0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Működik-e a becsületkasszás zöldségesbolt?

Önkiszolgáló, becsületkasszás zöldségest nyitott egy lengyel gazda, aki elmondja, miért döntött így.

Nyugat-Európában népszerűek az utak mentén felállított önkiszolgáló bódék, különösen Ausztriában találkozhatunk nagyobb számban velük. Ez szolgált példaként a Lublintól 70 km-re fekvő Radzyń Podlaskiban élő gazdának, aki szintén megpróbálkozott egy hasonló zöldséges üzlet létrehozásával.  

Ez egészen más, mint egy zöldséges üzlet, hiszen nincs eladó, nincs pénztárgép, nincs fizetési terminál, ami leegyszerűsíti az eladás és vásárlás folyamatát, és sokkal gazdaságosabbá teszi.  

A kínálatban nemcsak nyers mezőgazdasági termékek, mint a burgonya, répa, zöldségek, vagy alma, hanem feldolgozott termékek is szerepelnek, lekvárok és préselt gyümölcslevek. De megtalálhatók néha más kézműves termékek is.

– Az emberek megkérdezik tőlünk, hogy nem félünk-e, ha valami eltűnik? A bódét senki sem őrzi, eddig még semmi nem veszett el belőle  

– mondja Piotr Kwoczko, az önkiszolgáló zöldségesbódé tulajdonosa.

Már vannak törzsvásárlóik, és a további bővítést tervezi, egy szigetelt raktárat alakít ki a burgonyának és a sárgarépának, hogy télen ne legyen gond a tárolással és az értékesítéssel.

A bódé falára egy postaládát szerelt, amelybe a vásárlók bedobják a pénzt. Mellette található az árlista, zöldségfajták leírása és a gazda elérhetősége.

Lengyelországban 2017 óta van lehetőség arra, hogy a gazdaságok tulajdonosai közvetlenül értékesítsék a saját termékeiket. A mezőgazdasági kiskereskedelem néven bevezetett szabályozás lehetővé teszi, hogy évente legfeljebb 100 000 PLN (8.5 millió Ft) értékben adómentesen értékesítsék termékeiket a gazdák.

Ezt szorgalmazza a földtől az asztalig útvonal lerövidítésére irányuló uniós stratégia is, ami előnyös az éghajlat és a környezet szempontjából. A közvetítők kiküszöbölése a magasabb árrésnek köszönhetően jövedelmezőbbé teszi a termelést a mezőgazdasági termelő számára. A fogyasztó számára a kedvező ár mellett fontos az élelmiszer eredetének ismerete, az ökológiai szempontok és a lokális gazdaságpatriotizmus is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/jawnylublin.pl