0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Még nincs vége a télnek

A mögöttünk álló egy hétben ismét tavasziasra fordult időjárásunk, a február eleji megtorpanás után újra fejlődésnek indult a vegetáció, de egyelőre még nem köszönt el végleg a tél.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Múlt pénteken fordulat állt be időjárásunkban, a megelőző időszakhoz képest kissé nedvesebb, és jóval enyhébb légtömegek érkeztek fölénk. Így a múlt hét második felében az ország északi, északkeleti kétharmadán némi eső is hullott. Számottevő, 5 mm-t meghaladó mennyiség csak a Dunántúl északi tájain, a Mátrában és a Felső-Tisza vidékén esett, máshol csak 1-3 mm volt a jellemző, az ország délnyugati harmadán azonban február első napjai óta egyáltalán nem volt csapadék. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege országszerte a sokéves átlag alatt alakult, a legtöbb helyen 15 és 30 mm közötti a hiány. Így a talajok felső rétege, sokat száradt, szikkadt január vége óta, amikor még jelentős belvíz borította a földeket, főként az Alföld területén. Ezek területi kiterjedése jelentősen csökkent, de még mindig jelen van a belvíz. Fél méternél mélyebb rétegekben azonban feltöltődött a talaj a tél első két hónapjában, így egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során egy ideig lesznek nedvességtartalékok a mélyebb talajrétegekben a növények számára.

A február első két hetében 5-20 cm-es mélységben sokfelé átfagyott talaj országszerte kiengedett, az 5 cm-en mért talajhőmérséklet már 6-7 fok körül alakul.

A hőmérséklet múlt péntek óta jelentősen, 6-9 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. Péntek hajnalban a legtöbb helyen még fagypont alá hűlt a levegő, szombaton azonban a megerősödő nyugati, délnyugati szél hatására néhol már a minimum értékek sem csökkentek 10 fok alá, napközben pedig 13-18 fokig melegedett a levegő.

A napi középhőmérsékletek azóta is 7-11 fok között alakulnak, több minimum és maximum hőmérsékleti rekord is megdőlt pozitív irányba.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Február első felében volt szűk tíz nap, amikor a fagyos éjszakákon a kórokozók némiképp gyérültek, és a fagy a növények januári, túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta. Azóta azonban rohamos fejlődésnek indult a vegetáció. A som már az északkeleti országrész hegyvidéki területein is virágzás előtt áll, és a gyümölcsfák, még a körte rügyei is erősen meg vannak pattanva Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött.

A folytatásban eleinte még marad az enyhe idő, vasárnaptól azonban néhány napra téliesre fordul időjárásunk.

Ma estétől holnap délelőttig még egy délnyugatról északkelet felé mozgó melegfronthoz kötődően várható többfelé gyenge eső az országban, majd szombat délelőtt egy hidegfront halad át fölöttünk, és hoz csapadékot főként a déli országrészbe. Ott szombaton akár 10-20 mm is eshet. Vasárnap a csapadék halmazállapota már havas esőbe, illetve hóba vált át, és elsősorban a déli és a keleti országrészben hullhat további 5-10 mm.

A jövő hét első felében viszont országszerte szárazabbra fordul az idő, csak kevés helyen lehet egy-egy hózápor, így a következő egy hét csapadékösszege északon 2 és 5 mm között, délen 10-25 mm között valószín.

A hőmérséklet szombat délutántól esik vissza számottevően. Pénteken és szombaton még fagymentes éjszakákra számíthatunk, és pénteken napközben 10 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnaptól országszerte visszatérnek a 0 és -5 fok közötti éjszakai fagyok, és aznap napközben sem melegszik 5 fok fölé a levegő. Hétfőtől kissé erősödik a nappali felmelegedés, de a 10 fok fölötti maximumok a jövő hét közepéig nem térnek vissza. A szél az előttünk álló héten is szombaton lesz többfelé erős, de élénk széllökésekre szinte minden nap számítani lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu