A prosecco rendkívül népszerű, a társasági összejövetelek kedvelt itala. A világ legnépszerűbb gyártója, az olasz Bottega pincészet úgy döntött, hogy a fogyasztók felvilágosítására összpontosít, és a címkén tájékoztatást helyez el arról, hogy egy nap alatt mekkora mennyiséget lehet meginni biztonságosan ebből az italból.
A trevisói székhelyű Bottega cég ezzel Olaszországban az első olyan gyártó lett, amely ilyen jellegű információt tett a címkéjére.
A proseccot fogyasztók legnagyobb és egyre növekvő csoportját a fiatalok alkotják. A Bottega márka ezt a vásárlói csoportot szeretné elérni ajánlásával. Mint a pincészet tulajdonosa, Sandro Bottega hangsúlyozza, nem arra ösztönzik az embereket, hogy napi két pohárral igyanak, hanem arra, hogy korlátozzák a prosecco fogyasztását erre a mennyiségre.
– teszi hozzá a márkatulajdonos.
Bottega azt is megjegyzi, hogy a médiában számos mítosz kering az alkoholfogyasztás veszélyeiről. Hangsúlyozza, céljuk az, hogy a fogyasztókat felelősségteljes ivásra neveljék, és figyelmeztessenek az emberi szervezet korlátaira, de anélkül, hogy le kellene mondani lemondana arról az élvezetről, amely egy pohár bor elfogyasztásából fakad.
Olaszország sem az első olyan ország a világon, ahol a boroknál a biztonságos napi alkoholadagra vonatkozó ajánlás szerepel. Az ilyen jelölések – beleértve az egy pohár borban található alkohol mennyiségét – például kötelezően szerepelnek az ausztrál borok címkéin.
A Bottega új címkéinek megjelenése szöges ellentétben áll az Írországban várhatóan életbe lépő új szeszesital-címkézési törvénnyel. Az ottani kormány ötlete komoly vitát váltott ki a többi tagállam körében, de az Európai Bizottságtól zöld utat kapott.
Az Európai Bizottság jóváhagyását követően a tervezetnek már csak az ír egészségügyi miniszter aláírására van szüksége ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.
Írország elképzelését többek között a spanyol és az olasz mezőgazdasági miniszter is hevesen ellenezte. Luis Planas és Francesco Lollobrigida bejelentették, hogy egyáltalán nem támogatják, a ezt az ötletet és ha rajtuk múlik, hasonló információkat tartalmazó címkéket soha nem fognak találni az országukban értékesített borosüvegeken.
A legszigorúbb az alkoholfogyasztás megítélésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely jelenlegi álláspontja szerint semmilyen mennyiségű alkohol, még a legkisebb mennyiség sem biztonságos az emberi egészségre.