Back to top

Új kullancs által terjesztett betegség terjed az Egyesült Államokban

Az egészségügyi tisztviselők jelentése szerint a Heartland-vírus okozta egy férfi halálát Virginiában - egy olyan régióban, ahol korábban nem volt ismert a kullancs által terjesztett betegség.

A kullancsok által terjesztett betegségek, például a Lyme-kór esetei folyamatosan növekedtek az Egyesült Államokban. Valójában a Lyme-kór jelenleg a leggyakrabban jelentett kullancs által terjesztett betegség, évente körülbelül 20-30 000 megerősített esetet jelentenek.

Most a CDC egy másik lehetséges aggodalomra figyelmeztetett, amely a Heartland vírushoz (HRTV) kapcsolódik - egy új betegség, amelyet kullancsok hordoznak az USA középnyugati és déli régióiban.

Egy február végén megjelent cikkben a CDC arról számol be, hogy bár a HRTV-t az Egyesült Államok középnyugati és déli régióinak államaiból jelentették, egy vizsgálat pedig megerősítette, hogy egy idősebb virginiai felnőtt kullancscsípésből származó HRTV-fertőzés következtében halt meg.

Fotó: pixabay.com

Az egészségügyi tisztviselők szerint a marylandi és virginiai régióban már ismert a „magányos csillag” kullancs (A. Americanum) - a betegséget terjesztő kullancsfaj - előfordulása, de a HRTV korábbi eseteit nem jelentették a régiókban.

A tanulmány szerint egy 60-as évei végén járó, Marylandben és Virginiában lakó férfi 2021 novemberében kereste fel a sürgősségi osztályt olyan tünetekkel, mint láz, hasmenés, izomfájdalom és fáradtság. Az illető az előző három hónapban nem járt ezeken a régiókon kívül, de birtokain a szabadban töltötte idejének nagy részét.

Az egészségügyi szolgáltatók akkor a kullancsok által terjesztett betegségre gyanakodtak, és a férfit doxiciklinnel kezelték. Azonban egy sor visszaesés után a férfi állapota romlott, és 13 nappal a kezdeti tünetek jelentkezése után meghalt.

A vizsgálat érdekében a Virginia Egészségügyi Minisztérium (VDH) szérummintákat küldött a CDC-nek vizsgálatra. A vizsgálati eredmények megerősítették, hogy a férfi pozitív volt a HRTV-re.

A VDH ezután kullancsgyűjtést végzett a férfi telkein belül és összesen 193 kullancsot gyűjtöttek be. Bár mindegyik negatív lett a betegségre, a tanulmány szerzői szerint ez nem jelenti azt, hogy a régió HRTV-mentes.

"Azt gyanítjuk, hogy a virginiai ingatlan volt a fertőzés valószínű helyszíne, a VDH által gyűjtött kullancsok száma alapján, amikor olyan területről vett mintát, amelyet a beteg 10-14 nappal a tünetek megjelenése előtt gyakran látogatott, és mivel a marylandi ingatlanról kevesebb kullancsot gyűjtöttek" - írták a tanulmány szerzői.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy mivel a kullancsok elterjedési területe összességében növekszik, a korábban regionális kullancsfertőzések, például a HRTV előfordulása valószínűleg tovább fog nőni.

Mi az a Heartland vírus?

A magányos csillag kullancs által terjesztett Heartland-vírus betegséget először 2009-ben azonosították Missouriban. Azóta a betegséget Indianából, Illinoisból, Kansasból, Oklahomából, Kentuckyból, Iowából, Arkansasból, Tennessee-ből, Georgiából, Pennsylvaniából, New Yorkból és Észak-Karolinából is jelentették.

A fertőzött kullancscsípést követő néhány naptól két hétig terjedő időszakban az embernél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint láz, fáradtság, fejfájás, hányinger, ízületi és izomfájdalom, valamint csökkent étvágy. Ezenkívül a betegség alacsony fehérvérsejt- és vérlemezkeszámot okozhat.

Bár a HRTV megelőzésére vagy kezelésére nincsenek gyógyszerek, a pihenés, a folyadékpótlás és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhíthetik a tünetek egy részét.

Néhány HRTV-ben szenvedő embernek mégis kórházi kezelésre lehet szüksége, hogy intravénás (IV) folyadékot és támogató ellátást kapjon.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

Az éjjeli lepkék védelme pont annyira fontos, mint a méheké

Az éjszakai beporzók, mint például egyes lepkefajok közel annyi virágot látogatnak, mint a méhek, emiatt fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a védelmükre – derül ki a Sheffieldi Egyetem tanulmányából.

Tanulhatunk a csótányoktól - Építkezzünk "termeszetesen"

A termeszdombok segíthetnek olyan élő és lélegző épületek létrehozásában, amelyek fenntartásához kevesebb energia szükséges.

Hamarosan rajzanak a szentjánosbogarak

Az Alcsúti Arborétumban minden júniusban hatalmas látványosság a szentjánosbogarak rajzása. Bogár- és időjárásfüggő jellegéből adódóan pontos dátum nem hirdethető meg előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.

Antraknózis: meggy után már dión is?

A meggytermesztők számára jól ismert a Colletotrichum nemzetségbe tartozó gombafajok által okozott betegség, a meggy antraknózisa. Szüret előtt vagy szüret után az érett termésen gyors lefolyású rothadást idéz elő, járványos években súlyos a termésveszteség.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.

90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

5 étkezési szokás a gyors fogyásért 50 éves kor felett

Amikor azt látjuk, hogy a mérlegen a szám lefelé mozog, nagyszerű érzés, de amikor ezek a számok növekednek vagy stagnálnak, az kissé frusztráló lehet. A megfelelő ételek és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú, ezért a szakértők megosztják a titkot a fogyáshoz, mely 50 éves kor felett is könnyen kivitelezhető.