Back to top

Méhek hatékony és olcsó nyomon követése

A háziméhek illetve a vadméhek követése különböző radarrendszerekkel, chipekkel bonyolult és igencsak megemelheti egy-egy kutatási projekt költségvetését. Egy ötletes új fejlesztés azonban kedvezményes lehetőséget biztosít és a kisebb méhfajok megfigyelését is elősegíti.

A kutatók fényvisszaverő jelzéssel láttak el több vadméh fajt és a kereskedelmi célból tenyésztett földi poszméhet is - számol be egy friss kutatásról a Bienenaktuell. Ezután pedig egy valósidejű nyomkövető rendszer segítségével figyelték meg őket.

A jelzések abból az anyagból készültek, melyet a fényvisszaverős mellényeken is használnak, és melyek a fényt a kibocsájtó forráshoz visszasugározzák.

A kutatók egy vakus kamerát használtak, hogy a jelzéssel ellátott méheket lefényképezzék. A méhek a jelölésüknek köszönhetően apró pontokként jelentek meg a képen.

Fotó: pixabay.com

A rendszer sikeresnek bizonyult a vizsgált méhfajoknál: összesen 100 egyedet követtek nyomon két helyszínen, köztük háziméheket és levélvágó méheket is.

A nyomkövető rendszer a méheket mintegy 40 méteres távolságról is észlelte egy héttel a jelölés után.

A kutatók meglepetésére az egyik földi poszméhet egy magas fenyőn találták meg, 33 méterre a nyomkövető rendszertől, ahol egyébként nem keresték volna.

A rendszer, mely  egy kamerából, egy vakuból és egy Raspberry Pi számítógépből áll, úgy tűnik sikeresen vizsgázott.

A rendszer programja képes automatikusan felmérni, hogy egy adott képen érzékelhetők-e a jelölt méhek, így valós időben képes a méheket a kamera hatótávolságán belül felismerni. 

A kutatók a látómező és -távolság kiterjesztését és a különböző színű jelzések kifejlesztését is célul tűzték ki, hogy a jelölt méhek között különbséget lehessen tenni és távolabbról is meg lehessen figyelni őket. 

Ajánljuk még:

Ezért hasznos a méhekkel szimbiózisban élő atka

Újra itt a felső légúti fertőzések időszaka, így előzzük meg a bajt!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Bárány hatosikrek születtek az Egyesült Királyságban

Különleges eseménynek lehetett tanúja egy ifjú gazda a walesi Meirionnydd megyében, amikor az általa gondozott egyik anyajuh hat egészséges báránynak adott életet.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.