Back to top

Dán farmerek egy aranybányán ülnek

Az elmúlt években az éghajlati vitában hozzászoktunk ahhoz a gondolathoz, hogy a CO2 rossz, mert a világ növekvő népessége és az ebből eredő CO2-kibocsátás globális felmelegedéshez vezetett. A CO2 nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokból, például szénből, olajból vagy gázból származik, de vannak más formái is, és a biogén nem csak az éghajlat szempontjából előnyös.

Fotó: Pixabay
A szén-dioxid kibocsátás jelentős része biomassza (szénből, hidrogénből és oxigénből álló biológiai anyag) égésének eredménye. A biomassza égetéséből származó kibocsátásokat szén-dioxid semlegesnek tartják, mert a szén így természetes úton keletkezik. A jelenlegi Kiotói Jegyzőkönyv és több üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos program értelmében a biomassza és a biomassza melléktermékek alternatív üzemanyagként való használata az üvegházhatású gázok csökkentésének minősül.

Ha egy vállalat megkülönbözteti a biogén és a fosszilis eredetű szén-dioxidot, számszerűsítheti a tényleges üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és a szén-dioxid lábnyoma ellentételezéséhez szükséges krediteket.

A dán gazdák itt egy kiaknázatlan aranybányán ülnek, mert már most nagy a kereslet a biogén CO2 iránt.

Főleg azért, mert több helyen épülnek úgynevezett Power-to-X erőművek (PtX), ahol szén-dioxiddal kell a szélturbinák zöldenergiáját etanollá alakítani.

Szakértők szerint a dániai Nyugat-Jylland Andelben már számos megkeresés érkezett olyan cégektől, amelyek meg akarják vásárolni a biogén CO2-t, amely ma már a biogáz gyártása kapcsán többlettermék, és egyszerűen kikerül a légkörbe. 2-3 éven belül a technika fejlődésének köszönhetően képesek leszünk ezt a biogén CO2-t felfogni, és eladni például a PtX cégeknek.

Steen Bitsch, a dániai Vestjyllands Andel ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy a szántóföldek formájában meglévő művelési felületeken a betakarításkor leállítjuk a CO2 felvételét. Ekkor a legtöbben takarónövényeket vetnek. Ezzel az a probléma, hogy sokszor hagyják azokat elrohadni, és így a CO2 felszabadul. Ehelyett véleménye szerint a főnövény betakarítása után energianövényeket kellene termeszteni, majd eladni a biogáz cégeknek. Itt aztán a terményeket be tudják vonni a biogáz-termelésbe, ahol biogén CO2 keletkezik, amelyet fel lehet fogni és eladni.

Forrás: 
LandbrugsAvisen

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Válság és munkaerőhiány tehet pontot az brit bogyósgyümölcs-termesztés végére

Egy 75 éve bogyós gyümölcsökkel foglalkozó családi gazdaság a növekvő költségek miatt kénytelen leállni a termesztéssel. A brit nottinghamshire megyei Southwell közelében található Starkey's Fruit már nem talál a termesztéshez elengedhetetlen idénymunkásokat.

Bemutatkozik a Vervaet márka Mezőfalván

Hódmezővásárhelyen debütált, június 7-8-án pedig a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében Mezőfalván is bemutatkozik az AXIÁL Kft. új gépe, a Vervaet önjáró precíziós hígtrágya-kijuttató.

Növényvédelmi Szakmérnöki képzés indul Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon. A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés.

Takarónövény-kísérletek homoki szőlőben

Homokon, ahol az 1 százalékos humusztartalmat már jónak nevezik, a gazdálkodás, főleg a hosszú távra tervező gazdálkodás nagy kihívás. A máshol megszokott módszerek itt nem működnek – igaz, ezek a „megszokott” módszerek máshol, az ország szinte minden területén is rontják a talajt. Egy maroknyi elkötelezett gazda egyesületi keretek között keres megoldást.

Növényvédőszer-piac 2022

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.