0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem csak enni állnak meg vándorlás közben a madarak

Ha nem tartunk kellő mennyiségű pihenőt a hosszú utazások alatt, az az egészségünk rovására mehet. A svédországi Lund Egyetemen végzett kutatásból kiderül, hogy ez a vándormadarakra is igaz. Nem csak azért kell megállniuk, hogy táplálkozzanak és pihenjenek, hanem az immunrendszerüket is meg kell erősíteniük.

A hosszú, fizikailag megterhelő periódusok között minden gerincesnek, beleértve az embereket is, szüksége van pihenőre. Ez alatt nyilvánvaló, hogy lassítani kell a szívműködést, és a fáradt, esetleg sérült izomzatot kell regenerálni. Emellett azonban a kevésbé hangsúlyos fiziológiai rendszereknek is helyre kell állnia. Az intenzív fizikai aktivitás ugyanis hatással van az egyedek alapvető immunvédelmére is – írja a Phys.org.

A vándorlásuk alatt a madarak rendszeres időközönként pár nap pihenőt tartanak, ami alatt feltöltik energiaraktáraikat. Korábban úgy gondolták, hogy ez mindössze a megfogyatkozott zsírtartalékok visszaépítésére szolgál. Azonban

a kutatók most megmutatták, hogy az immunrendszerüket is regenerálják ezek alatt a megállók alatt – ráadásul ezt meglepően gyorsan, mindössze néhány nap alatt teszik.

A kutatók olyan kistestű vándorló énekesmadarakat vizsgáltak, mint az erdei pinty, erdei szürkebegy, és a kerti rozsdafarkú – és mérték, hogyan változik az immunrendszerük amikor pihenőket tartanak a vándorlás alatt.

A különböző egyedektől és fajoktól történt mintavételek alapján és az adatok kielemzésével a kutatók megmutatták, hogy a vándormadarak képesek az immunrendszerük számos paraméterét helyreállítani, amikor pár napos pihenőket tartanak – azaz egy kis időre megszakítják a vonulást.

Forrás: phys.org