0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nagy az igény a spanyol bogyósokra

Valentin-nap előtt jellemzően megugrik a kereslet a bogyósgyümölcsök, különösen a málna iránt. Spanyolországban azonban az elmúlt hetek hideg időjárása miatt lassult a termés érése, kevesebb gyümölcsöt tudnak betakarítani.

Jose Luis Perez, a Sunberries cég vezetője szerint

a hideg nagy károkat okoz a málnaültetvényekben, és jelenleg nincs elegendő gyümölcs ahhoz, hogy a piacot ellássák ebben a fontos értékesítési időszakban.

Valentin-nap környékén jellemzően napi 2-3 ezer kilogramm málnát adnak el, most azonban jó, ha a 700-at elérik. A spanyolországi Huelva tartományban évről évre csökken a málna termőterülete, mivel sok gazda felhagy a termeléssel az alacsony jövedelmezőség miatt. Ráadásul a spanyol málna kilónkénti ára 1,5-2 euróval alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ennek oka, hogy a marokkói termelők áraival nem tudnak lépést tartani a spanyol gazdák, akik több ízben hangsúlyozták már, hogy meg kell védeni európai szinten is az ágazatot, és egyenlő feltételeket kell teremteni. Ennek ellenére évről évre több marokkói málna érkezik az európai piacokra. Jose Luis Perez szerint azonban van örömhír is:

a szamóca termőterülete az elmúlt évben nőtt Spanyolországban, és az ország továbbra is vezető szerepet tölt be a gyümölcs nemzetközi kereskedelmében.

A szakember egyébként egy éve indította útjára a Sunberries nevű céget, hogy összefogja Huelva tartomány kis- és közepes gazdálkodóit és segítse őket könnyebben eljuttatni az árujukat az európai piacokra, különösen Észak-Európába.

Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet