Az Egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.
Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.

Az Egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.
A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.
Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról tájékozódni az Egri borvidék honlapján lehet.