0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vattacukor ízű szőlő

A Cotton Candy™ szőlő nemesítésének huszadik évfordulóját ünnepli az International Fruit Genetics LLC (IFG) vállalat. A fajtát 2003-ban hagyományos úton nemesítette David Cain genetikus, kertész, aki egyben az IFG társalapítója, majd még mintegy tíz év telt el, mire kereskedelmi forgalomba került.

Azóta azonban a szőlőfajta népszerűsége folyamatosan nő, ma már 13 országban termesztik, évente több mint 34 ezer tonnát értékesítenek belőle a főbb piacokon. A nemesítő szerint a mai fogyasztók új és egyedi, felejthetetlen ízekre vágynak, és ennek a fajtának a vattacukor ízű fürtjei éppen ilyenek.

A Cotton Candy egyébként a különleges ízű lila Concord, valamint egy tucatnyi kaliforniai csemegeszőlőfajta keresztezéses nemesítéséből született, és a kaliforniai Delanóban tesztelték.

Néhány évvel később, amikor a tőkék termőre fordultak, iskolás gyerekek egy csoportja kóstolhatta elsőként a szőlőt, és egybehangzóan úgy ítélték meg, hogy vattacukor íze van. A nemesítő eredeti célkitűzése az volt, hogy visszahozza a szőlő természetes ízét, amely elveszett a több évtizedes, elsősorban a szállításra és tárolásra összpontosító nemesítési munka során. A Cotton Candy szőlő népszerűsége az egész világon folyamatosan növekszik, sok család kedvenc gyümölcse lett.

Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet