Back to top

Mit tartogat a jövő?

A dél-tiroli szakiskolákban gyümölcs- és szőlőtermesztés szakirányon végzettek „öregdiák-egyesülete”, az A.L.S több szervezettel, intézménnyel és a helyi agrárvállalkozókkal közösen kétévente technológiai napot szervez. A rendezvényen azokat az innovatív, gyümölcs- és szőlőtermesztésben használható gépeket, eszközöket mutatják be üzem közben is, amelyek a jövőben fontos szerepet kaphatnak a gazdálkodásban.

Illusztráció
Illusztráció
A legutóbbi technológiai napon az akkumulátoros gépek, eszközök észszerű használatára fókuszáltak.

A klímaváltozás a mezőgazdaságban is érezteti hatását, erre való tekintettel az erőforrások, illetve azok fenntartható felhasználása, valamint a szén-dioxid-kibocsátás minél nagyobb mértékű csökkentése állandó témája lett a szakmai találkozóknak. Nem volt ez másképp a tavaly nyári,

Sinigo–Merano térségében tartott rendezvényen sem. Ennek megfelelően egyre nagyobb szerephez jutnak a belső égésű motorokat kiváltó, akkumulátorral működő eszközök és gépek.

A dél-tiroli gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben már évek óta alkalmazzák az elektromos metszőollókat a pneumatikusak helyett, amelyeknél a sűrített levegő egy belső égésű motorral hajtott kompresszorból érkezik.

A kisebb láncfűrészek, sövénynyírók, fűkaszák és egyéb eszközök elérhetők már akkumulátoros változatban is, ahogyan akkumulátoros kivitelben is forgalomban vannak olyan szerszámok, például a csavarhúzók, fúrók vagy sarokcsiszolók, amelyek sok mezőgazdasági üzem alapfelszereltségéhez tartoznak.

Akkumulátoros járművek

A dél-tiroli gazdák munkáját a kisebb kéziszerszámok mellett már csaknem két évtizede segítik a különféle akkumulátoros platós járművek és ládakocsik. Ezeknek az eszközöknek a népszerűsége azért is nő, mert számos helyi fejlesztő- és gyártóvállalat rengeteg kutatómunkát végzett ezen a területen. A platós és dobozos járművek sikertörténete a tárolókapacitás jelentős továbbfejlesztésével és az akkumulátorok tömegének csökkentésével is összefügg.

Egyre nagyobb szerephez juthatnak az elektromos teherkerékpárok
Egyre nagyobb szerephez juthatnak az elektromos teherkerékpárok

Időközben lítiumakkumulátorokkal ki­logrammonként akár 300 wattóra energiasűrűség is elérhető, azaz egy 100 W fogyasztású eszközt három órán át lehetne üzemeltetni mindössze egyetlen, egykilogrammos akkumulátorral.

A gyümölcs- és szőlőtermesztőnek azonban sokszor szüksége van egy személyautóra is ahhoz, hogy különféle anyagokat, berendezéseket szállíthasson az üzemen belül.

Sokszor csupán nagyon rövid, néhány kilométeres távolságokat kell megtenni például egy szaküzletig, vagy a gazdaság épületei között. Ezek a kis távolságok könnyedén áthidalhatók valamilyen elektromos meghajtású járművel.

Ha pusztán a távolság megtételéről van szó, akkor a gazdák közlekedhetnek kerékpárral, elektromos kerékpárral, amik nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Ma már azonban rendelkezésre állnak elektromos teherkerékpárok is, ezek kisebb súlyú áruk szállítására is alkalmasak, és a szakemberek szerint a jövőben a városokban és vidéken egyre nagyobb szerepet játszhatnak kis távolságok megtételéhez.

Digitalizáció, elektromos traktor

A szakmai rendezvényen az érdeklődők bepillantást nyerhettek abba, hogyan is néz majd ki a gyümölcstermesztés a közeljövőben. Kétségtelenül az egyik legfontosabb vezető téma a különféle környezeti jellemzők, mint például a hőmérséklet, a csapadék és a talajnedvesség terepi digitalizált monitorozása. Ezek az adatok a rögzítést követően elérhetők bármilyen okoseszközön, és az adatbázisra alapozva pontos, igényre szabott, ezért takarékos öntözés valósítható meg.

Illusztráció
Illusztráció

Az ilyen rendszerek különösen hasznosak öntözési társaságoknál vagy nagyobb összefüggő területeken, ahol a vízigénytől függően bizonyos mennyiségű rendelkezésre álló vizet kell felosztani az egyes öntözési zónák között.

A rendszerhez szükséges önjáró gépek és eszközök már tesztelési fázisban vannak és a technológiai napon is megtekinthetőek voltak.

Bemutatták egy GPS-vezérelt (RTK – Realtime Kinematic Positioning) automata fűnyírórobot prototípusát is. A jövőben az önállóan közlekedő robotfűnyíró alkalmas lesz a sorok, a művelőutak, valamint a növénysávok aljnövényzetének karbantartására, kaszálására. Az alapkészülék továbbfejlesztésével akár több, cserélhető modullal ellátott többfunkciós eszközként segíti a jövőben a gazdákat a mindennapi munkában.

