0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Hullanak az agancsok, de csak engedéllyel gyűjthetők!

A gím- és dámszarvasok tavasszal elhullajtott agancsának engedély nélküli gyűjtése lopásnak, illetve szervezett hajsza esetén állatkínzásnak minősül - közölte az MTI-vel a Pilisi Parkerdő kedden.

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint az agancsok a törvény értelmében a területen vadászatra jogosult tulajdonának számítanak, és fontos információkat hordoznak a természetközeli erdőgazdálkodás számára. Összegyűjtésükkel az erdészek következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és egészségi állapotára.

Az illegális, szervezett agancsgyűjtők csoportosan, akár járművekkel is űzik a szarvasokat, hogy kikényszerítsék az agancshullatást.

A tél folyamán tartalékaik nagy részét felélt állatok menekülésre kényszerülve ezért fokozottabban rágják a facsemeték csúcshajtásait, hántják a fiatal fákat, így az erdő megújítása is veszélybe kerül

– hívták fel a figyelmet.

Közölték: a hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők végezhetik. Aki agancsot talál, hagyja a helyszínen, és értesítse a helyi vadásztársaságot vagy az erdészetet! – kéri a Pilisi Parkerdő.

Forrás: MTI