0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Tavasszal és nyáron is sikeres

Tavaly augusztusban két korábban független szakmai esemény összeolvadásával rendezték meg az első Plantarium – Groen-Direkt kiállítást a hollandiai Boskoopban. A kertészeti termelők nemzetközi szövetsége, az AIPH által is jóváhagyott eseményen a zöld szektor szinte minden vezető vállalata képviseltette magát. Februárban sor került a kiállítás tavaszi premierjére is, és a szervezők kedvező következtetéseket vontak le.

Február 7–8-án ismét Boskoop adott otthont a színvonalas kertészeti vásárnak, amelyre szép számmal érkeztek látogatók egész Európából és azon túlról is. A kiállítás főszervezője, Linda Hoogendoorn-Veelenturf szerint

a szakmai esemény a tavaszi szezon egyik fontos színtere, mivel nem csupán a szakemberek, hanem a politikai döntéshozók is világos képet kapnak az ágazat helyzetéről.

A rendezvényre ellátogatott például a holland külügyminiszter, Liesje Schreinemacher, és több tartomány vezetője, polgármesterek, valamint önkormányzati és városüzemeltetési szakmai vezetők is személyesen tájékozódtak, milyen problémákkal szembesülnek a vállalkozók a nemzetközi kereskedelemben.

A rendezvénnyel nemcsak a szervezők és látogatók, hanem a mintegy 170 kiállító is elégedett volt. A megjelent cégképviselők legtöbbje úgy véli, hogy sikerült termékpalettájukat részletesen bemutatni, és a meglévő kapcsolatok ápolása mellett sokan tettek szert új potenciális vásárlókra.

A kiállítók többsége máris jelezte, hogy részt szeretne venni az augusztus 23–24-én rendezendő nyári Plantariumon is.

Közvetlenül a kiállítás bejárata mellett a látogatóknak lehetőségük volt szavazni kedvenceikre. A közönségtől a belga Jules Block által nemesített rododendronhibrid, a Grifie kapta a legtöbb voksot. A fajta kifejezetten nagy levelekkel és virágokkal rendelkezik, levele fogazott szélű, fehér sziromleveleinek széle piros-rózsaszín árnyalatú, ez a színkombináció ritka a rododendronoknál. Korán, már március elejétől virágzik és 10 °C-ig fagytűrő.

A rendezvény kiemelt eseménye volt a Trend plaza, ahol a közönség nagy kedvence, a holland médiaszemélyiség, Romeo Sommers mutatott be gyakorlati fogásokat a legkülönfélébb kertészeti problémákra. Több témában is előadást tartott, a kerti növények igényeinek ismertetésétől kezdve a biológiai sokféleség növelésén keresztül a balkonkertészkedésig. A kertészeti árudák számára jól alkalmazható, eladásösztönző ötleteket adott, mindezt a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében. Az eseményről a holland tévécsatornák és természetesen Romeo Sommers televíziós műsora is beszámolt. (Romeo Sommers-el az IPM kiállításon készült riportunkat később olvashatják a Kertészet és Szőlészetben.)

Forrás: Kertészet és Szőlészet