Back to top

Szuperélelmiszerek, amelyeket érdemes télen fogyasztani

A tél általában hidegebb napokat és hosszabb éjszakákat jelent, de ez nem zárja ki azt, hogy ne élvezhetnénk a finom ételeket és ne maradhatnánk egészségesek. Valójában a tél a legfontosabb évszak az egészséges táplálkozás fenntartása szempontjából, mivel hajlamosabbak vagyunk ilyenkor a kényelmi ételek felé fordulni.

Szerencsére vannak olyan szuperélelmiszerek, amelyek télen is frissen teremnek, és egyéb egészségügyi előnyök mellett erősíthetik az immunrendszert és csökkenthetik a vérnyomást.

Cékla

A cékla tápértékét nehéz felülmúlni, ugyanis rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz, többek között C-vitamint, káliumot és vasat. A cékla segít kordában tartani az immunrendszert, miközben az idegek megfelelő működését is biztosítja.

Ráadásul antioxidánsokat is nyerhetünk a céklából, amelyekről köztudott, hogy segítenek csökkenteni a rák és más betegségek kockázatát.

A céklát számos finom módon fogyaszthatjuk, például salátaként, köretként, megsüthetjük vagy akár be is savanyíthatjuk.

Avokádó

Igaz, hogy egy avokádó kalóriáinak több mint 77 százalékát a zsírtartalma adja, de ezek egészséges zsírok, amelyek jótékony hatással lehetnek a szívre. Pontosabban, ezek a gyümölcsök olyan egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaznak, mint amilyeneket az olívaolajban találunk. Természetesen az avokádó is számtalan finom lehetőséget nyújthat, kenhetjük pirítósra, salátákhoz vagy rántottához adhatjuk, esetleg guacamolét készíthetünk belőle. Ez utóbbiban lime- vagy citromlé is van, így ezeknek a kombinációja még a hasi zsírral való küzdelemben és a koleszterinszint csökkentésében is segíthet.

Diófélék

A mókusok nem véletlenül gyűjtenek egy egész halomnyi mogyorót, mielőtt télire elrejtőznek! A kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak diót, valóban megnövelik várható élettartamukat.

A dióféléknek magas lehet a zsírtartalmuk, de szerencsére nagyrészt az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek valóban jót tesznek az egészségnek.

Emellett számos tápanyag is megtalálható bennük, többek között E-vitamin, magnézium, fehérje, szelén, valamint élelmi rostok. Teljesen mindegy, hogy milyen diófélét választunk (télen a dió és a mandula is ideális), de próbáljuk meg sótlanul megvenni.

Gránátalma

Ezt a gyümölcsöt a hosszú, hideg tél idején mindenképpen fel kell vennünk az elengedhetetlen élelmiszerek listájára. Olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz, mint a C-vitamin, a kálium és a folsav, mely erősíti az immunrendszert, és még az ízületi gyulladás okozta fájdalmak enyhítésében is segíthet. A gránátalma rákellenes képességekkel is rendelkezhet.

A kutatások szerint például a gránátalma gyümölcskivonat segíthet megelőzni a bőrrákot, míg a gránátalma perikarpiumának kivonata a mellrák elleni védekezésben lehet hasznos.

A gyümölcs magjait adhatjuk salátához vagy natúr joghurthoz.

Lazac

A lazac omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek nemcsak egészségesek, de még egyes hangulatzavarok, például a depresszió kezelésében is hatékony segítséget nyújthatnak. Mindeközben a hal remek alternatívája a vörös húsoknak, ugyanis egy 100 grammos adagban körülbelül 20 gramm fehérjét tartalmaz, szemben a 25 grammal, amit ugyanennyi steakből kapnánk. Valamint a lazac állítólag segít csökkenteni a gyulladást, D-vitamint is tartalmaz, amely fontos a kalcium felszívódásához és az immunitás fenntartásához.

Vörösáfonya

Ezek a savanykás bogyós gyümölcsök tele vannak rákmegelőző antioxidánsokkal. A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, amelyet a vörösáfonyában találunk, és amely segíthet a szörnyű téli nátha elhárításában is.

