0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Idénykezdet sok-sok kihívással

Az idei tavasz a kárpátaljai szőlősgazdák számára más lesz, mint a többi. Már csak azért is, mert decemberben és január jelentős részében még az egymást követő hosszú éjszakákon sem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet. Pedig valamennyi gazda tisztában van vele: ahhoz, hogy az áttelelő kórokozók és kártevők egyedszáma jelentősen csökkenjen, legalább másfél héten át mínusz 12–15 Celsius-foknak kellene lennie. De hol állunk mostanság ettől!?

Ezzel újra előtérbe kerül a szőlőültetvényekben a lemosó permetezés? – először ezt a kérdést tettük fel Sass Krisztián agrármérnöknek, aki nemrég növényorvosi diplomát is szerzett. Fiatal kora ellenére ő irányítja a 10 hektáros Sass családi szőlőbirtok és pincészet szakmai munkáit.

– Most még joggal reménykedünk abban, hogy februárban ránk köszönt egy kemény fagyokkal teli hosszabb időszak, mert ebben a térségben az év második hónapja a leghidegebb – hangzik a válasz. – Sajnos, az utóbbi években egyre kiszámíthatatlanabbá vált az időjárás. Alapvetően egyenetlenné vált a csapadékeloszlás, ami jelentős hőmérséklet-ingadozással párosul.

Az elmúlt öt évben március végén – április elején rendre jelentkezett a tavaszi fagy, ami mind a gyümölcsösökben, mind a szőlőültetvényekben jelentős kárt okozott.

Az egyre hosszabb aszályos időszakok szintén kihívások elé állítják az ágazat dolgozóit. Ha pedig mindez nem lenne elég, tetézi a bajt, hogy a klasszikusnak mondott szőlőbetegségek mellett további veszélyes kórokozókkal kell megvívnunk. Ilyen a fekete- és a szürkerothadás, amelyek korábban is jelen voltak ugyan a szőlőben, de az általuk okozott gazdasági kár az utóbbi hat-nyolc évben, az egyre szélsőségesebb időjárás miatt vált jelentőssé.

Szakmai fórumokon mindig azt hangsúlyozza, hogy integrált növényvédelemre törekedjünk, és valamennyi kémiai beavatkozást okszerűen alkalmazzunk.

– A növényvédelem egyik legfontosabb szempontja az, hogy a gazdasági károkat megelőzze, megfékezze. A növényvédő szerek egyre drágábbak, és mérlegelni kell, hogy adott számú kezelés a gazdálkodás szempontjából rentábilis-e.

Ha megnézzük a palackos borok árát, azt látjuk, hogy az utóbbi 3–4 évben nem vagy csak kis mértékben lehetett emelni az árukat.

Ezzel szemben a növényvédő szerek a korábbi áruk kétszereséért, akár háromszorosáért kaphatók. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy egy év alatt bő kétszeresére drágult az üzemanyag, illetve folyamatosan emelkednek a munkabérek.

Ettől olyan jelentős az integrált növényvédelem: az agrotechnikai, a biológiai, a biotechnikai, a mechanikai és a kémiai védekezési eljárásokat mind magába foglalja. Csapdázással, az időjárás-előrejelzés folyamatos figyelésével, a szőlősorok gyakori vizsgálatával, a zöldmunkák és talajmunkák helyes megválasztásával, véleményem szerint, radikálisan csökkenthető a permetezések száma, és a szőlő esetében elhagyható a lemosó permetezés.

Leginkább olyankor tudom ajánlani ezt a beavatkozást, ha sok az olyan kártevő az ültetvényben, mint például a pajzstetű. De a tőke tisztításával, a kéreg lepucolásával és később a helyes zöldmunkákkal nagymértékben csökkenthető a számuk.

Mint említettem, az enyhe tél kedvez a kórokozók és kártevők túlélésének.

Amennyire lehet, a metszést is kitoljuk. Csak a huzamosabb ideig tartó fagy idején kezdjük el, hogy higiénikusan tudjunk dolgozni, és hogy a lehető legkevesebb kórokozót vigyük át egyik tőkéről a másikra.

Mostanra nemcsak a pincék mélyén tisztultak le a borok, de már a mögöttünk hagyott rendkívül aszályos év legfőbb tanulságait is világosan látjuk.

– Az elmúlt év őszén az illatos fajtáknál már a kezdet kezdetén érezni lehetett az illatanyagok mennyiségének a csökkenését, ami rákényszerített minket, hogy 16–17 magyar mustfokkal szüreteljünk, és hogy könnyű, alacsony alkoholtartalmú borokat készítsünk.

A pandémia és a háború negatívan befolyásolták a borászatok jövedelmezőségét. Nagy szívfájdalmam, hogy korlátozott lehetőségünk volt a szakmai fejlődésre, hiszen a covid idején a határokat több alkalommal is lezárták, ezért hosszú ideje szinte csak egymás tapasztalataiból táplálkozunk.

A háború óta gyökeresen megváltozott nálunk a borkereskedelem jellege.

Eddig főleg borkóstolókból és borfesztiválokból tartották fenn magukat a pincészetek, most azonban a postai rendelések dominálnak. Ezért felértékelődött a közösségi média és a többi online felület szerepe. Igyekszünk minél több helyen megjelenni az online térben, de jól látjuk, hogy e téren még sokat kell fejlődnünk.

Új seprű: cirokból vagy műanyagból?

