Back to top

Cseresznye metszése – És egy csodaszép magyar szó

A régi öregek úgy tartották, hogy a cseresznyét nem kell metszeni, és volt is benne igazság, mivel óriásfákat neveltek, amelyek saját magukat tisztították. Az is mindegy volt, hogy mennyi lesz a termés, hiszen bőven jutott belőle a szomszédnak és a madaraknak is. Manapság azonban mások a lehetőségek.

Cseresznye metszése tavasszal – az első pár évben kötelező! | MMG

Kevesen engedhetik meg maguknak az óriás cseresznyefákat, ezért érdemesebb a hely függvényében kisebb növekedési erélyű, kisebb koronaformát nevelő alanyt ültetni.

Az első 3-5 évben mindenképp metszeni kell őket, mivel a cseresznye központi tengelyes gyümölcsfa, aminek nem tesz jót, ha ebből a központi sudárból több is nő. Ha jó termést akarunk, akkor csak egy maradhat! A többit érdemes az első években levágni.

A bokrétás termőnyárs
A bokrétás termőnyárs

Az említett központ sudáron ágemeletenként vagy orsószerűen, spirálban növekednek a vázágak, a gyümölcs pedig az úgynevezett „bokrétás termőnyársakon” terem, amelyet egyébként metsző mesterünk a magyar nyelv egyik legszebb kifejezésének tart!

Növekedik a cseresznye vesszőkön is, de jóval kisebb mértékben. Ha tele van a fánk bokrétás termőnyársakkal, biztosan bőven lesz gyümölcsünk, de hogyan alakulnak ki ezek?

Először is, a felesleges vesszőket el kell távolítani, a „jóállásúakat” pedig meg kell hagyni, de mitől jóállású egy vessző és mikor felesleges?

Mit értünk az első 3-5 év utáni felügyeleti metszés alatt, és milyen célt szolgál? Miért fontos, hogy a koros cseresznyefa koronája kicsit szellősebb legyen? Mikor ajánlott tavaszi, illetve érés utáni zöldmetszést alkalmazni?

Egyáltalán, milyen magasra hagyjuk megnőni a fánkat, és mit keres rajta a tyúkláb?

Mindez kiderül az MMG Direkt videójából, amelyben Kosztka Ernő kertészmérnök, metsző mester mutatja be a cseresznyemetszés alapjait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.