0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tág fajtaszortimenttel a megváltozó fogyasztói ízlés kielégítésére

A monori Lukácsy Pincészetnél jártunk, ahol dr. Lukácsy György szőlész fogadta stábunkat, hogy bemutassa gazdaságukat. Édesapjával és testvérével családi vállalkozásként művelik nyolc és félhektáros birtokukat. A klímaváltozás és a fogyasztói szokásoknak a változása miatt tág fajtaszortimenttel foglalkoznak, hogy palackozott boraikkal a minél változatosabb fogyasztói igényeket kielégíthessék.

youtube://v/bP6nGwe1ihE

 

A Lukácsy pincészetnél összességében nyolc és fél hektáron gazdálkodik a Lukácsy család, az utóbbi tíz évben telepítették a gazdálkodásukra alapozott ültetvényeket. A családi vállalkozást az édesapa indította, később György és öccse közösen gardírozzák a gazdasági folyamatokat. Mostanra már palackos borok értékesítésével is foglalkoznak, így a teljes szőlőtermesztést, a borászatot, illetve az értékesítést egyszerre működtetik.  

Milyen fajtával foglalkoznak?

– Viszonylag tág a szortiment. Leginkább világfajták hangsúlyosak a birtokon. Ezek közül kiemelném a Rajnai rizlinget, ami az egyik zászlós fajtánk.

Nagy területen foglalkozunk Sauvignon blanc termesztésével, emellett a Chardonnay és a Pinot blanc fajtákat is preferáljuk. Vörösbor-szőlőfajták közül a Cabernet franc-al mint világfajtával foglalkozunk fél hektáron, amit egy regionális fajtával, a kékfrankossal egészítettük ki.

Hungarikumfajták közül csak Hárslevelűvel foglalkozunk, ebből is csak kis mennyiségben.

A klímaváltozás mennyire befolyásolja a fajtakiválasztást?

– Jelentősen befolyásolja a klímaváltozás a fajtáink kiválasztását, mindenféleképpen későbbi érésű fajtákat próbálunk előnybe részesíteni. Az érési időnek a korai érkezése miatt megpróbáljuk a késői fajtákkal ellensúlyozni ezt a klímaváltozásból eredő problémát. A fajtaválasztás másik sarkalatos pontja a fakadási idő, hiszen egyre nagyobb rizikófaktora a szőlőtermesztésnek a tavasz fagy veszélye. Ezért olyan fajtákat próbálunk választani, ahol a fakadási idő egy kicsikét későbbre tolódik. Pont emiatt például Magyarország legnagyobb területen termesztett borszőlő fajtája, a Kékfrankos nagyobb figyelmet, különlegesebb szőlészeti technológiát igényel, hogy a korai fakadását ellensúlyozni tudjuk.

Mik a tapasztalatai? Napjainkban milyen borokat választanak a fogyasztók?

– A fogyasztói borszokások némiképp megváltoztak az utóbbi időben. Korábban volt egy nagy rozéhullám, a rozé borok keresettek voltak. Jelenleg

ez a tendencia eltolódott a száraz fehérborok irányába, illetve akik eddig rozébort ittak, szívesen választják a könnyedebb, Schiller jellegű vörösborokat.

Mindemellett természetesen a rozébor fogyasztása még mindig egy komoly százalékot jelent a fogyasztók szokásokban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu