknek a teljesítményét és energiahatékonyságát a párátlanítás során hajtatásban és a hagymák nyári szárításakor is. (Forrás: WUR)

A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzettel minden termelő küzd. A lecsökkent termelés ellenére a virágtőzsdéken az átlagár nem emelkedett, aminek egyik oka, hogy a magas infláció miatt a vásárlók nem keresik a luxuscikknek számító vágott és cserepes virágokat.

Külföldről is vesznek

A korlátozott kínálat miatt a virágkereskedők néha nehezen tudják teljesíteni a rendeléseiket és Hollandián kívül keresnek helyette árut. A megemelkedett energiaárak is nagy szerepet játszanak abban, hogy máshonnan történjen a beszerzés. A hűtőházak üzemeltetésének drágulása, az üzemanyag és a csomagoláshoz felhasznált anyagok növekvő költségei szintén erre ösztönzik őket.

A virághagymák szempontjából elfogadható év volt a tavalyi, a liliomhagyma Kínába és más országokba irányuló exportja fellendült.

A közintézményi, városi szabadföldi felhasználás mellett a másik legnagyobb hagymafelhasználói csoportot, a hajtatást még mindig kevésbé érintette az energiaválság.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/bpnieuws.nl