0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Németország, mint whisky nagyhatalom?

Tudta, hogy Németországban majdnem kétszer annyi whiskyt gyártó lepárló van, mint Skóciában?

Sokak számára talán meglepő lehet, hogy Németországban mennyi whisky készül. Nem csoda – ez az iparág viszonylag fiatal ott, mindössze néhány évtizedes, de dinamikus növekedés tapasztalható, ami a számok alapján lenyűgözőnek tűnik: Németországban ma már jóval több lepárlóüzem működik, mint a whisky hazájának tartott Skóciában.

Ami a szeszes italok gyártását illeti, Németországot elsősorban a sörrel hozzák összefüggésbe. A borkedvelők az ország rizlingjeit és spätburgundijait értékelik, míg az erősebb italok kedvelőinek általában a gyümölcsökből készült snapsz jut először eszébe. Kevesen tudják azonban, hogy Németországban virágzó whiskyipar működik.

Ennél is meglepőbb az a tény, hogy Németországban 250 lepárlóüzem található, amelyek a legkülönfélébb stílusú whiskyket gyártják. Ez majdnem kétszer annyi, mint Skóciában, amelyet a legfontosabb whiskytermelő régiónak tartanak,

ahol valamivel több, mint 140 lepárlóüzem működik.

Egyre több német italgyártó kezd bele a whiskygyártásba – különösen az utóbbi években. Egyesek kis, kézműves lepárlóüzemekkel kezdik, amelyek eddig snapszot készítettek, míg mások komolyabb befektetéssel indulnak és modern, professzionális berendezésekkel felszerelt üzemekben állítják elő a whiskyt.  

Miből készül a német whisky? Ebben a tekintetben a németek nem korlátozódnak egy stílusra vagy egy bizonyos gabonatípusra. Árpából, búzából, rozsból és kukoricából készülnek a blendek és a single maltsok. Az árukat tekintve pedig nem maradnak el a skót single malts vagy a jó bourbonok mögött.

Ennek ellenére a komoly whiskyrajongók néhányszor már kritikával életek a németek whisky főzésének gyakorlata miatt, akik nem mindig tartják be azokat a meglehetősen szigorú gyártási szabályokat, amelyek alapján egy párlatot whiskynek lehet nevezni.

Ez leginkább a hordóban való érlelés hosszára vonatkozik, amely például Skóciában szigorúan szabályozott, és legalább három évnek kell lennie.

Németországban nincs olyan szervezet, amely szabályozná a whiskykészítés folyamatát. A termelők tehát szabadon kihasználhatják ezt. A legambiciózusabbak azonban hosszabb ideig érlelik whiskyjeiket, hogy olyan minőséget érjenek el, amellyel felvehetik a versenyt a világ leghíresebb lepárlóival.

A második világháború előtt Németországban gyakorlatilag nem volt whiskygyártás. A háború után minden megváltozott,

Németország ugyanis az országban állomásozó amerikai katonáknak köszönheti a whiskygyártás új hagyományát a szeszfőzdékben.  

És amikor az igény felmerült, nem kellett sokáig várni arra, hogy az ország meglévő szeszfőzdéi bővítsék tevékenységüket, és a whiskygyártást is felvegyék a repertoárba. Az első single malt szeszfőzdéjét Robert Fleischmann 1983-ban alapította, ami jelenleg is működik.

Érdekes módon – bár a skótok gyakran ragaszkodnak ahhoz, hogy csak az ő párlataik viselhetik a „whisky” nevet – a németek azok, akik feltüntetik azt az italok palackjain. Érdemes azonban felidézni, hogy pontosan ugyanezt teszik a japánok is, akik már világhírű whiskyket gyártanak.

Forrás: maygarmezogazdasag/rp.pl