0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tavaszi dzsolidzsóker, a zsázsa

Termesztése gyerekjáték, két hetet sem kell várni rá, szinte fillérekből van egy tálcányi friss salátának való, kellemes az íze és tele van vitaminnal. Kell ennél több?

Tél végén, tavasz elején, amikor kevés zöld salátát találunk, a legjobb megoldás a zsázsa – különösen manapság, amikor fennakadás van az európai zöldségtermesztésben, a saláták és primőrök ára pedig éppen nem pénztárcabarát.

A kerti zsázsa apró, barna magját télen bármikor vethetjük lapos edénybe, tálkába, tányérba, műanyag dobozba gyakorlatilag bármibe.

Jó, ha az edény alulról vízáteresztő. Homokkal kevert pár centiméter vastagságú földréteg már elegendő a növény számára. A földet nyomkodjuk le, és vessük rá a magokat, szórhatjuk jó sűrűn, hogy minél több kis levélke nőjjön, majd finoman nyomkodjuk a földbe.

Az edényt először sötét helyen tartsuk, vagy fedjük le, hogy ne kapjon fényt. Addig tartsuk sötétben, amíg kibújnak a földből, így nem marad a maghéj a levél hegyén. Ezután már tegyük napfényes helyre, ideális a konyhában, vagy szobában az ablakpárkány. Kedveli a meleget, legjobban 20-22 Celsius-fokos hőmérsékleten növekszik. Bőségesen öntözzük, de ne fölülről, mert a vékonyka, apró szárak eldőlnek. Alulról öntözzük, vagy a vízáteresztő az edényt naponta 5-10 percre állítsuk vízbe, hogy a talaj jól átnedvesedjen.

Jó hír, hogy nem is szükséges földbe vetni, ha egy tányérba több réteg itatóspapírt, gézt vagy vattát fektetünk, amit alaposan benedvesítünk, akkor erre is vethetjük a magokat.

Természetesen ezt a vetést is le kell takarni először, erre legalkalmasabb egy vékony vattaréteg, amelyen a kis növények átbújnak.

Nem kell sokat várni az eredményre, nagyon gyorsan nő, már két nap múlva megjelennek a hajtások, kevesebb, mint két hét múlva „szüretelhetünk”.

Amit a növényből először elfogyaszthatunk, az a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek. A legjobb, ha a föld felett ollóval vágjuk el szárakat.

Ha”leszüreteltük” a zsázsát, már nem fog újra nőni, ezért, ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan legyen friss növényünk, hetente érdemes vetni. Mire az egyik elfogy, máris ott a friss adag. Természetesen új ültetőközeg szükséges mindegyik vetéshez.

Termeszthetjük cserépben az erkélyen vagy szabadföldben, a kertben. Vethetjük március végétől júniusig, akár több szakaszban is, hasonló módon, mint az edénybe, és alaposan öntözzük be.

Miért együnk belőle rendszeresen?

A pici zsázsalevelek rengeteg vitamint és ásványi anyagot rejtenek. Különösen sok benne a C-vitamin (30 mg/100 g), ezért fogyasztása főleg télen előnyös. Emellett vasat és kalciumot, foszfort, cinket, szelént, magnéziumot és jódot is tartalmaz. Nem hiányzik belőle a C-, B-, A-, K- és E-vitamin sem. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatása is ismert és fogyasztása pozitív hatással van a szív- és érrendszerre.

Ízében van egy enyhe csípősség, de nagyon friss és kellemes. Tehetjük szendvicsre, salátába, levesekbe, mártásokba. Nincs rossz választás ezen a téren.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu