Azóta azonban a szőlőfajta népszerűsége folyamatosan nő, ma már 13 országban termesztik, évente több mint 34 ezer tonnát értékesítenek belőle a főbb piacokon. A nemesítő szerint a mai fogyasztók új és egyedi, felejthetetlen ízekre vágynak, és ennek a fajtának a vattacukor ízű fürtjei éppen ilyenek.
A Cotton Candy egyébként a különleges ízű lila Concord, valamint egy tucatnyi kaliforniai csemegeszőlőfajta keresztezéses nemesítéséből született, és a kaliforniai Delanóban tesztelték.
Néhány évvel később, amikor a tőkék termőre fordultak, iskolás gyerekek egy csoportja kóstolhatta elsőként a szőlőt, és egybehangzóan úgy ítélték meg, hogy vattacukor íze van. A nemesítő eredeti célkitűzése az volt, hogy visszahozza a szőlő természetes ízét, amely elveszett a több évtizedes, elsősorban a szállításra és tárolásra összpontosító nemesítési munka során. A Cotton Candy szőlő népszerűsége az egész világon folyamatosan növekszik, sok család kedvenc gyümölcse lett.