0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

10 étel, amely negatívan befolyásolhatja az egészséget

Minél többet tudunk meg a táplálkozásról, annál több kutató jön rá arra, hogy az élelmiszerek ízletessé tétele és a feldolgozása során használt eljárások nagy része megfosztják az élelmiszert a tápanyagtartalmától.

Míg az erősen feldolgozott élelmiszerek időnkénti fogyasztását ellensúlyozhatja a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és fehérjékben gazdag étrend, bizonyos ételkészítmények egyszerűen kevés tápanyagot adnak a szervezethez. Ha az alábbi élelmiszerek alkotják az étrend elsődleges részét (vagy nem részesülünk az alacsonyabb olajtartalmú, magasabb rosttartalmú ételekből is), akkor rosszabb egészségi eredményekkel hozhatók összefüggésbe.

10 alacsony tápértékű élelmiszer, amelyek hatással lehetnek az egészségre

Bár az alábbi élelmiszerek különösen kevés tápértékkel rendelkeznek, a lényeg nem az, hogy teljesen mellőzzük ezeket az ételeket, hanem, hogy mértékkel fogyasszuk csak. Tehát nyugodtan fogyaszthatjuk az ezen a listán szereplő ételeket, amennyiben tápanyagokban gazdag ételek is szerepelnek a táplálkozásunkban, amelyek biztosítják a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az alábbi élelmiszerek közül sok tartalmaz erősen finomított gabonaféléket, nagy mennyiségű transzzsírt vagy más feldolgozott zsírokat, amelyeket a szervezet nehezen tud hatékonyan felhasználni.

Ezekből az élelmiszerforrásokból számos kulcsfontosságú tápanyag hiányzik, például a bélrendszer egészségét elősegítő élelmi rost. Idővel, ha megfosztjuk a szervezetünket a teljes értékű élelmiszerek, például a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék számos vitaminjától és ásványi anyagától, olyan hiányállapotok alakulhatnak ki, amelyeknek már orvosi tünetei is vannak.

Fehér kenyér: A fehér kenyér olyan lisztből készül, amelyet búzából dolgoznak fel. A feldolgozás során eltávolítják a korpát és a csírát: a búzaszemek részeit. A teljes kiőrlésű búza általában sötétebb és sűrűbb lesz, mivel több tápanyagot és rostot tartalmaz. A fehér kenyérnek kellemes íze és világos színe van, de csak a búzaszem endospermiumrétegéből készül, így kevesebb tápanyagot tartalmaz. Ehelyett válasszunk inkább teljes kiőrlésű kenyeret, amely tele van az alapvető tápanyagokkal.

Chips: A túl sok chips fogyasztása sok esetben azért lehet káros, mert nem biztosít kiegyensúlyozott kalóriaforrást. A bennük lévő olaj és egyszerű szénhidrátok mennyisége miatt kalóriadúsak, de ennek megfelelően nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat, például vitaminokat.

A tartósítószereket nem tartalmazó chipsek jó választásnak bizonyulnak az alkalmankénti nassolásra, de ha egy étkezésen belül csak chipseket eszünk, a szervezet több vitaminra, fehérjére és rostra vágyik majd.

Sült krumpli: A hasábburgonya számos olyan tápanyagot tartalmaz, mint a chips. Az olajban ropogósra sütött krumpli helyett egy légkeveréses sütőben vékony olajréteggel (vagy akár nulla olajjal) könnyen készíthetünk egy alacsony sótartalmú, alapvetően csak burgonyából készült sült krumplit. Ha az étrendünkben már így is elég olaj van, ez egy jó módja lehet annak, hogy ropogós finomsághoz jussunk anélkül, hogy túllépnénk a napi értéket.

Sült csirke: A csirke finom, sovány fehérje, de a rántott csirke panírozása általában rengeteg fehér lisztet, olajat és sót tartalmaz. Ez a három összetevő természetesen mértékkel fogyasztva rendben van, de ha a grillezett csirkét vagy a légkeveréses sütőben készült csirkét választjuk, csökkenthetjük az egészségtelen összetevőket.

Feldolgozott húsok: A feldolgozott húsok általában kevés tápanyagot tartalmaznak, amelyek túlzott fogyasztása negatív egészségügyi következményekkel jár.

A feldolgozott húsok néha nitrátok és nitritek hozzáadásával járnak, amelyek mértéktelen fogyasztás esetén magasabb rákkockázattal járnak.

Ezekben az ételekben a nátriumot is elég jelentős mennyiségben építik be.

Cukros reggelipelyhek: Az édességfogyasztáshoz hasonlóan az édes gabonapelyhek is gyakran sok egyszerű szénhidrátot és cukrot tartalmaznak az alacsonyabb fehérje-, rost- és vitamintartalomhoz képest. Reggeli opcióként a reggelipelyhek is vércukorszint-zuhanást eredményezhetnek, ami miatt nem sokkal ezek elfogyasztása után éhesek lehetünk. Ha olyan alacsonyabb cukortartalmú gabonapelyhet választunk, amely több fehérjét és rostot tartalmaz, az segíthet, hogy tovább érezzük jóllakottnak és energikusnak magunkat.

Margarin: A margarin népszerűsége akkor ugrott az egekbe, amikor a vajban lévő telített zsírokat károsnak bélyegezték. Azonban a margarinok egyes országokban káros transzzsírokat tartalmaznak, amelyeket a szervezet nehezen dolgoz fel.

Olvassuk el alaposan a címkét, vagy válasszunk kevésbé feldolgozott olajat, például olívaolajat a szendvicsünkhöz, ha valóban ki akarjuk iktatni a vajat az étrendünkből.

Fontos kiemelni, hogy a Magyarországon forgalmazott margarinok és más élelmiszerek transzzsírsav-tartalma már hosszú évek óta elenyésző – részben a hazai, rendkívül szigorú, immár közel egy évtizede érvényben lévő transzzsírsav-rendeletnek köszönhetően –, így ezek a margarinok nem hozhatóak összefüggésbe a transzzsírsavak egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásaival. Így Magyarországon belül nem fenyeget minket a veszély, hogy káros transzzsírsavakban gazdag margarint vagy egyéb élelmiszert vásároljunk.

Fagyasztott ételek: Nem minden fagyasztott étel egyforma, a gyorsfagyasztott zöldségek és a főtt csirke például néha kevés tartósítószert tartalmaz, és nagyszerű módja az étkezésnek, ha kényelmi ételekre van szükség. Az előre elkészített ételek esetében azonban ellenőrizzük, hogy milyen élelmiszerek és egyéb elemek vannak az ételben, különösen, ha a tartósítószerek vagy a színezékek miatt aggódunk.

Pékáruk: A sütemények, fánkok és egyéb pékáruk nagyon finomak lehetnek. Azonban tele lehetnek egyszerű szénhidrátokkal és telített zsírokkal, emellett nagyon kevés rostot, fehérjét vagy vitamint tartalmaznak. Ha azonban magunk készítjük a pékárut, könnyen előállíthatunk olyan finomságot, amely több tápanyagot tartalmaz, legyen szó akár a teljes kiőrlésű lisztről, a vaj helyettesítéséről telítetlen zsírral, vagy gyümölcsök esetleg reszelt cukkini hozzáadásáról a vitamintartalom növelése érdekében.

Forrás: cnet.com