Back to top

A vérben található fehérje csökkentheti a depressziót

Egy új kutatás kimutatta, hogy a GDF11 nevű fehérje egereknél a depressziós tünetek és a memória javulásával függ össze.

A kutatások szerint a vérünkben található GDF11 nevű fehérje terjeszkedése kedvezően hat a szaglás érzékelésére és az új sejtek termelődésére az idősebb egerek agyában. A GDF11 emberi agyra gyakorolt hatásairól még nincs eredmény.

Az Institut Pasteur, a CNRS és az Inserm új kutatása szerint, ha idős egerekbe GDF11 fehérjét fecskendeznek, memória képességeik jelentősen finomodnak, miközben csökkennek a depresszióval összefüggő viselkedési zavarok. A GDF11 hozzáadása hozzásegítette az idősebb egereket, hogy visszanyerjék a fiatalabb éveikben tanúsított korábbi viselkedésüket. A tanulmány a Nature Aging című folyóiratban jelent meg februárban.

A kutatócsoport tovább mélyült a tanulmányban, és különböző, depresszióhoz hasonló tüneteket mutató idősebb egereket és neurontenyészeteket használtak annak vizsgálatára, hogy a GDF11 hogyan működik.

A csapat megállapította, hogy a GDF11 adagolása lehetővé teszi az agyunkban az intracelluláris tisztítás szerves folyamatát, az "autofágiát", amely megszabadít az öregedő sejtektől. Ez azt jelenti, hogy a GDF11 fehérje egyidejűleg fokozza a sejtek forgalmát a hippokampuszunkban, helyreállítva a neuronális aktivitást.

Embereknél ez azt jelentheti, hogy a GDF11 fehérje potenciálisan csökkentheti az egyének depressziós tüneteit.

Fotó: pixabay.com
Az Institut Pasteur, a CNRS és az Inserm csapata a McMaster Egyetem tudósaival együtt fiatalkorú, súlyos depressziós zavarban szenvedő betegek vérében vizsgálta a fehérjeszintet. Észrevették, hogy a GDF11 fehérje szintje feltűnően alacsonyabb volt a többihez képest. Azt is felfedezték, hogy a depressziós tünetek súlyosságától függően a GDF11 szintje is más votl.

"Ez a munka klinikai bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a GDF11 alacsony vérszintje összefüggésbe hozható a depressziós betegek hangulatváltozásával" - mondta Lida Katsimpardi, a tanulmány társszerzője.

"A jövőben ezt a molekulát biomarkerként lehetne használni a depresszió diagnosztizálására. Emellett terápiás molekulaként is szolgálhatna a kognitív és affektív zavarok kezelésében". – zárta végül Lida.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.