0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

7 étel, melyeket érdemes másikkal párosítani

Ha magában fogyasztjuk az alábbi ételeket lehetséges, hogy fontos egészségügyi előnyeikről maradunk le.

Banán tejjel párosítva

Ha gyomor problémáink vannak érdemes banánt fogyasztanunk, ugyanis ez a sárga gyümölcs remek forrása az inulinnak, egy olyan rosttípusnak, amely segít kiegyensúlyozni a „jó” baktériumok szintjét az emésztőrendszerben.

Sőt, fokozza a kalcium felszívódását is, ami jótékonyan hat a csontokra.

A csontok egészségének elősegítése érdekében párosítsuk a banánt megfelelő kalciumforrásokkal, például tejjel, joghurttal, sajttal, brokkolival és kelkáposztával. Tökéletes reggeli kombináció lehet, ha szeletelt banánt adunk a gabonapehelyhez sovány tejjel.

Szamóca mogyoróvajjal

Az E-vitamin elősegíti a szem egészségét, és megelőzhető vele a makuladegeneráció (a vakság egyik oka). A C-vitamin felerősíti az E-vitamin erejét, olyan formába hozza, amely segít a szervezetnek a legjobban hasznosítani azt. Párosítsuk a C-vitamin forrásokat, például a szamócát, a citrusféléket és a paradicsomot, jó E-vitaminforrással, például földimogyoróval vagy mogyoróvajjal, mandulával és napraforgómaggal.

Tálaljuk a brokkolit mustárral

A brokkoli tökéletes forrása a szulforafánnak, egy rákellenes vegyületnek. Sajnos a zöldségek főzése elpusztítja a mirozinázt, azt az enzimet, amely a szulforafánt a szervezet számára hozzáférhetővé teszi.

A mirozináz helyettesítésére kombináljuk a brokkolit mustárral vagy más nyers keresztesvirágú zöldséggel, például rukkolával.

A British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint az extra mirozináz segít a szervezetnek több szulforafánt felszívni.

Kávé cukorral fogyasztva

Ha cukorral isszuk a kávét ne hagyjuk abba, ugyanis sokkal produktívabbak leszünk tőle – derült ki a Human Psychopharmacology című folyóiratban megjelent tanulmányból. Amikor a résztvevők a kávét és a cukrot együtt fogyasztották, az agy figyelemhez kapcsolódó területei hatékonyabbak voltak, mint amikor magában fogyasztották. Teafogyasztók számára pedig ajánlott egy csepp mézet tenni a forró italukba.

Alma zöld teával kombinálva

Tökéletes délutáni nassolnivaló lehet egy csésze tea és egy pár szelet gyümölcs. A különleges egészségügyi lökést úgy érhetjük el, ha zöld teát és almát fogyasztunk. A kutatások szerint a kvercetin (főként almában, bogyós gyümölcsökben és hagymában található) és a katechin (a zöld teában és a lila szőlőben van jelen) fitokemikáliák együttesen megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását.

Ha a vérlemezkék összecsomósodnak, az hozzájárulhat a véralvadáshoz és szívrohamhoz vezethet.

Hagyma kenyérrel

Ha legközelebb reggel teljes kiőrlésű zsömlét fogyasztunk, tegyünk rá néhány szelet hagymát is. A hagyma és a fokhagyma kénvegyületeket tartalmaz, amelyek növelik a cink felszívódását, valamint az immunitás és a sebgyógyulás szempontjából is egy fontos tápanyag, amely a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben található.

Répa avokádóval

Valószínűleg már tudjuk, hogy a béta-karotin jót tesz az egészségünknek (fiatalos bőr és éles látás), de azt talán eddig nem tudtuk, hogy a szervezetünknek zsírra van szüksége ahhoz, hogy felszívja ezeket.

A béta-karotin forrásait, például a sárgarépát, sárgadinnyét, kelkáposztát és spenótot fogyasszuk zsírral, például avokádóval, dióval, olívaolajjal és mandulával.

Egyszerű nassolnivalóként mártogassuk a sárgarépát guacamoléba vagy (olívaolajjal készült) humuszba.

https://www.thehealthy.com/food/foods-to-eat-together/

Forrás: thehealthy.com