Back to top

Borverseny egy római tábor felett

Almásfüzitő polgármestere, Beró László büszkén meséli, már 40 éve szervezik a borversenyüket, amelyre nem csak hazai borvidékekről érkeznek minták, de a határon túli szakemberek is elküldik boraikat. Az esemény már csak azért is különleges, mert nem lehet azt mondani, hogy a település nagy szőlészeti-borászati múlttal rendelkezne.

Talán éppen ezért kiemelt a jelentősége, mert az itt résztvevőket nem lehet elfogultsággal vádolni.

Beró László
Beró László
Fotó: viniczai

Bár a település gyökerei a római időkre nyúlnak vissza, ám az akkori katonai tábor, az Azaum, ma egy vörösiszap-tározó alatt alussza álmát. Almásfüzitő is igazán a második világháborút követően kezdett fejlődni, s városias infrastruktúrával rendelkező szocialista közösség alakult ki. Az egyik lexikonban úgy szerepeltnek, mint Magyarország első szocialista lakótelepe, ahová sokan települtek be a környékről.

„A mintegy 10 kilométerre található dunaalmási dombokon nagyon sok helyi embernek volt kertje, szőlője, így a nagyszüleimnek is. Bort fejtettek, és lassan elkezdtek iható borokat készíteni. Ezen a vonalon jött létre a borbarát hölgyek szervezete, majd a nyomdokain a kertbarát egyesület, a kettő később fuzionált, és a környéken megtaláltak mindenkit, akit érdekelt a szőlő és a bor”

- magyarázta a polgármester. Mára a 40. Nemzetközi Nyílt Borversenyt szervezték, ahová közel 350 tételt neveztek. A település első embere hozzátette, a Duna nem elválaszt, hanem összeköt, a rendszerváltáskor megalakult Hídverő Társulás arra szerveződött, hogy a folyó két partján fekvő településeket összefogja. Így lett Almásfüzitő testvértelepülése a szlovák oldalon található Izsa.

Fotó: viniczai

A borversenynek nem csak szakmai hozadéka van, igazából összetartó erő. Jönnek a testvértelepülések, küldik a boraikat, s később egyéb rendezvényre is meghívják egymást.

Megjelenik a kultúra, működni kezd az idegenforgalom, barátságok születnek. És nem csak a szervezetek, a közösségek, hanem a civilek között is.

Az idei borversenyre nem csak magyar, hanem szlovákiai borászok is neveztek, de jöttek minták Erdélyből. Folyamatosan bővül a kör, talán az osztrákok maradtak el az évek során. A jó szervezéshez kell egy aktív helyi csapat, és természetesen a szponzorok. Beró László magára vállalta az esemény pénzügyi részét, tartja a kapcsolatot a cégekkel, a vállalkozókkal, magánszemélyekkel. Sokan látnak benne fantáziát, reklámlehetőséget. Egy megfontolt vállalatvezető, amikor arról dönt, mire költse a pénzét, ami a végén meg fog térülni, az almásfüzitői borverseny ebben a tekintetben a sor elején található.

Fotó: viniczai

A polgármestert kérdezve elmondta, kiugrási lehetőséget látnak az idegenforgalomban. Erre alapot nyújt a Duna, az ártéri erdők, a tervezett kerékpárút csakúgy, mint a rekonstruált római tábor. Tartottak már náluk céges napot, ahol több száz embert foglalkoztattak.

„Működik az alternatív borbarát egyesületünk, s bár a járvány megakasztotta, de újra akarom éleszteni. Hasonló módon a római erődben tartani fogunk ismételten olyan nyári estéket, ahová be lehet jelentkezni, s borászokat hívunk el. Lesz bor, lesz pogácsa, zsíros kenyér, és naplemente. Vannak zenész barátaink Győrből, a környékről, helyi és környékbeli borászok. Ezzel pedig meg tudjuk szólítani az értelmiségi, vállalkozói, középkorú réteget”- hívta fel a figyelmet Beró László.
 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén mintegy kétmilliárd forint értékben nyújt tagdíjkedvezményt a NAK

2023. június 1-jén megkezdődött a tagdíj-megállapítási időszak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A köztestület országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a tavalyi 1 milliárd Ft-os keret után idén újabb, közel 2 milliárd Ft összegű tagdíjkedvezményt nyújt a NAK tagsága számára.

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Szeptember 29-ig lehet pályázni a BASF innovációs versenyére

Május 30-tól szeptember 29-én éjfélig küldhetik be pályázataikat azok a magánszemélyek vagy startupok, akik a zöld és a digitális átállás terén fejlesztenek új megoldásokat. A nemzetközi verseny nyertese 5000 eurós támogatásban részesül. A BASF harmadik alkalommal szervezi meg az Innovation Hub versenyt, ami a tiszta technológiákra, a körforgásosságra és a „termelőtől az asztalig” megoldásokra összpontosít.