Back to top

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

A három nap átfogó szakmai munkával telt. A lovasok korosztályuknak megfelelő feladatokat kaptak a cavaletti, ugrás, pályalovaglás során, majd az edzőtábor végén Elmar Lesch mindenkinek külön értékelte a három napját.

Az első nap a lovasok szintjének és a lovak idomítottságának felmérésével kezdődött idomítómunkával és cavalettivel. Elmar Lesch figyelte a lovak elengedettségét, az ütemet, az átmenetek lovaglását, a cavalettimunkát egyenes vonalon és fordulókban. Második nap ugrógimnasztikai feladatokat kellett teljesíteni, előkészülve a következő napi pályalovaglásra. Emellett a lovasok a pályalovagláshoz szükséges idomítófeladatokat is gyakoroltak. A nap zárásaként az edzésen készült egyéni videók alapján is értékelték az aznapi teljesítményt.

Az edzőtábor zárása pályalovaglással zajlott, egyénre szabott bemelegítéssel.

A lovasok pályarészleteket lovagoltak, különböző versenyszituációkat gyakoroltak, egyénenként pályát lovagoltak, mindenki a saját szintjének megfelelőt, miközben a hibákat javították. Mindenki elégedetten és új tudással, tapasztalatokkal tért haza, de beszéljenek erről inkább a lovasok. Négy résztvevőt kértem meg, hogy mondják el a tapasztalataikat.

Jakli Norina

Milyen szinten lovagolsz, és ki segíti a munkádat?

Kilencévesen kezdtem lovagolni, Schaller Gábornak köszönhetően a lovastusa világa hamar magával ragadott. Ifiként kétszer vettem részt korosztályos Európa-bajnokságon, jelenleg fiatal lovak képzésével, versenyeztetésével, utánpótlás-neveléssel foglalkozunk főként erre a szakágra koncentrálva.

Az edzőtábornak a gyönyörűen felújított Ludovika adott otthont
Az edzőtábornak a gyönyörűen felújított Ludovika adott otthont

Pár éve kezdtünk Decsi Enikővel dolgozni, neki köszönhetően sokat fejlődtek a lovak és én is idomításban.

Az ugrómunkát pedig Sós Attila segíti heti rendszerességgel.

Hány lóval érkeztél?

Az edzőtáborba két lovat vittem, egy ötéves kancát, Illinoist, és Jesmart, ő idén lesz kilencéves. Jesmarral az elmúlt két évben több nemzetközi két-, illetve háromcsillagos versenyen szerepeltünk eredményesen, jól lovagolható a négyszögben, megbízható a terepen, de egyértelműen a díjugratás az erőssége. Illinois fiatal kora miatt csak kisebb kategóriákban versenyzett eddig, viszont minden alkalommal nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott mind a három részfeladat során.

Hogyan zajlott számodra az edzőtábor? Miben segített az elismert szakember, milyen tanácsokkal látott el az edzőtábor alatt? Mit kellett javítani és mik voltak az erősségeid?

Jakli Norina
Jakli Norina
A lovaglás elég összetett sport, mindig lehet újat tanulni és fejlődni, ezért szeretem kihasználni azokat a lehetőségeket, amikor egy nemzetközileg elismert szakember jön hazánkba képzést tartani.

Első nap a lovaim talán egy kicsit frissebbek voltak a kelleténél, Jesmar hosszú idő óta akkor volt először idegen környezetben, Illinoisban pedig rengeteg lekötetlen energia halmozódott fel a téli pihenője alatt.

Mindkét ló készségesen, gyorsan, de olykor túl hevesen reagál a segítségekre, ezért a három nap alatt főként azon dolgoztunk, hogy finom, pontos segítségadásokkal, a lehető legkönnyebb kézzel tudjam lovagolni a lovakat, figyelve az ülésemre és az ugrások fölött a felsőtestem helyzetére. Illinois lovagolhatósága sokat javult ennek köszönhetően, nagyon jó állapotba került a harmadik napra. Jesmar is kifejezetten jó érzést adott vasárnap, könnyen lovagolhatóvá vált, ezáltal egy kicsit jobban tudtunk foglalkozni a részletekkel. Jó képességű és elég óvatos ló, de nem mindig ugrik szép stílusban, sokat korrigáltunk az utolsó nap a technikáján.

