Back to top

Zöld levegő adó: a Kanári-szigetek nem akar fizetni

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett tette le a voksot az Európai Unió. Ennek elérése érdekében több intézkedés született, többek között a zöld levegő adó bevezetése.

A Kanári-szigetek különleges bánásmódot remélt a nemzetközi légi járatokra kivetett szén-dioxid-adóval kapcsolatban. Az Európai Bizottság viszont nem hajlandó elengedni az adónemet, mivel állítása szerint a bevezetése nem növelné jelentősen a repülés költségeit.

Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke a szén-dioxid-kibocsátást tartalmazó "Ready for 55" csomag kapcsán elmondta, hogy megállapodás született a szén-dioxid-adók bevezetésének különleges kezeléséről,

amely szerint a Kanári-szigetek mentesül ez alól a szigetek közötti és a spanyol szárazfölddel közös járatokon. Viszont továbbra is adóval sújtanák a nemzetközi járatokat, ami ellen a szigetek elnöke tiltakozik.

Az Európai Bizottság azonban vonakodik attól, hogy a Kanári-szigetek mentesüljön az adó alól a nemzetközi járatok esetében, Brüsszel fenn kívánja tartani az illeték bevezetését. Szerinte néhány, az Európai Bizottság által megrendelt tanulmány megerősíti, hogy ez nem fogja jelentősen befolyásolni a brit, német, francia, skandináv és más, a Kanári-szigetekre irányuló beutazó turizmus fejlődése szempontjából fontos piacokon a repülőjegyárakat.

Teljesen más véleménye van a légiközlekedés ágazatnak ezzel kapcsolatosan, konkrétan arra figyelmeztet, hogy a zöld adó bevezetése akár 10 százalékos áremelkedést is jelenthet a repülőjegyek árában.

A Kanári-szigetek elnöke szerint az adómentesség a túlélés kérdése számukra, mert az egész ország nagy részt az idegenforgalmi ágazattól függ.

Az Európai bizottság utalt arra, hogy jelenleg a fent említett belföldi és a szigetek közötti járatokon kívül a mentesség a bioüzemanyagokat használó járatokra is vonatkozik.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Tűzből született hegyvidék

A Börzsöny. Egyszerűen, csak így röviden, de sokak számára erős szívdobbanással kimondott szó. Aki járt már túraútjain, tökéletesen érti ezt. Bár besorolás szerint hazánk csupán harmadik legmagasabb és viszonylag kis alapterületű hegysége, természeti csodái megszámlálhatatlanok: meredek bércek, hosszan elnyúló gerincek és szűk völgyek világa.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Nagyobb az esély a lebukásra

A magyarországi általános forgalmi adó mértéke is oka lehet, hogy viszonylag gyakran lehetett hallani jogosulatlan adó-visszaigényléssel kapcsolatos bűncselekményekről. A lebukás esélye azonban jelentősen megnőtt az online pénztárgépek és az EKÁER bevezetésével.

Romániában 15,5 százalékra gyorsult az infláció februárban

Romániában két hónapnyi lassulás után februárban ismét enyhén emelkedett az inflációs ráta, amely éves szinten elérte a 15,5 százalékot - közölte az országos statisztikai intézet (INS).