Back to top

Hogyan segíthet a kevesebb kalóriafogyasztás lelassítani az öregedés folyamatát?

A kalóriabevitel korlátozása segíthet lassítani az öregedési folyamatot egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint.

A kutatók vérmintákból vett DNS-elemzéssel mérték az öregedés ütemét, és arról számoltak be, hogy a kalóriabevitel korlátozása lelassította az öregedési folyamatot. A vizsgálatban 220 egészséges férfi és nő vett részt az Egyesült Államok három különböző helyszínén. A résztvevők vagy folytatták a szokásos étrendjüket, vagy 25%-kal csökkentették az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

A tudósok két éven keresztül követték a résztvevők étrendjét és egészségi állapotát, valamint vérmintákat vettek a vizsgálat kezdetén, majd 12 és 24 hónap múlva is megismételték.

Mit találtak a kutatók a kalóriakorlátozási tanulmányban?

A kutatók három DNS-marker alapján az öregedési folyamat lassulásáról számoltak be. Elmondásuk szerint ezek az eredmények támpontot adhatnak ahhoz, hogy a tudósok milyen hatásokat kereshetnek, amikor konkrét testsúlycsökkentő beavatkozásokkal, például az időszakos koplalással kapcsolatos vizsgálatokat fejeznek be.

"Ez a tanulmány rámutat arra, hogy az emberek testének fitten tartása segít sejtszinten csökkenteni azokat a molekuláris változásokat, amelyek az öregedés hatására következnek be" - mondta Dr. David Selzer, floridai belgyógyász szakorvos, aki nem vett részt a tanulmányban. "Ezzel együtt figyelembe kell venni azt is, hogy az emberek multifaktoriális okok miatt öregszenek, mint például a stressz és a szorongás, nem csak a táplálkozásuk miatt."

"Egyetértek azzal, hogy a kalóriakorlátozás molekuláris szinten szerepet játszik.

Azonban a kalóriabevitel és a napi testmozgás közötti egészséges egyensúly megtalálása nagyobb valószínűséggel vezet hosszabb élettartamhoz, mint a kalóriák számolgatása" - mondta Selzer.

Alacsony kalóriabevitel és egészséges öregedés

A kutatók jelenleg egy nyomonkövetési vizsgálatot fejeznek be, hogy kiderítsék, a kalóriacsökkentésnek van-e hosszú távú hatása az egészséges öregedésben. "Az eredményeknek számomra van értelme, azonban a táplálkozási tanulmányokat köztudottan nehéz elvégezni, különösen hosszú távon, mivel az embereknek természetszerűleg nehézséget okoz a diéták betartása” - mondta Dr. Raphael Kellman, belgyógyász.

"Figyelembe kell venni még néhány dolgot. Az egyik, hogy milyen diétát tartott a kontrollcsoport a kalóriaszegény csoporttal szemben.

Ha a kontrollcsoport túlette magát, vagy sok egészségtelen ételt fogyasztott, a kalóriaszűkítő csoport pedig egészségesebb étrendet követett, akkor az eredmények a kalóriakorlátozásnak köszönhetők, vagy csak az egészségesebb étrendnek is pozitív hatása lenne” - mondta Kellman. Hozzátette, hogy "azt is nehéz kideríteni, hogy az emberek valóban betartanak-e egy diétát, hacsak nem ellenőrzik és felügyelik szigorúan az étkezésüket. Nyilvánvaló, hogy ha ezt a vizsgálatot két éven keresztül végezték, honnan tudjuk biztosan, hogy a résztvevők egész idő alatt betartották-e a 25 százalékkal korlátozott étrendet, ha egyáltalán betartották, tekintve, hogy a legtöbb embernek mennyire nehéz az adagok méretét és a kalóriákat nyomon követni? Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ez a tanulmány érdekes eredményekkel rendelkezik, amelyek további vizsgálatot igényelnek."

Hogyan étkezzünk egészségesen?

Caroline Thomason, dietetikus a kalóriacsökkentő diétákkal kapcsolatban néhány fenntartását fogalmazta meg.

"A rövid távú kalóriakorlátozás előnyös lehet, míg a hosszú távú kalóriakorlátozás árt az anyagcserénknek, az energiaszintünknek és az általános közérzetünknek.

Azok közé az emberek közé tartoznak az étkezési zavarokban vagy csontritkulásban szenvedők, az alultápláltak és a hízni próbálók, akiknek nem szabad szándékosan vagy nagyon hosszú ideig kalóriadeficitben lenniük."

"Általánosságban elmondható, hogy a kalóriák csökkentése előtt a különböző ételekre és az egészséges egyensúlyra kell összpontosítani" - tette hozzá Thomason. "Először az alapokra összpontosítsunk: minden étkezésben egy adag fehérjét kapjunk, fogyasszunk sokféle teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget, valamint némi egészséges zsírt. További egészséges viselkedési formák közé tartozik az elegendő alvás, a rendszeres mozgás és a stressz kezelése. Ezek a tényezők az egészséges öregedés szempontjából is kulcsfontosságúak."

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma közösen adja ki az Amerikaiaknak szóló étrendi irányelveket.

A jelenlegi iránymutatások a következőket javasolják:

  • Kövesük az egészséges táplálkozási mintát.
  • Legyen testreszabott az étkezésünk a személyes preferenciáink, kulturális hagyományaink és költségvetési megfontolásaink alapján.
  • Koncentráljunk a tápanyagokban gazdag ételekre és italokra. Ezek vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak hozzáadott cukor, telített zsírok és nátrium nélkül.
  • Korlátozzuk a magas hozzáadott cukor-, telített zsír- és nátriumtartalmú élelmiszereket, és az alkoholtartalmú italokat.

"A legjobb, ha alacsony szénhidráttartalmú és fokozott fehérjetartalmú ételeket fogyasztunk, hogy az izomerő és a testsúly ideális szinten maradjon" - mondta Selzer.

Egy másik lehetőség az időszakos böjtölés, jegyezte meg Kellman.

"Ez viszonylag könnyen kivitelezhető, és segíthet a fogyásban, bizonyítottan segít a vércukorszint szabályozásában, és vannak tanulmányok, amelyek szerint más egészségügyi előnyökkel is járhat, például támogathatja az egészséges öregedést" - mondta.

Forrás: 
healthline.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.