Back to top

Agritechnica 2023

A covid-járvány miatt több éven át elhalasztott hannoveri Agritechnica nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítást 2023. november 12-18. között tartja a Német Mezőgépgyártók Szövetsége, a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). A rendezvény új alcímet kapott, „A mezőgazdasági gépek világvására” címet.

Fotó: DLG Service GmbH
Az idei kiállítás egyik fő témája a zöld termelés, a bemutatandó újdonságokat és a kísérőrendezvényeket egyaránt e téma köré szervezik. Ennek megfelelően nagy szerepet szánnak a szántók zöld művelésének, a környezetbarát növénytermelésnek és növényvédelemnek - a drónokat is beleértve -, a traktorok, az arató-cséplőgépek és az autonóm eszközök precíziós digitális kiegészítőinek.

Az idei Agritechnica új témája a mezőgazdasági erőgépek alternatív üzemanyagokkal, például biometánnal, hidrogénnel vagy villamos árammal való meghajtása.

A jövő mezőgazdaságának és smart farmingnak szintén jelentős teret szenteltek a szervezők. Ezek jegyében szervezik meg a nemzetközi „Start-up-Ökosystem” találkozót, az ígéretesné ígéretesebb agrár- és élelmiszeripari kisvállalkozások bemutatkozására.

Várhatóan idén is nagy figyelem övezi a kiállítás „System & Component” szegmensét, ahol az alkatrész- és komponensgyártók termékeit, szervizfelszerelést és műhelytechnológiát mutatnak be.

A DLG egyik új rendezvénye az „Inhouse Farming-Feed & Food Show”, amelyen a gazdaságoknak szánt zárt terű élelmiszer- és takarmánytermelési fogásokat mutatják be.

Az Agritechnica keretébn tartják november 14-én az International Farmers Day-t, a tudásmegosztásnak és hálózatépítésnek szentelt rendezvényt, aminek idén a francia és a lengyel gazdálkodók lesznek a fókuszában. A szakmai programnak a francia és a lengyel gazdálkodókat foglalkoztató témák lesznek az előterében. A két ország mezőgazdasága előtt álló kihívásokat és megoldásuk felmerült lehetőségeit szakmai előadásokon ismertetik.

Fotó: DLG Service GmbH

Forrás: 
DLG/Eilbote

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Az amerikai OpenAI cég által 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-vel együtt a mesterséges intelligencia témája szédületes sebességgel vált a tudományos magaslatokból életünk részévé. Egyelőre sokan csak hírekből hallottak a világot felforgató innovációról, pedig érdemes a fejlesztés jövőjét figyelemmel követni és résen lenni.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Műanyag újrahasznosítás kamerával?

A műanyagok hatékony újrahasznosítását segíti majd az a speciális kamera, ami felismeri az anyag összetételét.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.