Különösen a traktorok alternatív hajtásrendszerei tekintetében nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő. Középtávon szinte biztos, hogy a dízel üzemanyagról a biogáz, a hidrogén, a növényi olajok vagy az úgynevezett szintetikus üzemanyagok felé tolódik majd a hangsúly. Ezekkel az üzemanyagokkal nagyobb távolságokat lehet megtenni és hosszabb élettartamot is garantál a gépeknek.

Gravimetrikus (fajlagos) és térfogati energiasűrűségüket tekintve a szintetikus üzemanyagok nagyon hasonlítanak a dízelhez, ezért hatékonyságuk könnyen összehasonlítható. Egyelőre úgy tűnik, az alternatív meghajtású gépek ugyanarra a munkavégzésre képesek, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működők.

Az viszont bizonytalan, hogy az elektromos traktorok milyen szerepet fognak betölteni a jövőben a gyümölcs- és szőlőtermesztésben. A meghajtáshoz szükséges akkumulátorblokk viszonylag nehéz, és az akkumulátor kapacitása még kicsi ahhoz, hogy nehéz vagy hosszabb ideig tartó munkát lehessen végezni.

Bár az elektromos hajtás hatásfoka lényegesen, 70-80%-kal magasabb, mint a belső égésű motoroké, nem használható ugyanúgy, mivel az akkumulátor nem tud elegendő energiát tárolni a tartós munkafolyamatokhoz.

Ezenkívül az elektromos erőgépek töltéséhez több kilowattos tápcsatlakozásra van szükség ahhoz, hogy az akkumulátort viszonylag rövid időn belül fel lehessen tölteni. Sok gazdánál ez a kapacitás nem áll rendelkezésre.

Honnan lesz energia?

A jövő egyik legnagyobb kihívása minden bizonnyal az lesz, hogyan állítsuk elő a munka- és közlekedési eszközök környezetbarát működéséhez szükséges összes energiát, és hogyan tudjuk ezt folyamatosan megoldani.

A régióban több helyen is tesztelik a fotovoltaikus rendszereket egész gyümölcsültetvényeken
A régióban több helyen is tesztelik a fotovoltaikus rendszereket egész gyümölcsültetvényeken
Dél-Tirolban a vízenergia mellett a napenergiában rejlő lehetőséget is szeretnék kiaknázni: fotovoltaikus rendszerek, napelemek segítségével termelnének elektromos energiát. Bár már most is nagyon sok gazdasági épület, lakóház van ellátva napelempanelekkel, a szakemberek szerint van hová fejlődni.

A régióban több helyen is tesztelik már a fotovoltaikus rendszereket nagyobb mezőgazdasági területeken, sőt egész gyümölcsültetvényeken. Ezek az úgynevezett agri-fotovoltaikus rendszerek többszörös hasznot hajtanak, hiszen nem csupán áramot termelnek, hanem megvédik az ültetvényt például a jégesőtől. Az így megtermelt villamos energiát is valahol tárolni kell átmenetileg a hatékony működés és a biztonságos energiaellátás érdekében.

Ebben egyebek mellett szerepet kaphatnak az emelőplatós gépek vagy az elektromos autók, amelyek akkumulátoraikkal ideiglenesen tárolják vagy pufferolják a napelemek által termelt áramot. Másik változat a cserélhető akkumulátorral rendelkező elektromos berendezések, ahol két vagy több akkumulátor van használatban a töltőállomás és a fogyasztó között.

A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy célszerű lenne, ha a különböző gyártók készülékei ugyanazokkal az akkumulátorokkal működnének, hiszen így észszerűbben lehetne hasznosítani a napelemekkel megtermelt és tárolt energiát. Az akkumulátorcsatlakozásokat is szabványosítani kell a kapacitások és az erőforrások lehető legjobb kihasználása és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Ám az is fontos, hogy tudatosan használják ezeket az eszközöket, csak ott, ahol arra valóban szükség van, hiszen az akkumulátorok gyártása sem klímasemleges. Az akkumulátorok veszélyes hulladékok, ártalmatlanításuk körülményes és nagy szén-dioxid-kibocsátással jár.

Christian Dallemulle és Walter Rass cikkét
az Obstbau Weinbau Fachmagazinból
Rass Krisztina fordította

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Úttörő találmány

A Bayreuthi Egyetem doktorandusza környezetbarát, teljesen komposztálható fóliát fejlesztett ki, amely a jövőben kiválthatja a műanyagok használatát az élelmiszer-csomagolásoknál.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

Szántóföldi Gépshow - Talajvédelem és öntözéstechnológia

Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége alelnöke a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva megnyitó ünnepségén elmondta, évek alatt a nyár egyik legfontosabb rendezvénye formálódott Mezőfalván. Hiszen itt élőben, szántóföldi munka közben tekinthetők meg a gépek.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.