Két évtizeddel ezelőtt még a dobronyi termelői kistérség látta el egész Kárpátalját és Nyugat-Ukrajna jelentős részét cirokseprűvel. Novembertől kezdve minden évben teherautószámra vitték a frissen elkészült, fanyelű vagy saját szárára kötött takarítóeszközöket a helyi piacokra, illetve a hágón túli üzletekbe és gyárakba. A kívülállónak olybá tűnhetett, hogy monopolhelyzetüket kihasználva az itteni gazdák diktálják az árakat, pedig csupán az történt, hogy a ciroktermesztéssel, a cirok pucolásával, a seprű megkötésével járó sok-sok fizikai munkát mások egyszerűen nem vállalták. Így a helybeli termelők mindig megkérték, megkérhették fáradságos tevékenységük árát.

– Aki már termesztett cirkot, az még az ellenségének sem kívánja a betakarításával, a seprű alapanyagának az előkészítésével járó ezernyi vesződséget. A legnagyobb melegben-szárazságban kell nagy mennyiséget gyorsan feldolgozni, miközben szúr-vág, csíp, ragad és éget a cirok – vallja Ésik Sándor nagydobronyi termelő. – Tehát a cirok nem adja magát könnyen. Még a szárítása és a feldolgozása is jelentős munkaerőt és türelmet kíván.

A seprűk jelenlegi, 125–150 hrivnyás – 1200–1500 forintnak megfelelő – ára közel önköltségi árnak tekinthető. Nagyon csekély jövedelemrész (10–15%) marad a gazdának, éppen hogy fedezi saját és családja munkájának a bérét. A betakarítás gépesítése olyan tőkeigényes, hogy a jelenlegi helyzetben csak a nagy holdingok engedhetik meg maguknak, az olyanok, amik több száz hektáros területen termesztik a növényt.

Nálunk a családi gazdaságok 0,25–1 hektáros területeken termesztenek cirkot, éppen azért, mert önerőből ekkora területet tudnak, bírnak megművelni és betakarítani. Bizony, a fiatalok sem fognak bele olyan üzletbe, ami évről évre egyre nehezebben megy. Sokkal könnyebben és több jövedelemre tudnak szert tenni, ha más kultúrát, főként a fóliában termesztett zöldségféléket részesítik előnyben.

Viszont némi optimizmusra ad okot, hogy a kistérség seprűjének jelentős hányada továbbra is Nyugat-Ukrajnában talál vevőre, a helyi piacoknak csak viszonylag kis mennyiség marad.

Egyébként általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a háború óta a helyi üzletek forgalma a korábbi egyharmadára esett vissza, legyen szó falusi vegyesboltról, akár városi nagyáruházról.

Megtörtént-e a fajtaváltás az apró termetű, de nagyobb kalászt adó cirokra?

– A környékünkön voltak próbálkozások az apró termetű cirok termesztésére, de valamilyen okból mégsem terjedt el. Ennek ellenére vannak gazdák, akik ilyen fajtákat ter­mesztenek, és dicsérik is őket, főként betakarításuk viszonylagos könnyebbsége miatt. A többiek viszont bíznak a már jól bevált saját vetőmagjukban, ami bírja a szárazságot és a helyi termelési viszonyokat, az agyagos földet, és még minimális tápanyag-utánpótlással is elfogadható termést ad.

Mit hozott a mögöttünk hagyott 2022-es esztendő? – ezt már Benedek Ferenctől, egy másik ciroktermesztéssel foglalkozó gazdától kérdezem.

– A termelői kistérség két községében, Nagydobronyban és Csongoron nagyobbrészt másodnövényként vetik a cirkot, a korai burgonya felszedése után. Olyankor június elején járunk, amikor amilyen hamar csak lehet, el kell vetni a cirkot, amennyiben az időjárás engedi. Ez a bevett és jól bevált gyakorlat. Csakhogy a 2022-es év bizony nem kímélte a másodvetésű cirkot, a hatalmas aszály szinte teljesen tönkretette a termést. Azok a gazdák jártak jól, akik korán, még a tavaszi talajnedvességet kihasználva vetették, főnövényként. Ők is csak az átlagosnál valamivel gyengébb termést tudtak elérni. A másodvetésként termesztett cirok, ha a gondozása öntözés nélkül történt, teljesen tönkrement.

Bizonyára továbbra is zajlik a kiszorítósdi a különböző műanyag- és a cirokseprűk között.

– Igen, és ez a folyamat időnként felgyorsul, mivel évről évre újabb típusú műanyag seprűk jelennek meg, amiknek egy része felveszi a versenyt a gyengébb kötésű, másodosztályú alapanyagból kötött cirokseprűkkel. A vásárlók, bizony, ezt hamar észreveszik. Ám ne feledjük, a műanyag seprűk jelentős részét még régi alapanyagból gyártották – veti közbe Szilvási László, egy másik dobronyi gazda. – Nem véletlen, hogy az újabb tételek már 35–40 százalékkal többe kerülnek. Meglátásom szerint a gazdaasszonyok többsége – és nem csupán a középnemzedék tagjai és a nyugdíjasok, hanem a fiatalabbak is – továbbra is előszeretettel veszik kézbe a jó minőségű cirokseprűt.

Mit hozhat a jövő? A kilátások nem túl rózsásak, mivel nálunk egyre kevesebb gazda egyre kisebb területet művel. Előbb-utóbb már csak idősek fognak foglalkozni ezzel a kultúrával, ha közben nem történik valami csoda. Mert bizony a mi gazdáink a szakmájuk kiváló ismerői, pontosan ki tudják számítani, mivel érdemes és mivel kell foglalkozniuk annak érdekében, hogy eltartsák családjukat.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság