0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.

A Szarvason tartott ünnepélyes eseményen a vidék népességmegtartó képességének növelése, valamint az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a MATE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatallal. A megállapodással a két szervezet még hatékonyabban kívánja szolgálni a Békés vármegyében élők és a munkaerőpiac igényeit, az oktatás minőségét és jellegét, valamint a térség dinamikus fejlődését.

Gyuricza Csaba köszöntőjében elmondta, hogy több mint 1 milliárd forint összegű beruházást, fejlesztést hajtottak végre az elmúlt másfél év alatt a MATE szarvasi tanszék épületein.

Az infrastruktúra és az oktatás digitális feltételeinek javítására az elkövetkező időszakban mintegy 300 millió forint összeg áll rendelkezésre, annak érdekében, hogy még színvonalasabb legyen a képzés és az oktatás.

„Nagy erőket mozgattunk meg azért, hogy újra életet tudjunk vinni a szarvasi felsőoktatásba. Önmagában a pénz, az épületek nem elegendőek, tanárok, diákok nélkül nem tud működni egy egyetem. Munkatársaimmal intenzív kampányt folytattunk azért, hogy legyen újra nappali képzés, melyeknek korábban nagy hagyománya volt Szarvason. Sikeres volt a törekvésünk, hiszen az egy évvel ezelőtti jelentkezők számához képest az idén 40 százalékkal többen szavaztak bizalmat a MATE szarvasi karának. Ha van iskola, akkor lesznek diákok, és ha lesznek diákok, akkor lesznek szakemberek is, akik a vármegye gazdaságát fogják irányítani – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

„Azt tapasztaljuk, hogy akkor működik jól egy országban bármilyen szakterület – legyen itt szó az agráriumról -, ha adott a képzés lehetősége, ezen túlmenően pedig van megfelelően működő érdekképviselet, agrárgazdasági kamara, gazdálkodói kör”– hívta fel a figyelmet Takács Árpád, aki elmondta, az egyetemmel régi kapcsolatot ápolnak. Még a jogelődjével, a SZIE-vel 2017-ben kötöttek együttműködési megállapodást, s az abban vállaltakat teljesítették. A főispán kiemelte, hogy

a vármegyében a több mint 450 ezer hektáron gazdálkodó emberek mögött fontos, hogy legyen egy jól működő hatóság.

A kormányhivatal számára pedig fontos, hogy legyenek alkalmazásban olyan szakemberek, akik az agráriummal kapcsolatos hivatali ügyeket magas színvonalon el tudják végezni. Több kormányhivatali dolgozójuk végzett a MATE-n. A főispán köszöntőjében a drónok jelentőégére hívta fel a figyelmet hozzátéve, rövid időn belül a hatóság is a felhasználók között lesz.

Gyuricza Csaba gratulált a végzetteknek. Mint elmondta, intenzíven és dinamikusan fejlődik a mezőgazdaság és ehhez igazodva az oktatásnak is innovatívnak kell lenni, hogy megfeleljen a piaci követelményeknek. Aki munkáltatóként szerepel a gazdaságban, az tudja, hogy nem az infrastruktúrát vagy a pénzt a legnehezebb előteremteni, hanem a szellemi tőkét.

A drónok már évek óta jelen vannak az életünkben, legyen szó hobbiról vagy munkaeszközről.

Szarvason úttörői szerettek volna lenni, és lettek is annak, hogy az ABZ Drone-nal karöltve drónpilóta képzést elindítsanak, a sikkere való tekintettel tavasszal indul a második turnus, nem csak itt, hanem az ország más területein is. A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére.

Az ünnepség után a meghívott a résztvevők számára az ABZ Drone szakembere tartott rövid bemutatót.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu