Back to top

Nincsen tavasz Egri Csillag Hét nélkül

Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az Egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé Egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.

Az Egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.

Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.

Az Egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot.

A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.

Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról tájékozódni az Egri borvidék honlapján lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Wineglass Communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.

Virágból bort

Kaliforniában Aaliyah Nitoto, a Free Range Flower borászat alapítója rendhagyó módon, virágok felhasználásával készít bort. Még főiskolás évei alatt kezdett érdeklődni a borkészítés és a gyógynövények iránt, és felfedezte, hogy kedvenc virágaiból is tud bort készíteni.

Vizsgáznak a borosgazdák a 42. Országos Borversenyen

Május 17-én és 18-án Budapesten zajlik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szervezésében a 42. Országos Borverseny. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.