0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Corteva Agriscience nitrogénstabilizáló termékének alkalmazása lehetővé teszi a gazdák számára, hogy csatlakozzanak az Agro-ökológiai Programhoz

A környezetvédelem, a termőtalaj védelme minden piaci szereplő számára egyaránt fontos, hiszen a klímaváltozás és a föld termékenysége mindenki jövőjére hatással van. A fenntarthatóság fontosságát mára szinte mindenki felismerte és Magyarországon is egyre nő azoknak az intézkedéseknek a száma, amelyek a magyar gazdaság hosszútávú fenntarthatóságát támogatják.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében indul 2023-ban Magyarországon az Agro-ökológiai Program (AÖP), mely egy önkéntes és ösztönző támogatási forma.

A programban való részvétel lehetőséget ad a termelőknek, hogy olyan gyakorlatok közül válasszanak, melyek támogatják a klíma és éghajlati szempontból előnyös termesztéstechnológiát.

Az Agro-ökológiai Programban résztvevő gazdáknak minden egyes művelési ág tekintetében el kell érniük a minimum 2 pontot a rendszerben, mely után igénybe vehetik az Agrárminisztérium által kínált támogatást. A kilistázott gyakorlatok között szerepel a talajok tápanyagszolgáltató képességét javító tevékenységek fontos részét magába foglaló pont, mely talaj-, növénykondicionáló, valamint a talaj nitrogén megkötését segítő készítmény alkalmazását tartalmazza és 1 pont megítélésével jár.

Nem véletlen, hogy a program gyakorlatai közül a nitrogén megkötését segítő technológiákat emelték ki a fontos tápelemek közül, ugyanis a nitrogénpótlás során nagyon komoly veszteségek érhetik a hatóanyagmennyiséget, hiszen a kijuttatott nitrogén mennyiségnek akár a 40-70%-a is veszendőbe mehet. A talajban bekövetkező nitrogén veszteségeknek leginkább a nitrát forma van kitéve.

Mivel a növények csak azt a tápanyagot tudják felvenni, ami a gyökérzónában található, ezért az is nagyon fontos, hogy a nitrogént a lehető leghosszabb ideig itt tudjuk tartani.

A Corteva Agriscience, globális mezőgazdasági vállalat Instinct™ nitrogénstabilizátora alkalmazásával az AÖP programban a gazdálkodók jelentős megtakarításokra tehetnek szert a jövőben. A termék használatával a gazdák nem csak nyereségeiket tudják növelni, de jelentősen csökkenthetők a nitrogén veszteségek és azok negatív környezeti hatásai. Az Instinct™ használatával a gazdák 1 pontot szerezhetnek a programban.

Az Instinct™ talajkondicionáló nitrogén stabilizátor képes a kijuttatott karbamid, illetve ammónium nitrogén nitráttá alakulását lassítani, így csökkenthetők a nitrogén veszteségek és azok negatív környezeti hatásai. A kultúrnövény táplálásának javítása magasabb hozamkilátásokat eredményez, ami jelentős anyagi előnyt jelenthet a magyar gazdák számára. Karbamidot is tartalmazó folyékony nitrogén műtrágyához könnyen keverhető a termék, így egy menetben alkalmazható az ezáltal kapott inhibitoros műtrágya, amivel potenciálisan felére csökkenthető a kezeletlen nitrogén műtrágya használatakor jelentkező dinitrogén-oxid kibocsátás.

„Nagyon fontos, hogy ne a támogatás eléréséhez szükséges 2 pontos minimumra törekedjünk, amikor a program elemei közül választunk, hanem tegyük minél magasabbra a mércét, szedjünk össze minél több pontot a programban és lépjük túl az alap elvárásokat, hiszen ezeket a gyakorlatokat amúgy is érdemes beépíteni a fenntartható gazdálkodásba.

Ez egy hatalmas lehetőség a gazdák számára, hogy új lehetőségeket és technológiákat ismerjenek meg, melyek rövid és hosszú távon is az ő javukat szolgálják. Bátorítunk mindenkit arra, hogy nyisson a fenntartható és környezettudatos lehetőségek felé, vegyen részt az Agro-ökológiai Programban és kérje ki a szakemberek véleményét egy-egy kérdés vagy használni kívánt technológia kapcsán” – nyilatkozta Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója a program kapcsán.

A Corteva a jövőben is támogatni fogja azokat a kezdeményezéseket, melyek a magyar gazdák érdekeit és a környezet védelmét szolgálják, a minél magasabb terméshozam eléréséért és a környezetre negatív hatású tényezők csökkentéséért.

Forrás: Corteva Agriscience