0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Vihart kavar az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Az idei, 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon betiltották a tej- és tejtermékeket, a színészek és filmesek pedig kritizálják a szarvasmarhatartást, mert az rossz hatással van az éghajlatra. A gazdák képmutatással vádolják a filmeseket.

A jelenleg is zajló Berlini Filmfesztivál nemcsak az ott bemutatott filmek és filmsztárok miatt kapott világméretű médiafigyelmet. A figyelem másik oka a szervezők által idén biztosított vendéglátás volt.

Nos, tej és tejtermékek nem kerülhetnek a résztvevők asztalára. A szervezők bejelentették, hogy ezt a döntést az éghajlati aggályok indokolják, a filmesek nyilvánosan a szarvasmarhatartókat okolják a környezetromlásért és a klímaváltozásért. Ez nagy vihart kavart és felháborította az európai gazdatársadalmat.

A fesztivál étkeztetésének kérdése valószínűleg nem kapott volna nyilvánosságot és nem okozott volna vitát, ha a szervezők és a filmkészítők nem nyilatkoznak negatívan a marhatartásról.

Mariette Rissenbeek, a fesztivál ügyvezető kijelentette, hogy a tejmentes vendéglátás a filmipar hozzájárulása a klímavédelemhez. Ez volt az oka annak is, hogy a rendezvény főszponzorának a Oatly Group AB-t választották, amely egy svéd élelmiszeripari vállalat és a tejtermékek alternatíváit állítja elő zabból. A szponzorral együtt a szervezők a fesztivál ideje alatt szerették volna mindenkiben tudatosítani, hogy az étkezési szokások milyen nagy hatással vannak az éghajlatra. A vendégeknek nem szolgáltak fel sajtokat, tejszínes édességeket, joghurtokat, csak zabitalokat és zabfagylaltot, hogy megspórolják a szarvasmarhatartás által termelt jelentős mennyiségű szén-dioxidot.

A fesztiválra meghívott színészek és rendezők egy része is hasonlóan vélekedik, valótlan és káros szlogeneket és sztereotípiákat ismételgetve a gazdákról és a mezőgazdaságról, hangoztatja az európai mezőgazdasági média. Rámutatnak, hogy

a szervezők valószínűleg túl messzire mentek, amikor megpróbáltak megfelelni a szponzorok elvárásainak, illetve rámutatnak azoknak az embereknek a teljes tudatlanságára, akik úgy nyilatkoznak a mezőgazdaságról és a szarvasmarhatartásról, hogy semmit sem tudnak róla.

A tájékozatlan hírességek, akik buzgón igyekeznek médiafelhajtást kelteni, ártanak a gazdáknak és félrevezetik a közvéleményt, állítják az agrártudósításokban.  

Az agrármédia például azt is felveti, hogy miért a gazdákat hibáztatják az éghajlatváltozásért, akik az elmúlt években jelentősen csökkentették szén-dioxid kibocsátásukat, és miért nem a közlekedést vagy az ipart, ahol nem történt ilyen mértékű előrelépés.

A filmkészítőket képmutatással is vádolják. Az agrárportálok megkérdezik a fesztivál szervezőit és vendégeit, hogy melyikük jött például vonattal Berlinbe az éghajlat megmentése érdekében?

 

Forrás: farmer.pl