Back to top

Pisztrángoknál is szükséges a daganatok szűrése

Hét éven át vizsgálta egyedülálló részletességgel a szivárványos pisztrángok daganatos megbetegedéseit a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltje, Dr. Hoitsy Márton. Az eredmények alapján a szakember rendszeres szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállatokat tartó tógazdaságoknak, amellyel a lehető leghamarabb ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat.

Fotó: Dr. Hoitsy Márton
A lazacfélék közé tartozó szivárványos pisztráng Európa egyik legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaja, ezért az állományok egészségvédelme és betegségektől való megóvása nagyon fontos kritérium. Mivel tartásuk, takarmányozásuk és állatorvosi kezelésük egyaránt komoly költséget jelent, az esetleges elváltozások minél korábbi azonosítása a halállomány egészsége és a költséghatékonyság szempontjából egyaránt kulcskérdés.

A halakat megtámadó vírusok, baktériumok, gombák és paraziták mellett ráadásul a daganatok kialakulása egy további veszélyforrást jelent.

Ennek okai sok esetben mindmáig tisztázatlanok, így a halakban előforduló tumorok típusainak, áttétképző képességének vizsgálata és az érintett szervek megismerése mind új oldalról világíthatják meg az onkológia témakörét.

Dr. Hoitsy Márton állatorvos, a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskola kaposvári doktorjelöltje 2015 és 2022 között olyan mélyre ható részletességgel vizsgálta a halak daganatait és azok hatásait, ahogyan Magyarországon korábban még senki.

Fotó: Dr. Hoitsy Márton
„Kutatásaim során célul tűztem ki a Magyarországon tenyésztett, daganatos megbetegedésekkel érintett szivárványos pisztráng állományok alapos állatorvosi kivizsgálását. Emellett törekedtem egy olyan optimális eljárás kidolgozására is, amely segítheti a tenyésztőket és a velük dolgozó állatorvosokat a daganatok korai fázisban való felismerésében” – hangsúlyozta a fiatal szakember, aki Dr. Molnár Tamás Gergely tanszékvezető egyetemi tanár és Dr. Gál János, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével végezte doktori kutatásait.

„Kóros elváltozásokat 51 egyedben találtunk. Azt tapasztaltuk, hogy az érintett állatok elkülönültek a többiektől, a medence alján, esetleg a befolyó közelében tartózkodtak.

A betegség előrehaladott állapotában a halak izomzata sorvadt volt, a súlyos tünetek megjelenése után néhány nappal pedig oldalukra dőltek, kiegyenesedtek, majd elpusztultak. A tüneteket mutató halakban aztán különféle képalkotó diagnosztikai eljárásokkal azonosítottuk a kóros elváltozások helyét és méretét” – meséli tapasztalatait Dr. Hoitsy Márton.

Fotó: Dr. Hoitsy Márton
A kutatás számos tudományos újdonságot hozott. A fiatal kutató többek között elsőként végzett hazánkban pisztrángokon daganatszűrési vizsgálatokat CT- és MRI-berendezések segítségével, emellett pedig elsőként írt le speciális áttétet szivárványos pisztrángok veséjében. Emellett az újgenerációs szekvenálás módszereivel Magyarországon elsőként végzett vírusvizsgálatokat szivárványos pisztráng daganatokon, amellyel kilenc potenciálisan rákkeltő víruscsaládot azonosított.

Az eredmények alapján a fiatal kutató rendszeres ultrahangos szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállományt tartó tógazdaságoknak, amellyel hamar ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat. Ily módon ugyanis a termelés még gazdaságosabbá és biztonságosabbá válhat.

Forrás: 
MATE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Rendkívüli állapot a madárinfluenza miatt

Brazíliában három vadon élő madárban mutatták ki a nagy patogenitású H5N1 madárinfluenzát május közepén, és azonnal 180 napra szükségállapotot hirdettek az országban, hogy megakadályozzák az átterjedését a baromfitelepekre.