0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Lassult az infláció az Egyesült Államokban januárban

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzői várakozásokkal összhangban 0,5 százalékkal emelkedett a decemberi 0,1 százalékos emelkedést követően.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, az U.S. Bureau of Labor Statistics közölte, hogy a januári fogyasztói áremelkedés 2021 októbere óta a legkisebb volt, 6,4 százalékra mérséklődött a decemberi 6,5 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 6,2 százalékos januári infláció szerepelt.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzői várakozásokkal összhangban 0,5 százalékkal emelkedett a decemberi 0,1 százalékos emelkedést követően.

Az energiaárak éves növekedése a múlt hónapban 8,7 százalékra gyorsult az előző havi 7,3 százalékról. Ezen belül egyebek között a benzin 1,5 százalékkal lett drágább, az áram 11,9 százalékkal, a földgáz pedig 26,7 százalékkal drágult.

Az élelmiszerárak növekedése 10,1 százalékra mérséklődött a decemberi 10,4 százalékról.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció éves szinten 5,6 százalékra csökkent a decemberi 5,7 százalékról, elemzők előzetesen 5,5 százalékos januári rátára számítottak. Havi szinten a januári adat a piaci előrejelzéseknek megfelelően ismét 0,4 százalék volt a decemberi 0,4 százalék után.

A Fed inflációs célja 2 százalék.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének döntését március 22-én ismertetik. A piacok 25 bázispontos kamatemelést várnak.

Forrás: MTI