youtube://v/bP6nGwe1ihE
A Lukácsy pincészetnél összességében nyolc és fél hektáron gazdálkodik a Lukácsy család, az utóbbi tíz évben telepítették a gazdálkodásukra alapozott ültetvényeket. A családi vállalkozást az édesapa indította, később György és öccse közösen gardírozzák a gazdasági folyamatokat. Mostanra már palackos borok értékesítésével is foglalkoznak, így a teljes szőlőtermesztést, a borászatot, illetve az értékesítést egyszerre működtetik.
Milyen fajtával foglalkoznak?
– Viszonylag tág a szortiment. Leginkább világfajták hangsúlyosak a birtokon. Ezek közül kiemelném a Rajnai rizlinget, ami az egyik zászlós fajtánk.
Hungarikumfajták közül csak Hárslevelűvel foglalkozunk, ebből is csak kis mennyiségben.
A klímaváltozás mennyire befolyásolja a fajtakiválasztást?
– Jelentősen befolyásolja a klímaváltozás a fajtáink kiválasztását, mindenféleképpen későbbi érésű fajtákat próbálunk előnybe részesíteni. Az érési időnek a korai érkezése miatt megpróbáljuk a késői fajtákkal ellensúlyozni ezt a klímaváltozásból eredő problémát. A fajtaválasztás másik sarkalatos pontja a fakadási idő, hiszen egyre nagyobb rizikófaktora a szőlőtermesztésnek a tavasz fagy veszélye. Ezért olyan fajtákat próbálunk választani, ahol a fakadási idő egy kicsikét későbbre tolódik. Pont emiatt például Magyarország legnagyobb területen termesztett borszőlő fajtája, a Kékfrankos nagyobb figyelmet, különlegesebb szőlészeti technológiát igényel, hogy a korai fakadását ellensúlyozni tudjuk.
Mik a tapasztalatai? Napjainkban milyen borokat választanak a fogyasztók?
– A fogyasztói borszokások némiképp megváltoztak az utóbbi időben. Korábban volt egy nagy rozéhullám, a rozé borok keresettek voltak. Jelenleg
Mindemellett természetesen a rozébor fogyasztása még mindig egy komoly százalékot jelent a fogyasztók szokásokban.