0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Karátos sikerek a Strázsa-hegyről

Hagyományosan Miklós napján került megrendezésre az országos rozé borverseny Kunszentmiklóson. A 2022 decemberében huszonharmadik alkalommal megtartott megmérettetésen 215 bort bíráltak, ahová az ország tizennyolc borvidékének borászatai és termelői neveztek, valamint 4 minta érkezett Vajdaságból. Az erős mezőnyben nyert nagy aranyérmet Hidegkuti Tibor, a Strázsahegyi Borház tulajdonos-borásza.

„Javarészt a monori régióból vásároljuk a szőlőinket, ezen túl a közelmúltban telepítettünk fél hektárnyi Kékfrankost, ami a következő évben fog termőre fordulni. Elképzelhető, hogy a későbbiekben további telepítésekkel fog bővülni a területünk” – magyarázta a fiatal szakember, aki Monoron vágott bele a borkészítésbe.

Kis pincészet, kis palack számmal, viszont széles szortimenttel.

Jó érzékkel vásárolják fel a szőlőt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az eddig megszerzett arany- és nagy aranyérmek.

Bár legutóbbi elismerésüket rozéjukkal szerezték, de nem áll messze tőlük az Irsai Olivér, a Sauvignon blanc vagy az Olasz rizling sem. Főként a reduktív vonalon érzik magukat otthon.

Hidegkuti Tibor élelmiszermérnökként végzett a Corvinus Egyetemen, sem szőlészeti, sem borászati területen nem volt hagyomány a családban. Viszont, amikor az első borászati órára beült, olyan mértékű pozitív impulzust kapott azzal a szakmaisággal, azzal a közvetlenséggel, ahogyan az oktatók viseltettek az irányukba, hogy nem volt kérdés, ezt az utat választja.

„Folyamatosan figyeljük a területeket, jó kapcsolatokat ápolunk a szőlőtermesztőkkel, ezért a szüreti időpont meghatározását alapos vizsgálat előzi meg.

Amennyiben úgy látjuk, hogy az adott alapanyag alkalmas arra, hogy dolgozzunk vele, akkor készítünk belőle bort, de van amikor nem. Nincsen kereskedelmi nyomás, így munkánkban az alkotói szándék jelenik meg” – magyarázta a szakember, ezért is a széles szortiment, ami akár évről-évre változhat. Kísérletező típusúak. Így került a képbe egy olyan szőlőfajta, ami Monorierdőn nagy felületen van jelen, a Karát. Igazi hungarikum, a Kövidinka és a Szürkebarát keresztezése, amivel 2017-ben találkozott először. Borát nagyon sok borversenyen megmérettették, nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is, igazi kakukktojás, egyik fajtára sem hasonlít.

„Amikor kóstolják a Karátot, és kimondom, hogy Szürkebarát, akkor már vélnek benne jegyeket felfedezni, ha technológiai érettségben szüreteljük, akkor mintha a Kövidinkára hajazna, ugyanakkor önálló stílussal rendelkező fajta.

Nagyon jó tulajdonságokkal bír, ezt az is mutatja, hogy már két nemzetközi borversenyről aranyéremmel tértünk haza”- magyarázta a borász.

Monoron kicsit kötöttebb a talajon dolgoznak, nem homokos, hanem agyagos-löszös. Közelebb vannak a Mátrai borvidék adottságokhoz, mint a kunságihoz. Kiváló lehetőséggel rendelkeznek ahhoz, hogy jól megválasztva a fajtát, a technológiát szép borokat tudjanak készíteni, nem csak reduktív, hanem oxidatív stílusban is. Úgy tartják, az Olasz rizling igazi jolly joker fajta, szeretnének készíteni belőle pezsgőt, illetve későbbi szürettel hordóban érlelt komolyabb, vastagabb, tartalmasabb bort. Benne van a kellő potenciál ahhoz, hogy mind a két véglet megszülethessen.

„A Strázsa-hegynek ma még nincsen akkora ismertsége és látogatottsága, mint más területeknek, viszont legalább akkora potenciállal rendelkezik. Nagyon sok lépést kell tennünk annak érdekében, hogy hasonló népszerűségre tegyünk szert.

Ki kell használnunk azokat az adottságokat, amelyekkel rendelkezünk annak érdekében, hogy minél többen jöjjenek, és megismerhessék, a mintegy ezer pincével rendelkező Strázsa-hegyet”

– jegyezte meg, hogy a borturizmusnak Budapest közelsége is kedvez. Ezt segítendő formálódik a párbeszéd a pincetulajdonosok között. Ám – tette hozzá – még mindig nagyon kevesen vannak. Amíg legalább 5-10 pince hasonlóképpen nem gondolkozik a borkészítésről, mint ahogyan ők, addig nehéz bemutatkozni a fogyasztók előtt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu