Back to top

Hamisítás, ami miatt nem kerülünk bajba

A kapribogyó egy szeretetreméltó apróság, amivel szívesen feldobjuk ételeinket. De vajon mit tehetünk, hogy ez a nem túl pénztárcabarát ínyencség gyakrabban kerüljön az őt megillető helyre? Mivel a termesztése nem éppen mondható egyszerűnek, másfelé kellene tapogatóznunk.

Fotó: Wikimedia Commons
A tövises kapri (Capparis spinosa) Elő-India és Kaukázus környékéről származó cserje. Már az ókor óta termesztik. Római közvetítéssel került a Földközi-tenger mellékére, és mivel számára kedvező körülményeket talált, így megtelepedett. Közepesen melegigényes, jól tolerálja a szárazabb feltételeket, gyenge fagyokat is elvisel.

Nálunk természetesen nem télálló, ezért érdemes inkább konténerben tartani jó vízáteresztésű talajban, ősszel némiképp visszavágni, majd fagymentes helyen teleltetni.

Nem valódi bogyó

A kapribogyó alatt a kinyílás előtt szedett virágbimbókból előállított különleges ízesítőt értjük. A virág egyébként gyönyörű, de rövid életű. Bimbója májustól szeptemberig szedhető. Frissen fogyasztásra alkalmatlan, ugyanis rendkívül keserű. Néhány hétig sóval rétegezve pácolják, majd ecettel, olajjal vagy sós felöntőlével tartósítják.

Jellegzetes, fanyarkás ízével különleges összetevője salátáknak, mártásoknak, körözötteknek, szendvicseknek. Hidegtálakat is díszítenek és ízesítenek vele.

Megsütve köret vagy levesbetét lehet belőle. Jelentős sótartalma miatt ajánlott szűkmarkúan bánni vele.

Éppoly jó, mint az igazi

Azoknak sem kell lemondani erről az úri huncutságról, akiknek a pénztárcájuk vehemensen tiltakozik ellene. Az emberi leleményességnek köszönhetően ugyanis az idők során számos alternatívára bukkantunk. Lássunk most ezek közül néhányat, amelyek nálunk is beszerezhetők vagy megtermeszthetők.

Kora tavaszi ehető vad zöldségünk a salátaboglárka
Kora tavaszi ehető vad zöldségünk a salátaboglárka
Fotó: wikipedia

A salátaboglárka (Ranunculus ficaria) kora tavasszal kezd virágozni, tehát ha meg akarjuk kóstolni fermentálva, még azelőtt kell elcsípni. A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) szorosan követi, szintén zárt, kinyílás előtti bimbóit tehetjük el sós- ecetes vízben.

A százszorszépnek sem csak a levele és a virága ehető, hanem a bimbója is.

Pácoljuk egy teljes napon keresztül sós vízben, majd tegyük át kicsiny üvegcsékbe és öntsük fel fehérborecettel vagy tárkonyecettel. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. Nyáron a kert doktora, vagyis a sarkantyúka (Tropaeolum majus) felé vehetjük az irányt. Egy marék zsenge termésből készül az attrakció. Csak a zöldszínű, éretlen magtokokat gyűjtjük, az érett barnák a következő évi utánpótlást biztosítják. A megtisztított magtokokat tegyük egy tálba, öntsünk rájuk egy kevés vizet, épphogy ellepje a terméseket és adjunk hozzá 1 teáskanál sót. Hagyjuk állni 2-3 napon keresztül szobahőmérsékleten, majd a leszűrt terméseket tegyük át tiszta üvegekbe. Egy lábasban kis lángon melegítsünk fel 200 ml fehérborecetet, főzzünk bele egy babérlevelet, és néhány szem fekete borsot, végül oldjunk fel benne 1 teáskanálnyi cukrot. Öntsük a meleg ecetet a termésekre, hogy teljesen ellepje őket, aztán zárjuk le az üveget. Hűtőszekrényben 6 hónapig eltartható.

Júniustól októberig a szelíd csorbóka (Sonchus oleraceus) kinyílás előtt álló virágbimbói is felhasználhatók kapriutánzat készítéséhez.

Gyűjtsünk egy csészényi bimbót, majd öblítsük le őket. Keverjünk össze 120 ml fehérborecetet és vizet. Ízesítsük 1 teáskanál sóval, 1 babérlevéllel, néhány szem fekete borssal, korianderrel, esetleg 1 kisebb gerezd fokhagymával, és forraljuk fel. A lecsepegtetett virágbimbókat szórjuk üvegekbe és öntsük fel az átszűrt ecettel. Fedjük le és kihűlés után tegyük hűtőszekrénybe. 3 napnyi érlelődés után fogyasztható. Kb. 2-3 hétig tartható el hűtőszekrényben.

A pitypang levele salátába is jó, de bimbója is ízletes
A pitypang levele salátába is jó, de bimbója is ízletes
Fotó: wikipedia

Az igazi kapribogyó remek találmány, éppen ezért érdekes kihívás megpróbálni hasonlót készíteni, pláne, ha minden adott hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

Az egészséges élelmiszerbiztonság fenntartása az emberiség egészségét óvja és az egész társadalom közös érdeke, a kormányon és termelőkön keresztül, egészen a fogyasztókig. Az élelmiszerek minőségének biztosítása elsődlegesen egészségügyi kockázat, de figyelmen kívül hagyása hatással lehet a mezőgazdaság termelékenységére és a fenntartható gazdálkodásra is.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.