0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Apró, ősi kenguruk segíthetnek a bozóttüzek féken tartásában

Húsz hosszúorrú potoróval gazdagodott az ausztráliai állatvilág: a ritka emlősök egy tenyésztési program keretében születtek, és a Sydneytől 270 kilométerre északra fekvő Barrington Tops Nemzeti Parkban engedték szabadon őket – közölte az Aussie Ark nevű állatvédő szervezet pénteken.

A hosszúorrú potorót (Potorous tridactylus) a szakértők állati tűzoltónak nevezik.

„Ez a kengurucsalád egyik legkisebb és legősibb tagja, egy élő kövület, amely mintegy tízmillió éve viszonylag változatlan formában maradt fenn” – írta az Aussie Ark. Ennek ellenére nem sok ausztrál ismeri az állatot. „Ez a faj ökológiai szerepe miatt is tragikus, hiszen végső soron emberi életeket menthet meg” – hangsúlyozták az állatvédők.

youtube://v/-q_p9-Ck9K4

A hosszúorrú potoró főként a föld alatt növő gombákkal és szarvasgombákkal táplálkozik – magyarázta Tim Faulkner, a szervezet elnöke. Ezeket a mellső lábával ássa ki, miközben nagy mennyiségű avart mozgat meg és gereblyéz össze.

Ez a szokatlan viselkedés segít a levelek lebomlást, nedvesen tartja a talajt, és előmozdítja az új növények növekedését. Mindez pedig csökkenti a bozóttüzek terjedését és erejét.

Faulkner „a Föld ökoszisztémájának mérnökeiként” jellemezte a kis tűzoltókat.

Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium veszélyeztetett állatként tartja nyilván a hosszúorrú potorót. Számuk a 2019-2020-as bozóttüzek következtében drasztikusan csökkent.

Forrás: MTI/hirado.hu