Elmar Lesch az elmúlt harminc évben nemcsak sikeres nemzetközi szintű militarylovasként és edzőként, de profi sportlókereskedőként is ismertséget és elismertséget szerzett. Tagja a trakehneni fajtára szakosodott tenyésztőegyesület tenyésztőbizottságának, és számos másik német tenyésztőegyesülettel is szoros kapcsolatban áll. Világhírű eladó- és verseny­istállója Bavendorfban található, ahol nemcsak kiváló vérvonalú német militarylovakat tart, de lovak és lovasok képzésével is foglalkozik, a legmagasabb szintig.

Alapvetően jól viselem az építő jellegű kritikát, motivál, így igyekszem gyorsan tanulni és minél több mindent elsajátítani, Elmar pedig olyan precíz és aprólékos munkát végzett a három nap alatt, amilyennel még nem igazán találkoztam, minden apró részletre nagyon odafigyelt, hasznos tanácsokkal látott el.

Gyönyörű helyen, jól szervezett és rendkívül tanulságos edzőtáborban volt szerencsém részt venni.

Mik a terveid az idei szezonra?

Jesmar számomra a tökéletes ló a személyiségét, mentalitását és lovagolhatóságát tekintve, ezért bíztam benne, hogy idén feljebb tudunk lépni nagyobb kategóriába. Sajnos a tavalyi szezonban lesérült, az egészsége pedig fontos számomra, ezért egyelőre nem szeretném kitenni a terep okozta nagy megterhelésnek. Képességének és precizitásának köszönhetően viszont díjugratásban jól szerepelt eddig is, így idén ebben a szakágban folytatjuk pályafutásunkat.

Illinoisnak fő cél a magasabb szintű kategóriákra való felkészülés lesz, a szezon második felétől szeretnék a korosztályának megfelelően nemzetközi egycsillagos versenyeken részt venni vele.

Kulcsár Petra

Mikor kerültél kapcsolatba a lovas­sporttal? Ki az edződ?

Nemrég töltöttem be a 14. évemet, és mivel családunknak régóta vannak lovai, négyéves korom óta lovagolok rendszeresen.

Pónival kezdtem, de hamar átültem nagylóra.

Kulcsár Petra
Kulcsár Petra
Édesanyám, Szabó Orsolya és nagymamám, dr. Papp Mária az edzőm, de megragadunk minden alkalmat, hogy mástól is tanulhassak. Azt szeretem a legjobban a lovaglásban, hogy egy élőlénnyel dolgozom együtt, ő a társam, és azt, hogy minden edzés más. Nagyon változatos sport, már csak abból kifolyólag is, hogy a lovastusa három szakágat foglal magába. 2020-ban kezdtem lovastusázni és sajnos még csak egyszer sikerült CCN*-on menni, 2021-ben. Legtöbbször A0 és A kategóriában versenyeztem, több-kevesebb sikerrel. Hol a mezőny elején, hol a legvégén végeztem, kerestük a nekem való lovat. Gyakorlásnak és rutinszerzésnek viszont nagyon jó iskola volt.

Hány lóval érkeztél?

Két lóval vettem részt az edzőtáborban, mert egyiktől tanulok, a másikat tanítom is. Az idősebb lovam, Zizi St. John’s édesanyámmal, Szabó Orsolyával két Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon vett részt, és az ehhez vezető úton olyan rutinra tett szert, hogy a vele való munka minden percét élvezem.

Hatalmas szíve van és imád ugrani. Idős kora ellenére egészséges, nagyon fitt, és nagy kedvvel dolgozik.

A fiatalabb lovam, Stanford egy nagyon tehetséges angol telivér, aki Haál Gábor tanácsára, a bábolnai ménesbirtokról került hozzánk. A kezdeti nehézségek után egyre jobban dolgozik már otthon is.

Számodra hogyan zajlott az edzőtábor? Milyen tanácsokkal látott el Elmar Lesch? Mik voltak az erősségeid, és miket kellett javítani? Miben érezted leginkább a fejlődést a három nap végén?

Idősebb lovammal a saját ülésemet javította Elmar Lesch, különösen a nyugodt kézre hívta fel a figyelmemet és a nyugodt, egyenletes, ritmusos lovaglásra.

Nagyon jól felépített feladatok voltak
Nagyon jól felépített feladatok voltak

A fiatalabb lovammal Elmar abban segített, hogy bízzak benne és ne „dolgozzak” a hátán többet, mint szükséges. Arra tanított, hogy a fiatalos vehemenciámat próbáljam kordában tartani, így a ló sokkal puhább, elengedettebb lett, sokkal „tisztábban” ugrott. Nagyon tetszett az a precizitás, amivel dolgoztunk, többször volt olyan eset, amikor azt hittük, hogy ez most a legjobb volt, de Elmar mondott egy-két apró dolgot, újracsináltatta, és tényleg még jobb lett. Ezt nagyon „hazavittem” magammal.

Nagyon jól, fokozatosan egymásra voltak építve a feladatok, nemcsak a nap folyamán, hanem mind a három nap alatt. Nagyon várom a folytatást.

Mik a terveid az idei szezonra?

Az idei évben négy lóval készülök a szezonra, nagyon szeretnék Zizivel CCN*-on is menni, nem titkolt vágyam, hogy egy ifi Eb-re is kijussak valamikor, Stanford pedig lépne egy kategóriát előre A-ba. Van még két kezdőbb lovam is, akikkel dolgozom, Illendő és Survivor szintén angol telivérek, ők A0 és AK kategóriában mennének.

Pintér Vanda

Mikor kezdtél lovagolni és milyen szinten tartasz most?

Pintér Vanda
Pintér Vanda
A lovaglást 13 évesen kezdtem, egy évvel később már versenyeztem. Az első évben Póni Klubos versenyeken indultam, a rákövetkező szezonban hivatalos lovastusa-versenyeken is. Az első saját lovammal, Dárda Pacsirtával a mai kétcsillagos szinting versenyeztem, Gidrán Sovánkával a mai négycsillagos szintig.

Vele magyar bajnok lettem 2013-ban. Jelenleg háromcsillagos szinten versenyzem.

A lovadról mit érdemes tudni?

Jelenleg egy lóval versenyzem militaryban, Dylan egy kilencéves sárga herélt. Őt én tenyésztettem, az anyja az első saját lovam, az apja egy telivér. Nem rendelkezik nagy mozgással, se kiemelkedő ugrással, viszont nagyon kompakt és mutatós. A legnagyobb erőssége a bátorsága. Nagyon büszke vagyok rá, mivel tavaly először indultam vele a magyar bajnokságért és a második helyet hozta el nekem.

Milyen feladatokat kaptál az edzőtábor során? Miben segített az elismert szakember, milyen tanácsokkal látott el a három nap alatt? Mit kellett javítani és miket emelt ki erősségeidként?

Napi egyszer lovagoltunk, első nap cavalettiztünk és idomítottunk. Itt az én lovam elég lusta volt és eléggé megszenvedtem a feladatokkal, amik igazából egyszerűek voltak.

Második nap pályarészleteket lovagoltunk, ahol már sokkal egyszerűbb volt Dylannel és jól is ment. Harmadik nap egy teljes pályát lovagoltunk a bemelegítés után, itt nagyon jónak éreztem a lovat.

Elmar második nap este a videós elemzésnél elmondta, amit már én is sokszor észrevettem magamon, hogy ugrás előtt felemelem a kezem, és sokat lovagolom visszafelé a lovat ugrás előtt. Idomításnál figyelnem kell, hogy ne siettessem a lovat, mivel kicsi a mozgása és így csak kapkodni fog. Szerinte az erősségünk az, hogy nagyon jól ismerjük egymást a lovammal, látszik az összeszokottságunk.

Mik a terveid a szezonra?

Ebben az évben szeretnék hosszú háromcsillagos versenyen indulni, illetve több nemzetközi versenyen részt venni, tapasztalatot szerezni, valamint díjugratóversenyeken magasabb szinten is indulni.

Czirok Márton

Mióta lovagolsz, milyen szinten, ki az edződ?

Czirok Márton
Czirok Márton
Már egészen kicsi korom óta lovagolok, 2017-ben indultam az első versenyemen Póni Klubban, de komolyabban csak 2020 óta versenyzem. 2020-ban kezdtem lovastusázni, és ebben az évben megnyertem a póni Championátust Kimball Weering nevű pónimmal, 2021-ben a Tan­intézeti Bajnokságon egyéniben második, csapatban első lettem, majd szintén 2021-ben már az ifjúsági országos bajnokságon is lovagoltam, ami egycsillagos szint, eddig ez a legmagasabb, amin versenyeztem.

Tordason élek, és ott is lovagolok saját istállónkban, édesanyám, Bogár Orsolya az edzőm.

Kérlek, mutasd be a lovaidat!

Jelenleg négy lóval dolgozom napi szinten. Az edzőtáborban két rutinosabbal, Grétával és Kilimanjaróval vettem részt.

Kilimanjaro egy nyolcéves, kisméretű pej kanca. Két éve dolgozom vele, 2022-ben az év előkezdő lova lett. Hatalmas ugróképessége van, emellett segítőkész és alázatos. Gréta egy tizenhat éves, szintén pici, pej kanca. Grétát csapattársamtól, Rády Annától kaptam meg, segítségül a magasabb szintre való készüléshez. Vele két hónapja dolgozom, eddig tulajdonosával versenyzett egészen háromcsillagos szintig. Gréta nagyon segítőkész és bármilyen feladatot megcsinál, ami csak elé kerül.

Hogyan emlékszel vissza az edzőtábor három napjára? Miben segítettek Elmar Lesch tanácsai? Sok mindent kellett javítani? És az erősségeid mik voltak?

Az edzőtáborra nagy várakozással érkeztem, ugyanis tudtam, hogy itt sokat tanulhatok. Az első edzésen még nem éreztem meg a feladatot fejben, így az annyira nem sikerült jól, de onnantól már felejthetetlen élmény volt.

Rengeteget tanultam Elmartól.

Nagyon sokat segített abban, hogy hogyan használjam megfelelően az ülésem, hogyan maradjak egyensúlyban, ugyanis elég magas vagyok, a felsőtestem is hosszú, így különösen a pici lovakat eléggé tudom vele zavarni, ha nem jól használom és dülöngélek mindenfele.

Elmar elmondta, hogy miért kell hagyni a lovat hibázni, és hogy ugrás felé menet ne akarjak mindenképp „beavatkozni”, főleg ne az utolsó pár vágtaugrásban, hanem próbáljam megfelelő egyensúlyban vágtáztatni a lovam, és a végén csak puhán engedjem oda az ugráshoz.

Összességében sokat segített, az ugratáshoz való alaptechnikámon változtatott, és ezt a harmadik napra teljesen megéreztem, azóta otthon is gyakorlom, és úgy érzem, hogy azóta sokkal harmonikusabban tudok dolgozni az ugrópályán a lovaimmal.

Mindenki új tudással tért haza
Mindenki új tudással tért haza

Mik a terveid az idei szezonra?

2023-ban szeretnék feljebblépni kétcsillagos szintre, és nagyon szeretnék elindulni ősszel az ifjúsági Európa-bajnokságon Mon­telibrettiben Grétával, akit igazából pont erre a célra kaptam kölcsön a szezonra.

Másik lovammal, Kilimanjaróval szeretnék A szintre lépni, év végére pedig az egycsillagos szint a cél vele.

Nagy álmom teljesülne, ha Kilimanjaróval ott lehetnék az ifjúsági magyar bajnokság dobogósai között. Ezenkívül pedig szeretnék a fiatal lovaimmal elkezdeni versenyezni.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.

A név kötelez – Marschall István

Marschall István sok éven ár eredményes öttusaversenyző volt, fiatal tehetségnek tartották, mígnem egyszer csak teljesen rabul nem ejtette a lovaglás érzése, a lovak szeretete, és meg nem találta igazi sportágát, a díjlovaglást.

Nagy sikerrel indult a Póni Akadémia

Első alkalommal rendezték meg hazánkban a Póni Akadémiát még az előző év végén. Ez a kezdeményezés egy tehetséggondozó program azon fiatal és ügyes pónis díjugrató lovasok számára, akik szeretnék elmélyíteni a már meglévő tudásukat és továbbfejlődni ebben a szép és izgalmas szakágban.

Dallos Gyula díjat adott át az Év Sportolója Gálán

A 65. Év Sportolója Gála több szempontból is kiemelt jelentőséggel bírt. Elsőként a rendkívüli, nívós helyszín, a felújítás után újjászületett Operaház miatt, másodsorban, mert a rendezvény történetében először lovas szakember adott át díjat.