0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Tavaszi menetrenddel vár Gemenc déli kapuja!

2023. március 11-től tavaszi menetrend szerint közlekedik a Gemenci Állami Erdei Vasút. A pörbölyi Ökoturisztikai Központ is ekkortól várja a látogatókat teljes szolgáltatásával. A bakancsos turisták gemenci bázisa örömmel várja Gemenc déli kapujában az aktív kikapcsolódni vágyókat.

Minden nap 8:00 és 17:00 óra között várja a kirándulókat a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön. Hétköznapokon az ingyenesen igénybe vehető parkoló, a játszótér és a közeli vadmegfigyelő erdei állatai látogathatók, az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el. Hétvégén és ünnepnapokon azonban teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság.

Hétvégi és ünnepnapi szolgáltatások

Hétvégenként és ünnepnapokon menetrend szerint 10:00-kor, 12:00-kor, valamint 14:30-kor indulnak az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről a Gemenci Állami Erdei Vasút járatai Malomtelelő állomásig. Az utolsó vonat a Gemenci erdőből 15:35-kor indul vissza. A Jegypénztár 9:00-15:00 óra között tart nyitva.

A részletes menetrend itt tekinthető meg: gemenczrt.hu

A kiállítások 9:00 – 15:00 óra között tekinthetők meg a hétvégén. Emellett a vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás is várja a kirándulni vágyókat.

„Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” interaktív kiállítás

A tárlat az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti. Színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra dioráma is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

A „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” kiállítás – Millenniumi pavilon

Több, mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását. A kiállítást úgy alkották meg, hogy a kisgyermekektől a szakemberekig mindenki megfelelő és érdekes információhoz jusson a gímszarvasok egy évciklusáról. A látogató a templomi csarnokot idéző teremben körbejárva januártól decemberig követheti végig a gímszarvasok életét. Egy-egy hónaphoz kapcsolódóan pedig megismerkedhet a szarvasok társas viselkedésével, a családok életével, az agancsfejlődés ciklusaival, a szarvasbőgés titkaival. Szóba kerül az állatok anatómiája, a vadgazda szerepe, de a szarvas és az őz közötti különbség is. Megtekinthető a három gemenci kötődésű világrekord trófea másolata, és ízelítőt kapunk a világ népeinek szarvaslegendáiból is. A kiállítótérbe lépőt a regösénekek csodafiúszarvasának nagyméretű üvegképe fogadja, mögötte áll a stilizált magasles, amelyre felkapaszkodva különleges perspektívából bontakozik ki az épület faragott gerendás tetőszerkezete. A küzdő gímbikákat bemutató, körbejárható dioráma pedig testközelbe hozza a csak a szarvasbőgések idején megfigyelhető, a szarvastehenekért harcoló bikák lélegzetelállító összecsapását.

Forrás: Gemenc Zrt.