0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Igyunk, de mennyit? Útmutatás a boros palackokon

Naponta legfeljebb két pohár prosecco - ezt a figyelmeztetést helyezte el a palackok címkéin egy ismert bortermelő. Több országban is tervezik az alkoholmennyiség káros következményeire figyelmeztetni a fogyasztókat. A termelők körében nagy port kavar ez az ötlet.

A prosecco rendkívül népszerű, a társasági összejövetelek kedvelt itala. A világ legnépszerűbb gyártója, az olasz Bottega pincészet úgy döntött, hogy a fogyasztók felvilágosítására összpontosít, és a címkén tájékoztatást helyez el arról, hogy egy nap alatt mekkora mennyiséget lehet meginni biztonságosan ebből az italból.

Javasoljuk, hogy naponta legfeljebb két pohárral fogyasszanak – hirdeti az ajánlás egy kis szív alakú üzenetben a palack hátulján.

A trevisói székhelyű Bottega cég ezzel Olaszországban az első olyan gyártó lett, amely ilyen jellegű információt tett a címkéjére.

A proseccot fogyasztók legnagyobb és egyre növekvő csoportját a fiatalok alkotják. A Bottega márka ezt a vásárlói csoportot szeretné elérni ajánlásával. Mint a pincészet tulajdonosa, Sandro Bottega hangsúlyozza, nem arra ösztönzik az embereket, hogy napi két pohárral igyanak, hanem arra, hogy korlátozzák a prosecco fogyasztását erre a mennyiségre.

Ez csupán egy javaslat, hogy segítsük a fogyasztókat a felelősségteljes fogyasztás fenntartásában – Az alkohol fogyasztásával kapcsolatos felvilágosítás az első dolog, amit még az ivás megkezdése előtt meg kell tenni

– teszi hozzá a márkatulajdonos.

Bottega azt is megjegyzi, hogy a médiában számos mítosz kering az alkoholfogyasztás veszélyeiről. Hangsúlyozza, céljuk az, hogy a fogyasztókat felelősségteljes ivásra neveljék, és figyelmeztessenek az emberi szervezet korlátaira, de anélkül, hogy le kellene mondani  lemondana arról az élvezetről, amely egy pohár bor elfogyasztásából fakad.

Olaszország sem az első olyan ország a világon, ahol a boroknál a biztonságos napi alkoholadagra vonatkozó ajánlás szerepel. Az ilyen jelölések – beleértve az egy pohár borban található alkohol mennyiségét – például kötelezően szerepelnek az ausztrál borok címkéin.

A Bottega új címkéinek megjelenése szöges ellentétben áll az Írországban várhatóan életbe lépő új szeszesital-címkézési törvénnyel. Az ottani kormány ötlete komoly vitát váltott ki a többi tagállam körében, de az Európai Bizottságtól zöld utat kapott.

A javaslat szerint a címkéknek tartalmazniuk kell az alkoholfogyasztás kockázatairól – például a májbetegségekről és a rákról – szóló információkat.

Az Európai Bizottság jóváhagyását követően a tervezetnek már csak az ír egészségügyi miniszter aláírására van szüksége ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Írország elképzelését többek között a spanyol és az olasz mezőgazdasági miniszter is hevesen ellenezte. Luis Planas és Francesco Lollobrigida bejelentették, hogy egyáltalán nem támogatják, a ezt az ötletet és ha rajtuk múlik, hasonló információkat tartalmazó címkéket soha nem fognak találni az országukban értékesített borosüvegeken.

A legszigorúbb az alkoholfogyasztás megítélésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely  jelenlegi álláspontja szerint semmilyen mennyiségű alkohol, még a legkisebb mennyiség sem  biztonságos az emberi egészségre.
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl