Back to top

Cukorbetegek, szívbetegek segítője lehet a vadrizs - ami nem is rizs...

A vadrizs valójában nem is rizs. Egy nagyon egészséges gabona, de ha megtámadja egy speciális gombabetegsége, akkor a megvastagodott szára zöldségként is fogyasztható. Sok kedvező élettani hatása van, íze intenzív, ezért főként fehér rizzsel keverve fogyasztják.

A vadrizs az egyszikűek osztályának perjevirágúak rendjébe, és a perjefélék családjába tartozó nemzetség, gyakorlatilag egy fűféle.

A vadrizs fajok a sekély vizű, kis tavakat és lassú folyású patakokat kedvelik. Sokszor a növénynek csak a virágos csúcsa látszik ki a vízből. A vadrizs közeli rokonságban áll a rizzsel (Oryza sativa), amely szintén a perjefélékhez tartozik.

Van ahol máig kenukból takarítják be
Van ahol máig kenukból takarítják be
Fotó: wikipedia
Észak-Amerikában három fajuk őshonos. Az északi vadrizs (Zizania palustris) egyéves növény. A Nagy-tavak környékén és Alberta, Saskatchewan és Manitoba tartományok északi erdeiben honos. Az északi vadrizs Minnesota állam címergabonája. Ezen a környéken a növényt még mindig kenuk segítségével takarítják be.
Az indiánrizs (Zizania aquatica) egyéves növény. A növény a Szent Lőrinc-folyó környékén, az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl partjain él.
A harmadik faj a texasi vadrizs (Zizania texana) pedig évelő növény. Csak Texas állam középső részén, a San Marcos-folyó környékén található meg. A texasi vadrizs kihalófélben van, az élőhely elvesztése és a környezetszennyezés miatt. A virágpor csak 75 centiméterre tud eltávolodni a növénytől. Ha a virágpor ebben a rövid távolságban nem talál megfelelő „társat”, akkor kárba vész.

Sekély vizekben, mocsaras területeken él
Sekély vizekben, mocsaras területeken él
Fotó: wikipedia
Fontos fűféle

A nemzetségből a leggyakrabban az északi vadrizst takarítják be, ezt hagyományosan kenuk segítségével végezték. A növényt behajlították a kenuba és aztán fabotocskákkal kiveregették a magokat. A botocskák méretét és az egyéb kellékek paramétereit az állami és a törzsi törvények írják elő még napjainkban is. Minnesotában a botocskák vastagsága 2,5 centiméter átmérőjű, 75 centiméter hosszú és 0,5 kilogramm tömegű kell, hogy legyen. A növényeket nem kell hevesen ütni, csak éppen megmozgatni, hogy az érett magok kihulljanak. Begyűjtéskor néhány mag lehull az iszapos fenékre, ahol télen pihen, de tavasszal ki csírázik. A gabonák közül az indiánok csak a vadrizst és a kukoricát termesztették, de igyekezniük kellett a betakarítással, mert a vadrécék és egyéb víziállatok kedvenc táplálékát is a vadrizs. A vadrizst majdnem mindig szárítva és egészben (őrlés nélkül) adják el.

A vadrizs fehérjében, lizin nevű aminosavban és rostokban gazdag, de zsírban szegény. Mint a valódi rizs, a vadrizs sem tartalmaz glutént. A magban még megtalálható a kálium és a foszfor, és a következő vitaminok: tiamin, riboflavin és niacin – tehát egészségügyi szempontból is igen hasznos termény.

Habitusában kicsit hasonlít a nádhoz, de ha mély a víz ennek csak a virágzata látszik ki belőle...
Habitusában kicsit hasonlít a nádhoz, de ha mély a víz ennek csak a virágzata látszik ki belőle...
Fotó: wikipedia
Ma már üzemi méretekben termesztik

Főtt vadrizs tápértéke és íze miatt igen kedveltté vált a 20. század végére, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban megkezdődött ipari mértékű termesztése. Az USA-ban főleg Kaliforniában és Minnesotában termesztik mocsaras helyeken. Kanadában pedig inkább a vad állományait takarítják be. Kanada legnagyobb vadrizs termesztője Saskatchewan tartomány.

Van egy ázsiai faja is a Zizania latifolia amelyet korábban Kínában gyűjtöttek, manapság már elvesztette jelentőségét, mert nem tudták termesztésbe vonni.

Állománya nagyon megritkult, veszélyeztetett faj lett mivel Kína növekvő népessége a növény élőhelyét elfoglalja és beülteti a valódi rizzsel. Érdekesség, hogy ezt véletlenül betelepítették Új-Zéland területére, ahol pedig inváziós fajnak számít.

A vadrizs tálaláskor is jól mutat, a hagyományos, fehér rizsköretbe keverve
A vadrizs tálaláskor is jól mutat, a hagyományos, fehér rizsköretbe keverve
Fotó: wikipedia
Nem csak gabona, zöldség is

A Zizania latifolia fehér, vaskos szárát zöldségként árulják Kelet- és Délkelet-Ázsiában. A szár megvastagodását az Ustilago esculenta nevű gomba okozza. Ez a gomba megakadályozza, hogy a növény kivirágozzon, emiatt ivartalan szaporítással termesztik. A begyűjtést a növény életének 120. és 170. napja között végzik. Azért ekkor, mert ebben az intervallumban a gomba megtámadja a növényt, de még nem kezdett el szaporodni. Ha hagyják ezen az időn túl „érni”, akkor a növény szára megfeketedik és szétesik. Ezt a zöldséget főleg Kínában kedvelik, ahol „gaosun” és „jiaobai” neveken ismerik. Emellett kerti tavak dísznövényként is tartható a vadrizs.

Mért érdemes fogyasztani?

A vadrizsnek jelentős a B1, B2, B6 vitamin mellett a vas, kálium, foszfor, cink és magnézium tartalma is. A vadrizs magja gluténmentes, élelmi rost és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló. Teljes értékű fehérjeforrás, mert tartalmazza az összes aminosavat, ami szervezetünk számára hasznos.
Rosttartalmának köszönhetően salaktalanítja a szervezetet, támogatja a fogyást. A magas rosttartalom nagyon jól szabályozza az éhséget, nagyobb telítettségérzetet ad, jgy csökkenti az étvágyat. Kálium tartalma segíti egyensúlyban tartani a szervezet vízháztartását.
Számos előnyös egészségi hatása van még: csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség, és az Alzheimer kór kialakulásának esélyét. Cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását, mert a vadrizs egyensúlyban tartja a vércukorszintet.

Íze igen intenzív, füstös. Emiatt jellemzően inkább keverve készítik, leggyakrabban rizzsel, de sok minden más körettel is jól harmonizál. Levesbetétnek és akár édességekhez (pl:pudingba) is használható.

Főzési ideje hosszabb,mint a hagyományos fehér rizsé kb. 30-40 perc. Amennyiben 25-30 percre hideg vízben beáztatjuk, akkor a főzési idejét 5-10 perccel csökkenthetjük. Főzés közben a rizsszemeket borító maghéj felpattoghat, de ettől nem lesz ragacsos, állaga pergő marad.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.