Back to top

Biológiai készítményekkel a jobb termésért

A biológiai termékek fejlesztése és mindennapi használata egyre nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaságban. Nem véletlenül hallunk olyan sokat ezekről a termékekről, hiszen teljesen természetesek és jól illeszkednek a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedések gyakorlataiba.

A biológiai anyagok lehetnek élő szervezetek vagy élő szervezetekből, természetes forrásokból származó anyagok. A biológiai készítmények természetes megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak és hatékony módon egészítik ki a szintetikus termékeket alkalmazó hagyományos termelést - mutatott rá Rácz István, a Corteva Agriscience kiemelt partnerkapcsolati menedzsere.

Fotó: Corteva

A globális nemzetközi kutató-fejlesztő vállalat nagy hangsúlyt fektet biológiai portfoliójának innovációjába és továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment termékeit. A vezető, biológiai készítményeket gyártó Symborggal aláírt egyezség részeként a Corteva számos európai ország piacára vezetheti be a BlueN® mikrobiológiai terméket, mely természetes módon javítja a növények táplálását az optimális termés érdekében.

A vállalat innovatív természetes eredetű biológiai terméke, a BlueN® Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, megköti a levegőből származó nitrogént és hozzáférhetővé teszi a növény számára.

A növények növekedése során a DNS és a fehérjék demetilációját a pektin-metilészteráz enzim végzi, mely folyamatban metanol is keletkezik, ami a sztómákon keresztül a szabadba jut. A metilotróf baktériumok, köztük a Methylobacterium, képesek a metanolt felhasználni egyedüli energia-, illetve szénforrásként.

A baktériumok laterális flagellummal, azaz ostorral rendelkeznek, így a levélfelületen mozogva a nyitott sztómán keresztül jutnak be és telepednek meg a növényben. A metilobaktériumok felveszik a metanolt a növényből, így életben maradnak, szaporodnak és telepeket alkotnak, majd áttelepülnek a növény fiatalabb részeibe. Ez a szimbiotikus kapcsolat a növényi vegetáció során végig fennmarad.

A metilobaktériumok a fotoszintetikus anyagcsere termékeivel együtt mozognak, amelyek az növényi részek építő elemei. A növekedési zónába érkezve a fotoszintetizáló sejtek belsejébe épülnek be és beindul a nitrogenáz ciklus, amely a levegőből megkötött nitrogénből, ammóniumot juttat a növénybe.

A zord környezetben való túlélés érdekében a filoszféra, vagyis a növény föld feletti részeinek mikroorganizmusai számos adaptív stratégiát fejlesztettek ki a stresszt okozó tényezőkkel szemben.

Az egyik ilyen stratégia az ultraibolya A és B sugárzást (UVA és UVB) elnyelő vegyületek szintézise. Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Methylobacterium baktériumok rózsaszín pigmentált kolóniát alkotnak, amely elnyeli a hosszú hullámú UV-fényt, amely feltehetően antioxidánsként hat az UVA és UVB stressz által generált reaktív oxigén vegyületek ellen. Ebben a természetes folyamatban a Methylobacterium metilobamint is termel, amely lehetővé teszi a növény számára, hogy több fényt nyeljen el, és ezáltal fokozza fotoszintetikus aktivitását.

A BlueN® egy hatékony, természetes biológiai termék, mely számos európai ország piacán debütált és a gazdálkodók örömmel, megelégedve fogadták. A termék magyarországi engedélyezése folyamatban van és hamarosan elérhetővé válik a Corteva termékpalettájában. A termék elérhetősége kapcsán a vállalat területi képviselőinél tudnak érdeklődni.

Forrás: 
Corteva Agriscience közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.