0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Elit alakulatok a talajban

„Minden molekula számít”- fogalmazhatnánk meg tömören a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási tanácskozás legfontosabb mondanivalóját. A Magyar Növényvédő és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete által már hetedik alkalommal megszervezett eseményére nem csak a megyéből, hanem távolabbról is érkeztek érdeklődők.

De kik is foglalkoznak üzemi szinten a tápanyag kérdésével? Legtöbb esetben a növényvédős szakemberek. A Gödöllőn tartott tanácskozáson 18 előadás keretében tájékozódhattak a legfrissebb innovációkról, kutatási eredményekről, valamint új termékekről, technológiákról, melyek ma a termelők számára rendelkezésére állnak. Mint köszöntőjében Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, nem csak a tápanyag, hanem a tápanyag visszapótlás teljes rendszere került terítékre. Ezen a területen pedig bőven van tennivalónk. Mint felhívta a figyelmet, a megjelentek számára természetes, hogy a talaj esetében egy komplex, élő, organikus rendszerről van szó. Éppen ezért nem elrugaszkodott a valóságtól, amikor talajorvoslásról beszélünk.

Bár számtalan újdonságról számoltak be az előadók, ugyanakkor az is elhangzott, a műtrágyás cégeknek más gondjaik is vannak, nem csak a fejlesztés.

Ahogyan nőnek az inputanyag árak, egyre inkább célkeresztbe kerül, miként lehetne hatékonyabbá tenni a tápanyagok feltáródását. A növénytáplásában évtizedes, évszázados hagyományokra hagyatkozunk, miközben megváltozott a környezet, amihez alkalmazkodni kell. Itt pedig nem csak az ökonómiai, hanem az ökológiai területre is koncentrálnunk kell. A technológia területén még vannak tartalékaink.

Minden molekula számít, hiszen nem csak az árakkal, hanem a hatékonysággal is szembe kell néznünk.

Ezen a területen együtt kell működnünk a talajjal, ismerve a növény igényeit, és ha ez sem lenne elég, fenofázisokhoz igazodó tápanyag-utánpótlást kell végeznünk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu