Back to top

LUCZA kertész praktikum – továbbképzések kertészek és szőlészek számára

Gyakorlatias és a legújabb kutatási eredményeket, a legfrissebb tudományos újdonságokat és naprakész információkat tartalmazó, nyolchelyszínes, országos továbbképzés indul márciusban gyümölcs- és szőlőtermesztők számára. A hazai kutatóintézetek ültetvényeibe várják az érdeklődőket, akik a kutatási témák és eredmények mellett megismerkedhetnek a helyi talajtulajdonságokkal és a talajápolás ajánlott módszereivel.

A Lucza kertész praktikum továbbképzés-sorozat szervezői Magyarország szőlészeti-borászati- és gyümölcskutató intézetei, a Magyar Talajtani Társaság, a Miskolci Egyetem, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkársága, az AGRO.bio Hungary Kft. és a Pro-Feed Kft.

Fotó: Szabó István
A sorozat névadója Lucza Zoltán, a 2022-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt, országosan ismert és elismert kertészeti szaktanácsadó, aki egész szakmai pályafutása alatt azon dolgozott, hogy hidat építsen a kutatás és a gyakorlat között, segítse a két terület közötti információ- és tudásátadást. Egyszerre értett a kutatók, az oktatók és a termelésben dolgozó szakemberek nyelvén, egy személyben képviselte mindazt, amiről ez a továbbképzés-sorozat szól.

A továbbképzés formája határszemle, helyszínei pedig a hazai kutatóintézetek ültetvényei, ahol feltárt talajszelvény mellett és a helyszínen található növények szemléltetésével hangzanak el az egyes szakterületek elismert képviselőinek tájékoztatói.

A szervezők szándéka, hogy ne a kertészeket hívják meg mezőgazdasági tematikájú „akadémiák” katedráihoz, hanem a tudomány és a kutatás szakembereit hívják el konzultációra a felhasználókhoz. Az ültetvényekben a szakértők mindent a gyakorlat, a praktikum szempontjából vesznek górcső alá, és közérthető, ám szakmai nyelven válaszolnak az érdeklődők problémáira, kérdéseire.

Az általános menetrend a következő.

Először a házigazda kutatóintézet mutatkozik be és ismerteti a helyben folyó tudományos, kutatási tevékenységet. A feltárt talajszelvény és földrajzi környezetének leírása következik, kiemelten foglalkoznak a szervesanyag-gazdálkodás, a talajdegradáció és a klímavédelem témakörével. Ismertetik a talajbiológia szerepét a talajtermékenység fenntartásában, a szervesanyag-gazdálkodásban; szó lesz növényvédelmi aktualitásokról (szabályozás, drónok, hatóanyagok, biológiai növényvédelem, új kártevők és kórokozók); a növényélettan szerepéről az ültetvény egészségének fenntartásában és a stresszkezelésben (kiemelten a fagy és az aszály), a biostimulátorok célszerű alkalmazásáról. Ismertetik a hazai és az uniós szabályozási és támogatási rendszer változásait és aktualitásait (KAP, AÖP).

A legújabb kutatási eredmények bemutatása mellett a szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a szőlő- és gyümölcsművelés egyedi talajigénye, a sajátos talajhibák mind érdekes szakmai kihívást jelentenek a Magyar Talajtani Társaság szakemberei számára, akik örömmel mutatnak be újabb és újabb területeken és szakmai közegben egy olyan fontos és egyedülálló természeti erőforrást, mint a talaj.

A földtudományok és a geoinformatika egyre nagyobb szerepet kap a hatékony termelésben, a termelés-irányításban, a Miskolci Egyetem ezeket próbálja be- illetve visszaintegrálni a mezőgazdasági termelésbe. Rövid és több szempontból sajnálatos kitérő után a figyelem ismét a természeti erőforrásokra irányul, és nem a kémia, a vas és a gázolaj hármasával próbáljuk megerőszakolni a tábláinkat. Az agrárium egy alkalmazott ökológiai rendszer, amelynek egyik elemétől sem tekinthetünk el a sikeres termelésben.

A képalkotási technikák fejlődésével ma már olyan dolgokat láthatunk, amelyekre korábban nem volt lehetőség. Ezek segítségével képesek vagyunk megérteni azokat az élettani folyamatokat, amelyek lehetővé teszik a növényekben rejlő genetikai potenciál jobb kihasználását, és a környezeti stresszhatások elleni hatékonyabb védekezést. Erre alapozva a Pro-Feed Kft. a termelésben azonnal használható tudást képes átadni a szakembereknek.

Időpontok és helyszínek (a határszemlék mindenhol 10 órakor kezdődnek)

 

március 13. Cegléd, Szolnoki út 52. GPS: 47°10'29.8"N 19°49'12.8"E

március 14. Érd-Elvira major GPS: 47°21'01.2"N 18°51'39.4"E

március 16. Fertőd-Peregház GPS: 47°38'04.5"N, 16°52'55.5"E

március 27. Badacsonytomaj, Római út 181. GPS: 46°47’49”N 17°29’49”E

március 28. Kecskemét, Katona Zsigmond u. 5. GPS: 46°58'08.4"N 19°43'35.0"E

március 29. Tarcal Szarvas-dűlő GPS: 48°06'10.4"N 21°22'26.0"E

március 30. Újfehértó, Vadas-tag 2. GPS: 47°49'25.2"N 21°40'15.9"E

április 12. Pécs, Pázmány Péter u. 4. GPS: 46°04'10.8"N 18°11'07.6"E

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Regisztrálni a https://forms.gle/yMiR5CWneAULiXcE8 linken lehet.

 

Ha kérdése van, érdeklődjön a +36 30 641 5276 (Szabó István) telefonszámon vagy az sz.istvan@profeed.hu email címen!

A tudomány és a kutatás a gyakorlat szolgálatában – szakmázzunk együtt aktuális témákról az ültetvényeken is!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Úttörő találmány

A Bayreuthi Egyetem doktorandusza környezetbarát, teljesen komposztálható fóliát fejlesztett ki, amely a jövőben kiválthatja a műanyagok használatát az élelmiszer-csomagolásoknál.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

Tanulhatunk a csótányoktól - Építkezzünk "termeszetesen"

A termeszdombok segíthetnek olyan élő és lélegző épületek létrehozásában, amelyek fenntartásához kevesebb energia szükséges.

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

A bor és a kultúra találkozása 25 helyszínen a varázslatos Somlón

A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye. A Somló Fesztivállal kiegészült kétnapos eseménnyel hagyományt teremtettek a helyi szervezők. Az idei év különleges, hiszen az Éjszakai  Pincetúra 10. születésnapját ünneplik június 16-án és 17-én a Somlóra látogató vendégek a hely borászokkal együtt

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

THE-rangsor: top 400-ban a Debreceni Egyetem - Élen a fenntarthatóságban

Legjobb magyar egyetemként a top 400-ba került a Times Higher Education (THE) legfrissebb, az ENSZ fenntarthatósági céljai alapján készült rangsoron a Debreceni Egyetem. A neves brit rangsorkészítő listáján három kategóriában és összesítésben is jelentőset lépett előre az intézmény. A Partnerségek a célokért kategóriában az első 100 között van a DE.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.