0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tojáshiány Angliában, friss zöldségből is kevés van

Óriásit zuhant a tojástermelés az Egyesült Királyságban, tavaly csaknem egymilliárd darabbal kevesebb tojást termeltek, mint 2019-ben. De más élelmiszerek is hiányoznak a polcokról.

– Jelenleg tojáshiány tapasztalható, mert a gazdálkodók elvesztették az iparágba vetett bizalmukat. Nagyon sok a ráfordításunk, a takarmány, az üzemanyag és a műtrágya költsége rohamosan megemelkedett, mondta Victoria Shervington-Jones, a Country Fresh Eggs tulajdonosa.  Hozzátette olyan kihívásokkal kell szembenézni, amit a vállalkozása már nem fog elbírni.

Ez azt jelenti, hogy sok baromfitenyésztő egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy jelenleg tojást termeljen, és ez szörnyű helyzetet idéz elő. Ugyanis a takarmányköltségek 43%-kal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és energiaköltségek is jelentősen növekedtek. Itt van még a szállítóautóinkhoz használt dízel, ami az elmúlt évben is sokat drágult, a csomagoló anyagok árával együtt.

Leegyszerűsítve, jelenleg a vállalkozásunkra nehezedő feszültség azt jelenti, hogy nem tudunk elegendő tojást előállítani, hogy kielégítsük vásárlóink keresletét,

összegezte a helyzetet a termelő.

Nem jobb helyzet a friss zöldségekkel sem. A paradicsom és az uborka esetében a National Farmers Union gazdaszövetség arra számít, hogy a termelés 1985 óta a legalacsonyabb szintre esik idén.

A brit média a héten arról számolt be, hogy egyes szupermarketek zöldségpolcai üresek, különösen  paradicsomból van hiány. Ezeket általában télen importálják az Egyesült Királyságba, gyakran Spanyolországból vagy Marokkóból.

Továbbá sok szarvasmarhatartó is csökkenteni akarja az állományát a következő tizenkét hónapban. A felmérések szerint a szarvasmarhatartók 40 százalékának és a juhtenyésztők 36 százalékának van ilyen szándéka.

A gazdák több okra vezetik vissza a fejleményeket: az ukrajnai háború következtében megnövekedett költségek mellett a Brexit miatti kereskedelmi akadályok és a fokozódó munkaerőhiány is szerepet játszik.

A National Farmers Union elnöke határozott fellépésre szólította fel az Egyesült Királyság kormányát. Követelik, hogy szüntessék meg a kereskedelmi akadályokat, támogassák a gazdákat, és foglalkozzanak az éghajlatvédelmi intézkedések végrehajtásával is.

 

Forrás: farmer.pl