Back to top

Tavaszi dzsolidzsóker, a zsázsa

Termesztése gyerekjáték, két hetet sem kell várni rá, szinte fillérekből van egy tálcányi friss salátának való, kellemes az íze és tele van vitaminnal. Kell ennél több?

Tél végén, tavasz elején, amikor kevés zöld salátát találunk, a legjobb megoldás a zsázsa - különösen manapság, amikor fennakadás van az európai zöldségtermesztésben, a saláták és primőrök ára pedig éppen nem pénztárcabarát.

A kerti zsázsa apró, barna magját télen bármikor vethetjük lapos edénybe, tálkába, tányérba, műanyag dobozba gyakorlatilag bármibe.

Jó, ha az edény alulról vízáteresztő. Homokkal kevert pár centiméter vastagságú földréteg már elegendő a növény számára. A földet nyomkodjuk le, és vessük rá a magokat, szórhatjuk jó sűrűn, hogy minél több kis levélke nőjjön, majd finoman nyomkodjuk a földbe.

Az edényt először sötét helyen tartsuk, vagy fedjük le, hogy ne kapjon fényt. Addig tartsuk sötétben, amíg kibújnak a földből, így nem marad a maghéj a levél hegyén. Ezután már tegyük napfényes helyre, ideális a konyhában, vagy szobában az ablakpárkány. Kedveli a meleget, legjobban 20-22 Celsius-fokos hőmérsékleten növekszik. Bőségesen öntözzük, de ne fölülről, mert a vékonyka, apró szárak eldőlnek. Alulról öntözzük, vagy a vízáteresztő az edényt naponta 5-10 percre állítsuk vízbe, hogy a talaj jól átnedvesedjen.

Jó hír, hogy nem is szükséges földbe vetni, ha egy tányérba több réteg itatóspapírt, gézt vagy vattát fektetünk, amit alaposan benedvesítünk, akkor erre is vethetjük a magokat.

Természetesen ezt a vetést is le kell takarni először, erre legalkalmasabb egy vékony vattaréteg, amelyen a kis növények átbújnak.

Nem kell sokat várni az eredményre, nagyon gyorsan nő, már két nap múlva megjelennek a hajtások, kevesebb, mint két hét múlva „szüretelhetünk”.

Amit a növényből először elfogyaszthatunk, az a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek. A legjobb, ha a föld felett ollóval vágjuk el szárakat.

Ha”leszüreteltük” a zsázsát, már nem fog újra nőni, ezért, ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan legyen friss növényünk, hetente érdemes vetni. Mire az egyik elfogy, máris ott a friss adag. Természetesen új ültetőközeg szükséges mindegyik vetéshez.

Termeszthetjük cserépben az erkélyen vagy szabadföldben, a kertben. Vethetjük március végétől júniusig, akár több szakaszban is, hasonló módon, mint az edénybe, és alaposan öntözzük be.

Miért együnk belőle rendszeresen?

A pici zsázsalevelek rengeteg vitamint és ásványi anyagot rejtenek. Különösen sok benne a C-vitamin (30 mg/100 g), ezért fogyasztása főleg télen előnyös. Emellett vasat és kalciumot, foszfort, cinket, szelént, magnéziumot és jódot is tartalmaz. Nem hiányzik belőle a C-, B-, A-, K- és E-vitamin sem. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatása is ismert és fogyasztása pozitív hatással van a szív- és érrendszerre.

Ízében van egy enyhe csípősség, de nagyon friss és kellemes. Tehetjük szendvicsre, salátába, levesekbe, mártásokba. Nincs rossz választás ezen a téren.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Szántóföldi Gépshow - Talajvédelem és öntözéstechnológia

Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége alelnöke a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva megnyitó ünnepségén elmondta, évek alatt a nyár egyik legfontosabb rendezvénye formálódott Mezőfalván. Hiszen itt élőben, szántóföldi munka közben tekinthetők meg a gépek.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

70 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs Karcagról

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.

Szennyezett, penészes tojásokat vont ki a forgalomból a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton - közölte a hatóság az MTI-vel kedden.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.

Rosália Borpiknik tizenkettedszer: óriás kerti parti Budapest szívében

A főváros legnagyobb nyárindító kerti partija idén új névvel várja a borok szerelmeseit és az igazi kikapcsolódásra vágyókat. A Rosalia Borpiknik nem egy fülledt tömegrendezvény a város közepén, hanem egy borillatú, láblógatós piknik a Városliget árnyas fái alatt.