0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Importadó tejre és tejtermékekre

A szerbiai tejtermelők hónapok óta tiltakoznak. A támogatások és a prémiumok emelését, az állam gazdálkodókkal szemben felhalmozott adósságainak kifizetését, valamint a tej- és hústermékek szerbiai behozatalának a tilalmát követelik.

Ahogy arról már mi is részletesen beszámoltunk hírportálunkon a „Mélyponton a szerbiai tejtermelés” című cikkünkben, szerbiában évek óta tart a tejtermelők gazdasági mélyrepülése.

Február végén a szerb kormány úgy határozott, hogy az országba importált tejre literenként 0,12 eurós, a sajtokra kilogrammonként 0,25 eurós importadót vezet be. Marijan Risticevic, a szerb országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy Szerbia aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást az EU-val, és a most kivetett adók nincsenek ezzel összhangban.

Nenad Budimovic, a Szerb Kereskedelmi Kamara Állattenyésztési és Tenyésztési Termékfeldolgozó Egyesületének titkára szerint azonban az importadó bevezetése helyes intézkedés, mert meg kell védeni a szerbiai gazdákat. A tej importilletékének kivetését olyan módszernek tartja, ami alkalmas a belpiaci egyensúly megteremtésére. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan javítani kell a tej és a tejtermékek termelésének szerbiai szabályozásán és védelmén.

A Macva Járási Tejtermelők Szövetségének elnöke, Goran Vasic méltatta a szerb kormány döntését, szerinte is helyes volt az intézkedés a tejtermelők szempontjából.

Milan Prostran agrárközgazdász szerint a tej és a tejtermékek importadója kényszerű és átmeneti intézkedés. Rövid távon kielégíti az állattenyésztési és tejtermelő szövetségek igényeit, de nem oldja meg a szarvasmarhatartók problémáit, azokat nem lehet ilyen szelektív intézkedéssel megoldani.

Szerbia már 2008-ban aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást az Európai Unióval, és röviddel utána teljes élelmiszertermelési piacát liberalizálta az EU felé, de a megállapodás tartalmaz olyan záradékokat, amelyek lehetővé teszik az ország számára, hogy rövid távú intézkedéseket hozzon az import visszaszorítására.

A szerb kormány intézkedése júniusig hatályos, ami az EU-val kötött megállapodás szerint a lehető leghosszabb, hat hónapos időtartam. Szerbia fő kereskedelmi partnere az európai közösség, ráadásul az EU-val folytatott külkereskedelmi forgalmának több mint 60 százalékát az élelmiszerágazat teszi ki.

Forrás: Agroberichten Buitenland