Back to top

Ausztrália gabonaexportja rekordot dönthet

A hatalmas esőzéseknek köszönhetően, melyek korábban pont élelmiszerhiányokat okoztak Ausztráliában, rekord mennyiségű gabonatermést várnak a szakértők, ezzel együtt az export is jelentősen nőni fog.

Illusztráció
Illusztráció
Várhatóan a mezőgazdasági export eléri a 75 milliárd dollárt június végére az Ausztrál Mezőgazdasági és Erőforrás-gazdasági Hivatal (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics, ABARES) szerint. Az ukrajnai háború miatt jelentősen megemelkedett néhány termék ára, beleértve a búzát is, ami történetesen Ausztrália egyik legfontosabb mezőgazdasági exportterméke is.

Tony Bacic, a La Trobe Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Intézet igazgatója a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy nagy szerencséjük van a gazdáknak. A esőzések pont jókor érkezetek, ami kedvezett a gabonatermesztésnek. Ha kicsivel hamarabb vagy később jön, a teljes termést elveszthették volna.

Az ABARES egyik munkatársa, Jared Greenville szerint

a kivételesen jó vegetációs időszak miatt a 2022-23-as téli termés 67,3 millió tonnás lesz, ami új rekordot jelent.

Az árak pedig igencsak magasak köszönhetően a többi nagy exportőrt sújtó aszálynak és az ukrajnai háborúnak, mutatott rá Greenville. Azonban azt is hozzátette, hogy a következő hónapokban szárazabb időjárás várható, melyet a La Niña időjárási jelenség gyengülése okoz.

Illusztráció
Illusztráció
Az elmúlt néhány évben az egymást követő La Niña időszakok csökkentették a globális hőmérsékletet és heves esőzéseket hoztak olyan országokba, mint Kanada és Ausztrália.

Sonia Akter, az Ausztrál Nemzeti Egyetem vezető oktatója úgy véli, hogy az ausztráliai termelés növekedése ellensúlyozza az árvíz okozta károkat és az ellátási lánc zavarait.

"Ez azonban jövőre valószínűleg megváltozik, mivel az éghajlati előrejelzések szárazabb időjárást jósolnak. Következésképpen a legfontosabb élelmiszeripari alapanyagok ausztrál exportvolumene is várhatóan jelentősen csökkenni fog"

- mondta Akter.

A világ többi országához hasonlóan Ausztráliát is sújtották az ukrajnai háború és a Covid-19 világjárvány okozta élelmiszer-ellátási problémák. A szigetország saját élelmiszeriparát pedig a szélsőséges időjárási események is megtépázták. Tavaly például az ország keleti partvidékén bekövetkezett nagy áradások miatt hiány volt bizonyos gyümölcsökből és zöldségekből.

A közösségi média felhasználói akkor olyan fotókat tettek közzé, amelyeken a saláta több mint 10 ausztrál dollárba (kb. 2400 forint) került, ami a szokásos ár háromszorosa.

Júniusban KFC gyorsétteremlánc közölte, hogy a salátahiány miatt kénytelen káposztát tenni a hamburgereibe és a wrap-jeibe Ausztráliában.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Egerek a búzában

Egy vegyszermentes módszernek köszönhetően megakadályozható, hogy az egerek felfalják a búzatermést. Az eljárás drasztikusan csökkenti a magveszteséget.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.