0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csernobil kutyái

A csernobili atomerőmű körüli elzárt zónában élő kutyák genetikailag már nem azonosak fajtársaikkal. Elképzelhető, hogy új belső mechanizmusokat építettek ki a szélsőséges környezetben való túlélés érdekében.

Az emberek sietve menekültek 1986 tavaszán a csernobili atomerőmű katasztrófája által szennyezett területekről. Otthagyták otthonaikat, vagyontárgyaikat és állataikat, például a kutyáikat, amelyek céltalanul kóboroltak a területen. Legtöbbjük elkapta a sugárbetegséget, néhány kutya viszont túlélte a radioaktív poklot, és szaporodni kezdett. Így maradtak fenn a mai napig.

Több mint 35 évvel később a kutyák a bezárt erőmű elhagyott épületei között kóborolnak, A tudósok biztosak benne, hogy mutálódtak. A Dél-Karolinai Egyetem tudósai úgy döntöttek, hogy megvizsgálják őket, és eredményeiket a Science Advances című folyóiratban publikálták.

A tanulmány 302 szabadon élő kutyára összpontosított egy hivatalosan kijelölt zónában.

A tudósok azonosították azokat a populációkat, amelyek a sugárterhelés különböző szintjei miatt genetikailag eltérhettek egymástól és a világ többi kutyájától. 

 A vizsgálat szerint a kutyák többsége olyan háziállatok leszármazottja, amelyeket a lakosoknak ott kellett hagyniuk, amikor evakuálták a területet.

Tim Mousseau, a Dél-Karolinai Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője az 1990-es évek vége óta dolgozik a csernobili régióban, és 2017 körül kezdett vért venni az ottani kutyáktól. Az állatok egy része közvetlenül az erőmű területén, mások 15 kilométerre, megint mások pedig közel 50 kilométerrel messzebb élnek. A DNS-vizsgálatok segítségével sikerült megkülönböztetni a különböző környezetben élő kutyákat, és azonosítani a magas, közepes és alacsony sugárterhelésű területekről származó állatokat.

A tudósok mintegy 15 különböző családot azonosítottak, és most az egyedek DNS-ében bekövetkezett változásokat keresik.

A kijelölt zónában élő kutyáknak közösek az őseik a német juhászkutyákkal és más pásztorkutyafajtákkal, akárcsak sok más kelet-európai kutyának. Az erőmű területén élő kutyák genetikailag eltérnek a mintegy 15 km-re lévő Csernobil városában élő kutyáktól. Egyelőre még kérdés, hogy a sugárzás okozta-e ezeket a különbségeket, vagy a kutyák genetikailag egyszerűen azért különböznek, mert viszonylag elszigetelt területen élnek.

A tanulmány az első lépés afelé, hogy választ kapjunk arra a fontos kérdésre, hogy a nagyobb sugárzásnak való folyamatos kitettség hogyan hat a nagytestű emlősökre. Ezt korábban még senki sem vizsgálta.

Forrás: focus.pl