A vörösáfonya arról is ismert, hogy a baktériumok kiszorításával segít a húgyúti fertőzések leküzdésében.

Ha azonban bizonyos típusú gyógyszereket, például vérhígítót szedünk, próbáljuk meg mérsékelni a vörösáfonyalé fogyasztását, mert negatív kölcsönhatások léphetnek fel.

Grapefruit

Ez a hatalmas citrusféle tele van C-vitaminnal, amely télen szükséges lökést adhat az immunrendszernek, de ennél több is lakozik ebben a gyümölcsben, például zsírégető képességekkel is rendelkezik. A grapefruit segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, köszönhetően a gazdag rosttartalmának. Úgy tűnik, még a grapefruit illata is segíthet megfékezni az édességek utáni sóvárgást azáltal, hogy hatással van a májban lévő enzimekre. És végül, de nem utolsósorban a grapefruit csökkentheti az inzulinszintet, így a szervezet inkább elégeti a kalóriákat, minthogy zsír formájában elraktározza azokat.

Édes burgonya

A burgonya és az édes burgonya különböző családokba tartoznak, és más-más hatással vannak a vércukorszintre.

Míg a hagyományos burgonya keményítője glükózzá alakul, az édesburgonya olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek valóban segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

Az édesburgonyában található rostok segítenek az ételek hatékonyabb emésztésében, és egy nagy adag A-vitamint tartalmaznak, ami segít fenntartani a szív és a máj normális működését, miközben javítja a látást is.

Sárgarépa

Ha már a szem egészségénél tartunk, meg kell említenünk, hogy a sárgarépa is hasznos az optimális a látás szempontjából, köszönhetően a bőséges A-vitaminnak. Valójában a béta-karotin, amelyet a májunk alakít át A-vitaminná, szó szerint a sárgarépa szó alapja, de nem csak A-vitamint tartalmaz. Elegendő mennyiségű C-vitaminhoz, K-vitaminhoz, vashoz és még sok máshoz is hozzájuthatunk, ami segíthet a betegségek távol tartásában.

Fahéj

Ez a "szuperfűszer" jótékony hatással lehet a téli időszakban, mert segíthet egyenletesen tartani a vércukorszintet, miközben a rossz koleszterinszintet is csökkenti, és beindítja az anyagcserét.

Ráadásul ezt a fűszert már az ókori Egyiptomban is használták a betegségek kezelésére.

Ugyanis tele van antioxidánsokkal, és segíthet megelőzni a krónikus gyulladást, amely egészségügyi problémákhoz vezethet. Azok számára, akik a vércukorszint szabályozásával küzdenek, a fahéj tökéletes választás lehet, mivel segíthet a vércukorszint csökkentésében, miközben csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát is. Még a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél is segíthet javítani a motoros funkciókat.

Gyömbér

A gyömbér egy gyökérzöldség, amely nemcsak erőteljes ízt ad, hanem természetes antibiotikumként is működhet. Ha a túlevés vagy egy vírus miatt émelygünk egy kicsit, a gyömbér segíthet a gyomor megnyugtatásában is. A gyömbérben található egy gingerol nevű kémiai anyag, amely a gyulladás ellen is képes felvenni a harcot, miközben természetes fájdalomcsillapító, ami különösen az osteoarthritisben szenvedő betegeknek kedvezhet.

Körte

A körte magas rosttartalma (körülbelül 6 gramm, ami a napi szükséglet negyedét teszi ki) segíthet a koleszterinszint szabályozásában, ami jótékony hatással lehet a szív egészségének kezelésében.

Emellett gazdag folsavban, ami jó hír a télen várandós kismamáknak, ugyanis a folsav segít megelőzni bizonyos születési rendellenességeket, és elősegíti az egészséges fejlődést.

A téli szuperétel tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyek, mint említettük, segíthetnek a téli levert hangulat leküzdésében. Antioxidánsokat, rostokat, valamint kolint is tartalmaz, amely segíthet az agy élesen tartásában. De a magas K-vitamin-tartalom miatt érdemes konzultálni az orvosunkkal, ha vérhígítót szedünk.

Forrás: 
activebeat.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.