0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Klímabarát növények – az IPM legjobbjai

Január végén 46 nemzet 1330 kiállítója mutatta be újdonságait a kertészeti ágazat minden területéről az esseni IPM szakkiállításon és vásáron. Az idén mindenekelőtt a fenntarthatóságra, az energiatakarékos termelésre és az éghajlatváltozás kihívásaira fókuszáltak.

Két év kényszerszünet után a vártnál is nemzetközibbre sikerült a zöld szektor újratalálkozása, több mint száz országból mintegy negyvenezer szakmai látogató érkezett az esseni kiállítási csarnokba, hogy első kézből kapjanak információt az ágazat újdonságairól, a jövő meghatározó trendjeiről és közvetlenül a termelőkkel, gyártókkal egyeztetve adhassák le megrendeléseiket.

A szervezők tájékoztatása szerint a külföldi látogatók aránya meghaladta a 33%-ot, a kiállító cégeknek pedig több mint 65%-a érkezett Németországon kívülről. Ahogy azt a látogatók már megszokhatták, a rendezvény keretében számos díjat is kiosztottak.

Klímabarát növények

Rögtön a vásár első napján ítélték oda a legérdekesebb növényújdonságoknak járó díjakat az innovációkat bemutató standon. A németországi kertészeti egyesületek érdekképviseleti ernyőszervezete, a ZVG, valamint az esseni vásárszervező, a Messe Essen által közösen alapított elismerést idén immár 14. alkalommal adták át. Összesen 63 fajtaújdonság versengett, a növényeket 33 nemesítő, termelő nevezte be a pályázatra. A szakértő zsűri döntése alapján virágos tavaszi dísznövény kategóriában a Kientzler nemesítőház hibridsorozata, a Primula polyantha Pollyanna nyerte az IPM 2023 újdonságdíját, a Flame, a Frosty White és a Sunny Yellow fajtáival. A merisztémaszaporítású, telt virágú kankalinfajták biztosan megőrzik a fajtára jellemző virágalakot. A nemesítőház szerint a dús virágzású fajták nagyon hosszan, február közepétől májusig nyílnak.

A virágzó szobanövény kategóriában a kitüntetést a holland Anthura cég Anthurium andreanum Anthfysan Delicata fajtája kapta. A zsűri szerint a csaknem fekete levélzet különleges kontrasztot alkot a virágok kellemesen meleg vörös színével, ami egyedivé teszi a fajtaújdonságot.

A levéldísznövény kategória győztese szintén Hollandiából származik – a díjat az Ornamantex B.V. nemesítőház Philodendron erubescens Pink Bikini fajtája kapta. A zsűri indoklása szerint a flamingórózsaszín árnyalatú tarka levelek és a vastag vörös levélszár feltűnővé teszi a növényt, szinte vonzza a tekintetet. Ezenkívül az újdonság megfelel az aktuális, tarka növények irányába mutató trendeknek is.

Vágott virág kategóriában az izraeli NIR vállalat Chamelaucium Ever Flowering Wax viaszágfajtája lett a győztes. A fajta szinte egész éven át betakarítható, ez növeli a vágott virág termesztési értékét, folyamatosan ellátja a kereskedelmet, és így a fogyasztók is bármikor megvásárolhatják.

A cserepes növények közül a Mangave Blazing Saddles fajta lett a kategóriagyőztes, nemesítője a holland Gootjes-AllPlant B.V. A zsűri szerint megfelel a klímabarát növényekkel szemben támasztott összes jelenlegi követelménynek. Élénkzöld, helyenként vöröses, foltos lombozata egyedivé teszi, a fajta kifejezetten jó hőtűrő, az erős napfényt is jól viseli, szárazságtűrése szintén kiemelkedő.

Fás szárú növények kategóriában egy mezeijuhar-fajta, a Concept Plants B.V. nemesítéséből származó Acer campestre Street Pillar kapta az IPM-újdonság 2023 címet. A szakértői zsűri indoklása szerint a klímaváltozás idején az egyik legígéretesebb közép-európai fafajta lehet. Tavasszal kihajtó élénkzöld levelei a leírás szerint nyáron mélyebb, sötétebb árnyalatúra színeződnek. Oszlopos növekedésének köszönhetően a Street Pillar fajtát szűk utcákba és kisebb kertekbe is ajánlják.

Az újdonságok közül a közönség is kiválaszthatta kedvencét. A szavazatok alapján a Winter Spirit nevű Erysimum-hibrid kapta a közönségdíjat.

Hozzáadott érték

A kiállítás történetében immár hatodszor ítélték oda az IPM Show Your Colors díjat, melyet a Messe Essen a BIZZ Holland dísznövénykereskedelmi vállalattal együttműködve alapított. A díjjal azokat a cégeket jutalmazzák, amelyek növényei kiemelkedő tulajdonságaik mellett hozzáadott értéket is közvetítenek.

A termelés mellett a növényről szóló üzenet is fontos érték, a termékek tehát rendelkeznek azzal a „bizonyos extrával”. Ma már nem elég egy növényt csak egyszerűen kitenni az árusítótérbe, a fogyasztót ösztönözni kell a vásárlásra.

Noha egy szép növény önmagában is gyönyörű, és könnyen tud vásárlásra csábítani, sokszor a növénykísérő címke, a szép kaspó, az ültetési/felhasználási ötlet is hozzájárul ahhoz, hogy megvegye az érdeklődő. Mind több cég felfedezi az ebben rejlő marketingértéket, és ehhez igazodva dobja piacra termékeit, azonban a hozzáadott érték további növelése mindenképpen előny.

A pályázatra a vásár minden kiállítója fás szárú vagy évelő növényekkel, illetve növénykoncepciókkal nevezhetett.

A nyertesekről szakmai zsűri döntött, de a közönség is támogathatta szavazataival a legjobbnak ítélt dísznövényt. Végül a rangos díjat a német Heinje faiskola Pink Rosy Boom Colors Change fajtája kapta. A rózsa illatos virágjai egyedülálló színátmenetűek, a vöröstől a liláig. Az egyébként egyszerű megjelenésű bokorrózsafajta télálló, és a zsűri szerint tökéletes ajándék is lehet. Az IPM nevében a tanácsadó testület elnöke, Eva Kähler-Theuerkauf adta át a díjat a faiskolát vezető Sebastian Heinje ügyvezetőnek a BIZZ Holland standján.

Az eseménnyel egy időben adták át az AIPH Év Nemzetközi Termesztője 2023 díjat is, amelyet idén a kanadai Brookdale Treeland Nurseries dísznövénytermesztő vállalat nyert el. A 2009-ben a Royal FloraHolland és a FloraCulture International támogatásával alapított díj a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját és szakértelmét ismeri el. Kanada egyik legnagyobb és legelismertebb növénytermesztője összesen mintegy 800 hektáron termel kerti növényeket. A vállalkozás nemcsak a széles fajtaválasztékkal tűnik ki, hanem azzal is, hogy a fenntartható termelést és innovációt helyezi előtérbe.

Forrás: Kertészet és Szőlészet